Photo by hjrivas on Pixabay

“Σφραγίζει” παραλίες η Τενερίφη εξαιτίας της ποιότητας του νερού |Απειλή για τον Τουρισμό της περιοχής τα μικροφύκη

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Με τη λέξη-κλειδί “μικροφύκη”, στην Τενερίφη οι αρχές προχωρούν στο κλείσιμο αρκετών παραλιών κοντά στην Candelaria και την Granadilla, πάγια τακτική τα τελευταία χρόνια. Το φαινόμενο “μικροφύκη” είναι γνωστό, όχι μόνο στην Τενερίφη, αλλά εν γένει στα Κανάρια νησιά, απειλώντας τον τουρισμό, με την τοπική κυβέρνηση να αναλαμβάνει λύσεις του… ποδαριού και να προτιμά να πληρώνει πρόστιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, από το να πραγματοποιήσει επενδύσεις εκσυγχρονισμού του συστήματος λυμάτων, στο οποίο οφείλεται κυρίως η ανάπτυξη μικροφυκών.

Το δημοτικό συμβούλιο της Candelaria επιβεβαίωσε ότι απαγορεύτηκε η κολύμβηση στις παραλίες Punta Larga και Los Guanches λόγω μικροφυκών, που έχουν αναπτυχθεί εξαιτίας των παράνομων λυμάτων, μεταξύ άλλων,  επιβαρύνοντας την ποιότητα του νερού.

Περίπου το 72% των σημείων αποχέτευσης στα Κανάρια Νησιά δεν έχουν την έγκριση της ΕΕ, με συνέπεια να επιβάλλονται στην τοπική κυβέρνηση πρόστιμα εκατομμυρίων ευρώ για χρόνια και οι παραλίες να κλείνουν ξανά και ξανά.

Για τον τουρισμό, τα μικροφύκη αποτελούν μεγάλη απειλή, καθώς εδώ και καιρό έχει διαδοθεί μεταξύ των επισκεπτών ότι προκαλούνται κυρίως από τα λύματα που καταλήγουν στη θάλασσα.

Πριν από πέντε χρόνια, η άνθιση των μικροφυκών είχε φτάσει στο αποκορύφωμά της. Εκείνη την εποχή, οι παραλίες έπρεπε να κλείνουν συνεχώς, για μια περίοδο μηνών. Αυτή τη στιγμή ένα τέτοιο γεγονός απειλεί και πάλι.

Η αύξηση της θερμοκρασίας της θάλασσας ως αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης δημιουργεί όλο και πιο ευνοϊκές συνθήκες για τα φύκια. Εάν σε αυτό προστεθούν οι βροχοπτώσεις, οπότε περισσότερο νερό εκβράζεται στη θάλασσα και μαζί με αυτό λιπάσματα από γεωργικές εκτάσεις και περαιτέρω λύματα, δημιουργείται το κατάλληλο περιβάλλον για τον πολλαπλασιασμό των μικροφυκών.

Τα μικροφύκη αποτελούν περιορισμένο μόνο κίνδυνο για τον άνθρωπο. Τα νερά που έχουν μολυνθεί από αυτά μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό του γαστρεντερικού σωλήνα. Για τη θαλάσσια ζωή, από την άλλη πλευρά, η κατάσταση είναι διαφορετική: Μέρη του θαλάσσιου οικοσυστήματος υποφέρουν σε μεγάλο βαθμό από τα λύματα με τα οποία τρέφονται τα φύκια.

Μέχρι στιγμής, οι εμπειρογνώμονες δεν έχουν προβλέψει ότι η κατάσταση του 2017 θα επαναληφθεί με την ίδια ένταση. Όμως, με την κλιμακούμενη αύξηση της θερμοκρασίας της θάλασσας, η πρόγνωση αυτή κλυδωνίζεται. Και δεδομένου ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη δεν θα σταματήσει βραχυπρόθεσμα, η μόνη λύση είναι να ικανοποιηθούν επιτέλους οι απαιτήσεις της ΕΕ και να σταματήσει η απόρριψη ανεπεξέργαστων ή μερικώς επεξεργασμένων λυμάτων στον Ατλαντικό.

Η κυβέρνηση των Καναρίων Νήσων αγοράζει πλοία αντί να παρέχει λύσεις

Εν τω μεταξύ, το κλείσιμο των παραλιών θα συνεχίσει να αποτελεί μέρος της καθημερινής ζωής στα Κανάρια νησιά. Ειδικά το καλοκαίρι, όπως συμβαίνει σήμερα στην Candelaria ή πρόσφατα στην Granadilla, όπου το δημοτικό συμβούλιο απαγόρευσε την προηγούμενη εβδομάδα την κολύμβηση σε περιοχές όπως η Playa Grande κοντά στο El Médano, καθώς και στις La Tejita και El Chinchorro.

Η βραχυπρόθεσμη αντίδραση της τοπικής κυβέρνησης στην κρίση των μικροφυκών, το 2017, ήταν η αγορά δύο πλοίων για την περισυλλογή μικροφυκών, πλαστικών και άλλων αποβλήτων, πολιτική απόφαση που κόστισε 1,2 εκατομμύρια ευρώ.

Ωστόσο, για να φτάσουμε στη ρίζα του προβλήματος, το σύστημα αποχέτευσης των Καναρίων Νήσων πρέπει να μεταρρυθμιστεί. Θα ήταν η καλύτερη λύση όχι μόνο για το οικοσύστημα και τον τουρισμό, αλλά και για την περιφερειακή πολιτική. Διότι εκτός από την περιβαλλοντική εικόνα που θα μπορούσε να αποκτήσει η κυβέρνηση, η επίμονη παραβίαση των κανονισμών της Ε.Ε. συνεχίζει στο μεταξύ να κοστίζει εκατομμύρια σε πρόστιμα.

Tagged

1 σχόλιο στο ““Σφραγίζει” παραλίες η Τενερίφη εξαιτίας της ποιότητας του νερού |Απειλή για τον Τουρισμό της περιοχής τα μικροφύκη

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *