©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

“Πρωταγωνιστεί” η Αθήνα στην “ανάταση” της ευρωπαϊκής ξενοδοχίας | Επέστρεψαν στα επίπεδα κερδοφορίας του 2019 οι ξενοδοχειακές αγορές της Ευρώπης

ΜΕΛΕΤΕΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

Υπερέβησαν τα επίπεδα του 2019 από πλευράς κερδοφορίας (GOPPAR), τον φετινό Ιούλιο οι μεγαλύτερες ξενοδοχειακές αγορές της Ευρώπης, με επικεφαλής το Βερολίνο. “Μοχλό” ανάπτυξης αποτέλεσαν οι τιμές των δωματίων, δείκτη στον οποίο “πρωτοστάτησε” η αθηναϊκή, ξενοδοχειακή αγορά, όπως αποκαλύπτουν τα τελευταία στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η STR.

Ειδικότερα, ο δείκτης GOPPAR στο Βερολίνο τον Ιούλιο έφτασε τα 34,32 δολάρια ΗΠΑ, που αντιστοιχούσε στο 183% του συγκρίσιμου προ- πανδημικού επιπέδου. Τον Ιούνιο, ο δείκτης GOPPAR ανήλθε στα 98,21 δολάρια ΗΠΑ, που αντιστοιχούσε στο 132% του συγκρίσιμου επιπέδου του 2019.

Επίσης, το Παρίσι ανακοίνωσε σημαντική βελτίωση σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα στην περιοχή, με GOPPAR τον Ιούλιο στα 312,64 δολάρια ΗΠΑ. Πρόκειται για τον δεύτερο υψηλότερο δείκτη της αγοράς φέτος μετά τον Ιούνιο (347,08 δολάρια ΗΠΑ). Άλλες βασικές αγορές, το Λονδίνο και το Άμστερνταμ, ανέφεραν GOPPAR που ήταν 105% του συγκρίσιμου για το 2019, στα 172,11 και 97,65 δολάρια ΗΠΑ, αντίστοιχα.

“Η πληρότητα των ξενοδοχείων στην Ευρώπη βρίσκεται μόλις 10% κάτω από τα προ-πανδημικά επίπεδα και πολλές από τις αγορές που ήταν έρημες το περασμένο καλοκαίρι τώρα σφύζουν από επισκέπτες”, δήλωσε ο Alex Robinson, διευθυντής συνεργασιών της STR.

“Τον Ιούλιο, τόσο το Λονδίνο, όσο και το Παρίσι ανέφεραν πληρότητα 85%, η οποία ήταν σχεδόν διπλάσια, σε σχέση με την αντίστοιχη του προηγούμενου έτους. Ενώ οι πληρότητες έκαναν “άλμα” προς τα εμπρός, οι τιμές των δωματίων ήταν ο βασικός “επιταχυντής” της ανάκαμψης. Οι τιμές δωματίων στην Ευρώπη τον Ιούλιο ήταν 27% υψηλότερες από εκείνες του 2019, με την Αθήνα, το Εδιμβούργο και τη Ρώμη να ξεχωρίζουν. Ενώ οι ανησυχίες μπορεί να σκιάζουν τις ευρωπαϊκές οικονομίες μεσοπρόθεσμα, οι Ευρωπαίοι ξενοδόχοι βιώνουν μια λιακάδα ανάκαμψης τους τελευταίους μήνες”, πρόσθεσε ο κ. Robinson.

Who is Who

Η STR παρέχει κορυφαία δεδομένα συγκριτικής αξιολόγησης, αναλύσεις και πληροφορίες αγοράς για την παγκόσμια βιομηχανία φιλοξενίας. Iδρύθηκε το 1985 και διατηρεί παρουσία σε 15 χώρες, με εταιρικά κεντρικά γραφεία στη Βόρεια Αμερική στο Χέντερσονβιλ του Τενεσί, διεθνή κεντρικά γραφεία στο Λονδίνο και κεντρικά γραφεία στην Ασία και τον Ειρηνικό στη Σιγκαπούρη.

Η STR εξαγοράστηκε τον Οκτώβριο του 2019 από την CoStar Group Inc. (NASDAQ: CSGP), τον κορυφαίο πάροχο πληροφοριών, αναλύσεων και διαδικτυακών αγορών επαγγελματικών ακινήτων.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *