“Θύματα” της visa express Τούρκοι ταξιδιώτες στη Ρόδο

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Χάος προκλήθηκε στο λιμάνι της Ρόδου, όταν εκατοντάδες Τούρκοι τουρίστες έφτασαν στο νησί και δεν μπόρεσαν να κάνουν χρήση της visa express, λόγω υπερκάλυψης της ποσόστωσης, με αποτέλεσμα να αναγκαστούν να επιστρέψουν στην Τουρκία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Ηurriyet, κατά τη διάρκεια της γιορτής Eid al-Adha, οι Τούρκοι τουρίστες συνέρρευσαν στα ελληνικά νησιά, αλλά ορισμένοι από αυτούς που κατευθύνθηκαν στη Ρόδο αντιμετώπισαν μια σειρά από προβλήματα, καθώς δεν τους επιτράπηκε η έκδοση βίζας στον προορισμό.

Σύμφωνα με δηλώσεις του υπεύθυνου έκδοσης βίζας για τη Λέσβο, κ. Άρη Λάζαρη στην Ηurriyet, προβλήματα προέκυψαν μόνο στη Ρόδο και όχι σε άλλα ελληνικά νησιά. Όπως είπε, υπάρχει ποσόστωση για τις βίζες που εκδίδονται στα λιμάνια για τους επιβάτες των πλοίων.

“Τα τουριστικά γραφεία επιχειρούν να διακινήσουν περισσότερους τουρίστες χωρίς να συντονίζονται με τους συνεργάτες τους στην Ελλάδα. Αυτή η ποσόστωση δεν ξεπερνά τα 300 διαβατήρια για τη Ρόδο, ενώ οι αιτήσεις από Τούρκους επισκέπτες έφταναν τις 650, με αποτέλεσμα η τοπική Αστυνομία να μη μπορεί να διαχειριστεί έναν τέτοιο αριθμό”, εξήγησε ο κ. Λάζαρης.

Όπως είπε, οι τουρκικές εταιρίες το έκαναν αυτό για να πουλήσουν περισσότερα εισιτήρια. Ενώ ξεκαθάρισε και πάλι ότι το θέμα δεν αφορά άλλα νησιά.

Σύμφωνα με τον κ. Λάζαρη, την ευθύνη φέρουν οι τουριστικοί πράκτορες στη Μαρμαρίδα και το Μπόντρουμ, που συλλέγουν τα έγγραφα βίζας από τους πολίτες. “Εάν πρόκειται να ξεπεραστεί η ποσόστωση, πρέπει να ζητηθεί άδεια από την αστυνομία και τα τουριστικά πρακτορεία δεν πρέπει να ενεργούν αυτόνομα”, υπογράμμισε.

Εκπρόσωπος του τουρκικού τουριστικού τομέα, από την άλλη πλευρά, απέδωσε το πρόβλημα στην “έλλειψη προετοιμασίας των ελληνικών αρχών όσον αφορά τη διαχείριση του αυξημένου αριθμού ταξιδιωτών.

“Το τελωνείο της Ρόδου βρέθηκε απροετοίμαστο για την περίοδο των διακοπών της Τουρκίας. Εάν η ελληνική κυβέρνηση μας χορηγούσε βίζες μακράς διάρκειας, δεν θα αντιμετωπίζαμε αυτό το πρόβλημα. Ο αριθμός των παραθεριστών αυξάνεται, αλλά η άλλη πλευρά αδυνατεί να οργανώσει αυτή τη διαδικασία σωστά”, είπε ο κ. Engin Ceylan. Τόνισε δε, ότι κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εορταστικής περιόδου στην Τουρκία, 20.000 άνθρωποι ταξίδεψαν στα ελληνικά νησιά. Εφέτος, αυτός ο αριθμός μπορεί να φτάσει τις 50.000.

Οι τουρκικές Αρχές εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους μέσω της διπλωματικής οδού και ξεκίνησαν συνομιλίες με τις ελληνικές Αρχές προκειμένου να αποφευχθούν παρόμοια φαινόμενα το επόμενο διάστημα.

Η τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα παρενέβη σε Έλληνες αξιωματούχους, με αποτέλεσμα να δοθεί η δυνατότητα σε 300 Τούρκους να ταξιδέψουν στη Ρόδο στις 18 Ιουνίου.

 

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *