Photo by Markus Spiske on Pexels

“Σαρώνει” ο Covid-19| Στα 250 εκατομμύρια τα παγκόσμια κρούσματα, σε επίπεδα ρεκόρ οι μολύνσεις στην Ανατολική Ευρώπη

ΜΕΛΕΤΕΣ

Με ένα νέο “κύμα” Covid-19 είναι αντιμέτωπος ο πλανήτης, με τα κρούσματα να ξεπερνούν τα 250 εκατομμύρια, σε παγκόσμια κλίμακα, σήμερα, καθώς ορισμένες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης βιώνουν κρούσματα – ρεκόρ, όπως και η Ελλάδα, σύμφωνα με ανάλυση του Reuters.

Ο ημερήσιος μέσος αριθμός κρουσμάτων μειώθηκε κατά 36% τους τελευταίους τρεις μήνες, σύμφωνα με την ανάλυση, αλλά ο ιός εξακολουθεί να μολύνει 50 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε 90 ημέρες, λόγω της εξαιρετικά μεταδοτικής παραλλαγής Delta.

Οι ειδικοί στον τομέα της υγείας είναι αισιόδοξοι ότι πολλά έθνη έχουν αφήσει πίσω τους τα χειρότερα της πανδημίας χάρη στα εμβόλια και τη φυσική έκθεση στον ιό, αν και προειδοποιούν ότι ο ψυχρότερος καιρός και οι επερχόμενες γιορτές θα μπορούσαν να αυξήσουν τις μολύνσεις.

“Πιστεύουμε ότι από τώρα έως το τέλος του 2022, αυτό είναι το σημείο όπου θα αποκτήσουμε τον έλεγχο αυτού του ιού, καταφέρνοντας να μειώσουμε σημαντικά τις σοβαρές ασθένειες και τους θανάτους”, δήλωσε στο Reuters η Maria Van Kerkhove, επιδημιολόγος που ηγείται του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Ωστόσο, οι μολύνσεις εξακολουθούν να αυξάνονται σε 55 από τις 240 χώρες, με τη Ρωσία, την Ουκρανία και την Ελλάδα να βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ ή σχεδόν ρεκόρ αναφερόμενων κρουσμάτων από τότε που ξεκίνησε η πανδημία, πριν από δύο χρόνια, σύμφωνα με την ανάλυση του Reuters.

Η Ανατολική Ευρώπη έχει από τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στην περιοχή. Περισσότερες από τις μισές από τις νέες μολύνσεις που αναφέρθηκαν παγκοσμίως ήταν από χώρες της Ευρώπης, με ένα εκατομμύριο νέες μολύνσεις περίπου κάθε τέσσερις ημέρες. Αρκετές περιφέρειες της Ρωσίας δήλωσαν αυτήν την εβδομάδα ότι θα μπορούσαν να επιβάλουν πρόσθετους περιορισμούς ή να παρατείνουν το κλείσιμο των χώρων εργασίας, καθώς η χώρα βιώνει ρεκόρ θανάτων από τη νόσο.

Ανισότητα εμβολιασμών

Αρκετοί παγκόσμιοι ηγέτες έχουν τονίσει την ανάγκη βελτίωσης των προγραμμάτων εμβολιασμού σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα στις λιγότερο πλούσιες χώρες.

Πάνω από το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού δεν έχει λάβει ακόμη ούτε μία δόση του εμβολίου για τον Covid-19, σύμφωνα με το Our World in Data, ποσοστό που πέφτει σε λιγότερο από 5% στις χώρες χαμηλού εισοδήματος.

Η βελτίωση της πρόσβασης στα εμβόλια θα είναι στην ημερήσια διάταξη των συνεδριάσεων της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC), που θα φιλοξενηθεί από τη Νέα Ζηλανδία αυτή την εβδομάδα. Τα μέλη της APEC, στα οποία περιλαμβάνονται η Ρωσία, η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες, δεσμεύτηκαν σε ειδική συνάντηση τον Ιούνιο, προκειμένου να επεκτείνουν την κοινή χρήση και την παρασκευή εμβολίων για τον Covid-19 και να άρουν τα εμπόδια για τα φάρμακα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και άλλοι οργανισμοί, τον περασμένο μήνα, απηύθυναν έκκληση στους ηγέτες των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου να χρηματοδοτήσουν ένα σχέδιο 23,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να προμηθεύσουν με εμβόλια, τεστ και φάρμακα για τον Covid-19 τις φτωχότερες χώρες, μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *