paskedi

“Πόλεμος” για τα Πνευματικά | Επιστολές σε ΕΥΕΔ και ΟΠΙ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

“Μπαρούτι” μυρίζει η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στον τομέα των Πνευματικών, κ.λπ., κ.λπ., Δικαιωμάτων, όπου μετά και την διάλυση της ΑΕΠΙ, ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας και η Ειδική Υπηρεσία Έκτακτης Διαχείρισης Δικαιωμάτων, δέχονται τα πυρά των χρηστών και όχι μόνο.

Άλλωστε πριν λίγες μόνο ημέρες με τη χαοτική κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, με τα σχήματα που διαδέχθηκαν την ΑΕΠΙ (ΕΥΕΔ και Αυτοδιαχείριση), το Ξ.Ε.Ε., κατόπιν πολλών αιτημάτων που έλαβε από τα μέλη του, απέστειλε εξώδικο σε ΕΥΕΔ – ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ – ΟΠΙ, με σκοπό να ευρεθεί κοινά αποδεκτή λύση σε μια σειρά από θέματα που άπτονται του αμοιβολογίου των εν λόγω οργανισμών συλλογικήςδιαχείρισης, καθώς και της είσπραξής του.

Έδωσε μάλιστα διορία για συνάντηση εντός 15 ημερών…

Οι καταγγελίες που έχουν γίνει από πλήθος ξενοδοχείων, οι έλεγχοι που έχουν ξεκινήσει από τον ΟΠΙ και τους οποίους είχε προαναγγείλει το money-tourism.gr και το αλαλουμ που επικρατεί, έχουν ξεπεράσει κάθε όριο. Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά στο εξώδικο του ΞΕΕ, «…Ετσι, η 1η και η 2η από εσάς (σ.σ. οργανισμοί διαχείρισης), κατά τους ισχυρισμούς σας εκπροσωπείτε ο ένας “το σύνολο” και ο άλλος “την συντριπτική πλειοψηφία” του παγκόσμιου ρεπερτορίου , το οποίο συμποσούται στο αδύνατον να υπάρχει μαθηματικά ποσοστό του 160%!».

Επιστολή του ΠΑΣΚΕΔΙ

Στην τελευταία εξέλιξη του … σήριαλ, επιστολή προς την Ειδική Υπηρεσία Έκτακτης Διαχείρισης Δικαιωμάτων με Κοινοποίηση προς το Υπουργείο Πολιτισμού και τον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας ΟΠΙ, έστειλε το ΠΑΣΚΕΔΙ, σε μια προσπάθεια καταστολής εκφοβιστικών ενεργειών προς τα μέλη του, από εξωτερικούς συνεργάτες της ΕΥΕΔ, όπως καταγγέλει.

Το ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΣ, στην επιστολή του “δηλώνει ότι με έκπληξη παρέλαβε (μετά από πιέσεις και αφού είχε ήδη δημοσιοποιηθεί σε συγκεκριμένο ΜΜΕ) την από 21-11-2018 επιστολή της ΕΥΕΔ, με την οποία παντελώς αόριστα και γενικόλογα καταγγέλλονταν το Σωματείο για δήθεν παράνομες πρακτικές και μεθοδολογίες, την οποία, μάλιστα, επιστολή, όπως ήταν αναμενόμενο, η ΕΥΕΔ είχε κοινοποιήσει στον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας, αλλά πρωτίστως φρόντισε να διοχετεύσει και σε εξωτερικούς συνεργάτες της”.

Και συνεχίζει στην επιστολή: “Είναι προφανές ότι η ΕΥΕΔ κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια, καθώς εδώ και καιρό είναι γνωστές οι πρακτικές τις οποίες μετέρχεται καθώς και ο συσχετισμός της με τον ΟΠΙ.

Επί των θεμάτων αυτών το ΠΑΣΚΕΔΙ θεωρεί ότι η επιστολή παραίτησης της κας Σταματούδη από τον ΟΠΙ περιγράφει με σαφήνεια και το κυριότερο, εκ των έσω το τί ακριβώς συμβαίνει στην ΕΥΕΔ. Κρίσιμη είναι η επιστολή της, κατά το μέρος στο οποίο αναφέρεται:

«…δ) Στη μη κατάθεση εγγράφου της ελεγκτικής εταιρείας Ernst & Young στον εισαγγελέα που σχετίζεται με την υπόθεση της ΑΕΠΙ

ε) Στην ανύπαρκτη εποπτεία της Ειδικής Υπηρεσίας Έκτακτης Διαχείρισης (ΕΥΕΔ)

στ) Στην παράλογη κατάσταση όπου ο ελεγχόμενος ταυτίζεται με τον ελεγκτή και τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΥΕΔ (που συλλέγει πνευματικά δικαιώματα) είναι ταυτοχρόνως και μέλη του Δ.Σ. του ΟΠΙ (που εποπτεύει τους φορείς που συλλέγουν πνευματικά δικαιώματα), και δεν αφήνουν τις υπηρεσίες του ΟΠΙ να ελέγξουν την ΕΥΕΔ

ζ) Στη διακριτική μεταχείριση μεταξύ της ΕΥΕΔ και των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης που δραστηριοποιούνται στην ίδια αγορά, η οποία συνεπάγεται και διακριτική μεταχείριση μεταξύ δημιουργών και άλλων δικαιούχων

η) Στην τεράστια και αδικαιολόγητη διαφοροποίηση των μισθών προσωπικού μεταξύ ΟΠΙ και ΕΥΕΔ. Το ενδιαφέρον είναι ότι όσο πιο αδιαφανή είναι τα κριτήρια επιλογής προσωπικού της ΕΥΕΔ, τόσο υψηλότερες είναι και οι απολαβές

θ) Στην έλλειψη διαφάνειας ως προς τις σημερινές σχέσεις της ΕΥΕΔ με την ΑΕΠΙ με ενδεικτικό στοιχείο τη μη δημοσίευση στη Διαύγεια του μισθωτηρίου μεταξύ ΑΕΠΙ και ΕΥΕΔ, του ύψους του μισθώματος και του εάν έχει συμψηφισθεί το μίσθωμα με τις οφειλές που έχει η ΑΕΠΙ προς τον ΟΠΙ

ι) Στην έλλειψη διαφάνειας γενικότερα διότι κανένα από τα έξοδα και τις συμφωνίες που έχει συνάψει μέχρι σήμερα η ΕΥΕΔ δεν έχουν αναρτηθεί στη Διαύγεια…».”.

Απάντηση στην ΕΥΕΔ

Απαντώντας δε στην επιστολή της ΕΥΕΔ, το ΠΑΣΚΕΔΙ, αναφέρει: “Ως προς την ουσία της επιστολής της ΕΥΕΔ, λεκτέα είναι τα ακόλουθα:

Αναφορικά με την παράγραφο 2 της επιστολής:

Με την με αρ. 19421/24-06-2016 εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών έκλεισε οριστικά ένας φαύλος κύκλος αυθαιρεσιών αναφορικά με τα πρόστιμα που καλούνταν να πληρώσουν καταστηματάρχες για δικαιώματα μουσικής στην ΑΕΠΙ. Με την ως άνω εγκύκλιο ορίζεται ότι: «Για την επιβολή διοικητικών κυρώσεων σε Καταστήµατα Υγειονοµικού Ενδιαφέροντος λόγω καταστρατήγησης των διατάξεων του ν. 2121/1993 (ΦΕΚ Α’ 25), απαιτείται βεβαίωση παράβασης από δημόσια Αρχή και όχι από ιδιώτη (Ολοµ. ΣτΕ 1934/1998, 1972/2012, 15/2015), µε την οποία βεβαιώνονται όλα τα στοιχεία του ελέγχου (τόπος, χρόνος, διενεργήσας τον έλεγχο κλπ), καθώς και έστω και ενδεικτική παράθεση των τίτλων των μουσικών συνθέσεων και των επωνυμιών των παραγωγών εταιρειών που εκτελέστηκαν δημόσια (ΑΠ 1553/2013)».

Είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ το ότι με την ως άνω επιστολή σας επιδιώκετε ουσιαστικά να «ακυρώσετε» την ως άνω εγκύκλιο του Υπουργείου μόνο και μόνο για να επιστρέψετε στην επί ΑΕΠΙ εποχή, όπου οι εισπράκτορες αυτής λειτουργούσαν εκβιαστικά σε βάρος των χρηστών, εφαρμόζοντας τακτικές εκφοβισμού, χωρίς να εποπτεύονται ουσιαστικά από καμία υπηρεσία και κανέναν οργανισμό. Αναρωτιόμαστε, λοιπόν, εφόσον η διαπίστωση του αν ένας καταστηματάρχης εκτελεί η όχι εκπροσωπούμενο από εσάς ρεπερτόριο είναι ζήτημα πραγματικό, ποιος ο λόγος να διστάζει ο εισπράκτορας της υπηρεσίας σας να ζητήσει τη σύμπραξη της δημόσιας αρχής, εφόσον η κατάσταση είναι όπως περιγράφετε στην επιστολή σας; Η απάντηση είναι αυταπόδεικτη και για το λόγο αυτό επιφυλασσόμαστε για κάθε δικαίωμά του Σωματείου μας ατομικά και των μελών του.

Αναφορικά με την παράγραφο 3 της επιστολής:

Με την ως άνω επιστολή σας ισχυρίζεστε γενικά και αόριστα ότι μέρος του ρεπερτορίου του ΠΑΣΚΕΔΙ τη χρήση του οποίου προσφέρει στα μέλη του, εκπροσωπείται από την ΕΥΕΔ, χωρίς, ωστόσο, να κατονομάζετε ποιο είναι το ρεπερτόριο αυτό. Είναι προφανές ότι η ως άνω αναφορά αποβλέπει στη δημιουργία εντυπώσεων και μόνο και για το λόγο αυτό σας καλούμε να απόσχετε από τέτοιου είδους δηλώσεις, οι οποίες βλάπτουν τα συμφέροντα του Σωματείου και για την προάσπιση των οποίων επιφυλασσόμαστε ρητά. Παρέλκει να επισημάνουμε ότι καθιστούμε σαφές στα μέλη μας, τα οποία ενημερώνουμε επαρκώς προς τούτο, ότι η απαλλαγή τους από την καταβολή σε οποιονδήποτε ΟΣΔ/ΑΟΔ ισχύει, μόνο εφόσον αναπαράγουν μουσική αποκλειστικά μέσω της ιστοσελίδας μας.

Αναφορικά με την παράγραφο 4 της επιστολής:

Όπως γνωρίζετε εκ των έσω, λόγω της σχέσης που σας συνδέει με τον ΟΠΙ, η καθυστέρηση γνωστοποίησης της Soundreef στον ΟΠΙ αφορούσε σε διαδικαστικά κωλύματα τα οποία έχουν ήδη αρθεί και ως εκ τούτου η Soundreef, ήδη από την 26-11-2018, ΔΗΛΑΔΗ 5 ΗΜΕΡΕΣ μετά τη σύνταξη της επιστολής σας, είχε ολοκληρώσει όλη τη διαδικασία.

ΕΠΕΙΔΗ η κα Σταματούδη στην ως άνω επιστολή παραίτησής της επισήμανε εύστοχα ότι «…Ο ΟΠΙ δεν μπορεί να έχει ρόλο ανταγωνιστή σε μία αγορά, τους παίκτες της οποίας καλείται να εποπτεύσει. Η προσωρινότητα της ΕΥΕΔ δεν απαλύνει το πρόβλημα. Αρκούν προσωρινές καταστάσεις για να διαλύσουν μία αγορά..»”.

ΚΑι καταλήγει η επιστολή του ΠΑΣΚΕΔΙ : “ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ και με τη ρητή επιφύλαξη κάθε δικαιώματός του, το ΠΑΣΚΕΔΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΕΤΑΙ εντόνως και για όσα αναληθή περιγράφονται στην ως άνω επιστολή, ΑΠΟΚΡΟΥΕΙ ως απαράδεκτες τις προειδοποιήσεις περί προσφυγής σας σε νόμιμες ενέργειες, ΚΑΛΕΙ την ΕΥΕΔ όπως άρει τη βλαπτική για το Σωματείο συμπεριφορά και όπως απόσχει από αυτήν στο μέλλον, διαφορετικά ΔΗΛΩΝΕΙ ότι θα προβεί στην προάσπιση κάθε είδους δικαιώματός του, με την προσφυγή του στη δικαιοσύνη”.

Η αναγνώριση της Soundreef και οι προσφυγές στη Δικαιοσύνη

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα, ο ΟΠΙ, αναγνώρισε την Soundreef, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΚΕΔΙ, “μετά το ανελέητο κυνηγητό που εξαπέλυσε εναντίον μας, αναγκάσθηκε να μας δικαιώσει, όχι επειδή το ήθελε, μα επειδή εν ονόματι του Νόμου, δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά! Το ΠΑΣΚΕΔΙ μεσω της Soundreef… ΑΟΔ και με το Νόμο’. 

Η Soundreef υπέγραψε αποκλειστική συνεργασία με το ΠΑΣΚΕΔΙ για τον κλάδο Εστίασης από 6 Σεπτεμβρίου 2018 και αποτελεί μία Ανεξάρτητη Οντότητα Διαχείρισης Δικαιωμάτων Μουσικής (Α.Ο.Δ.) στην Ελλάδα, μετά την υποβολή των κατά νόμο απαραίτητων εγγράφων και την ολοκλήρωση των διαδικασιών που ορίζει το άρθρο 4 του νέου Νόμου 4481/2017.


Και καταλήγει στην ανακοίνωση αυτή: “Ο υπερβάλλων ζήλος που επέδειξαν κάποιοι ανώνυμοι ή επώνυμοι για να μας συκοφαντήσουν την όλη διαδικασία, προσπαθώντας να τρομοκρατήσουν τα μέλη του ΠΑΣΚΕΔΙ ακόμα και με την απειλή ότι θα μπουν φυλακή(!), με μοναδικό τους όπλο την ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ του ΟΠΙ, που είχε εκδοθεί όμως τον Ιούνιο 2018, πλέον είναι ένας μύθος… Όλοι αυτοί οι «καλοθελητές», ιδιοκτήτες ιστοσελίδων πώλησης μουσικής, όπως και υπάλληλοι-εκπρόσωποι των Οργανισμών ΕΥΕΔ, Αυτοδιαχείρισης και GEA, που, προσπαθώντας να πουλήσουν το μουσικό προϊόν τους, δυσφήμιζαν το ΠΑΣΚΕΔΙ, από εδώ και στο εξής θα καταγγέλλονται και θα διώκονται ποινικά για παρόμοιες πράξεις. Οφείλουμε να ενημερώσουμε τα μέλη μας ότι για όλες τις παραπάνω επιθέσεις δυσφήμισης έχουν ασκηθεί ΕΓΚΛΗΣΕΙΣ στην Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος στις 14 Ιουλίου 2018 για παραβίαση του άρθρου 363 Π.Κ. «Συκοφαντική δυσφήμιση»”.

Ποια είναι η Soundreef®

Η Soundreef® είναι η πρώτη ΑΟΔ που αδειοδοτήθηκε στην Ευρώπη (από το Ηνωμένο Βασίλειο), αμέσως μόλις τέθηκε σε εφαρμογή η Οδηγία 2014/26/ΕΕ. Έκτοτε:

1)    Δραστηριοποιείται σε 21 χώρες

2)    Εκπροσωπεί περισσότερους από 31.000 δικαιούχους πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων

3)    Το ρεπερτόριό της περιλαμβάνει περισσότερα από 275.000 τραγούδια

4)    Το ρεπερτόριό της αποτελείται αποκλειστικά από ποιοτικά τραγούδια, πολλά από τα οποία έχουν ανέβει στην πρώτη θέση των charts στην Ευρώπη

5)    Όλα τα τραγούδια της είναι ηχογραφημένα και μεταδίδονται online με τα υψηλότερα standards (320 kbs @16 bit)

6)    Οι ακροατές της ξεπερνούν τα 250 εκατομμύρια το μήνα

7)    Παραμένει η μεγαλύτερη ΑΟΔ στην Ευρώπη και επεκτείνεται συνεχώς!

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *