©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

“Πρωταθλήτρια” Ευρώπης η Ελλάδα στη ζήτηση καταλυμάτων Airbnb

ΜΕΛΕΤΕΣ ΜΟΝΕΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Την πρωτιά κατέκτησε η Ελλάδα στην Ευρώπη στη ζήτηση καταλυμάτων που ενοικιάζονται μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας τύπου Airbnb κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους, καταγράφοντας άνοδο σε ποσοστό 26,5%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο, περυσινό διάστημα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της AirDNA, η χώρα μας καταγράφει το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου τη μεγαλύτερη αύξηση στη ζήτησης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, με δεύτερη τη Γερμανία με αύξηση 26,4% και την Αυστρία, τη Γαλλία και το Βέλγιο να ακολουθούν με αυξήσεις 17,5%, 14,5% και 14,4%.

Στο άλλο άκρο, την κατιούσα έχουν πάρει και, μάλιστα, με δυναμικούς ρυθμούς, η Τσεχία, η Ουγγαρία και η Ιρλανδία, κατά  -33,0%, -27,7% και -20,2%, αντίστοιχα, έναντι του τρίτου τριμήνου του 2019.

Παράλληλα, η χώρα μας σημείωσε για τον Ιούνιο τη μεγαλύτερη αύξηση διανυκτερεύσεων σε ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ευρώπη, με ποσοστό 27,2%, έναντι του Ιουνίου του 2019.

Όπως προκύπτει με βάση τα στοιχεία της AirDNA, η ζήτηση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο φαίνεται ότι έχει επιστρέψει στα προ-πανδημικά μεγέθη, όπως αποτυπώνεται στις διανυκτερεύσεις, οι οποίες για το δεύτερο τρίμηνο έκλεισαν στο συν 5,2%, ενώ για το πρώτο εξάμηνο, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, η αύξηση διαμορφώθηκε στο συν 7,2%.
Η ζήτηση για διαμονές σε καταλύματα βραχυχρόνιων μισθώσεων συνέχισαν τη θετική δυναμική τους τον Ιούνιο, καταγράφοντας  3,2% περισσότερες διανυκτερεύσεις, σε σχέση με τον Ιούνιο του 2019 (+52,9% έναντι 2021).

Σε επίπεδο πληρότητας φαίνεται ότι δεν έχει επιτευχθεί ακόμη ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης σε ολόκληρη την Ευρώπη. Σε σχέση με το 2019, 11 χώρες παρουσίασαν χαμηλότερα ποσοστά πληρότητας τον Ιούνιο του 2022. Η Ιταλία σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση 12,9%, σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2019, ενώ η προσφορά (-16,2%) δεν έχει ακόμη ανακάμψει με τον ρυθμό της ζήτησης (+6,8%).

Παρόμοια τάση σημειώθηκε στην Πορτογαλία, όπου η πληρότητα ήταν αυξημένη κατά 12,2%, έναντι του Ιουνίου του 2019, καθώς η προσφορά παρέμεινε μειωμένη κατά 16,2%, αν και η χώρα σημείωσε αύξηση 0,5% στη ζήτηση την περίοδο.

Η Ελλάδα ήταν η χώρα που σημείωσε την τρίτη υψηλότερη αύξηση στον δείκτη της πληρότητας (+8,4%), με τη ζήτηση να αυξάνεται αντίστοιχα κατά 27,2%, σε σχέση με το 2019 και την προσφορά να κινείται ανοδικά κατά 5,1%.

Οι μέσες ημερήσιες τιμές (ADR) συνέχισαν να αυξάνονται από τον περασμένο Ιούνιο σε 13 χώρες. Οι χώρες με τη μεγαλύτερη αύξηση στον δείκτη ADR, σε ετήσια βάση, ήταν η Πολωνία (+17,9%), η Δανία (+14,4%) και η Τσεχία (+8,9%). Η Ελλάδα βρέθηκε στην πέμπτη θέση με αύξηση 7,3%.

 

 

 

Tagged

1 σχόλιο στο ““Πρωταθλήτρια” Ευρώπης η Ελλάδα στη ζήτηση καταλυμάτων Airbnb

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *