©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

“Τουριστικό” ρεύμα, μείωση ΦΠΑ και εισφορών, ζητούν οι ξενοδόχοι της Ρόδου | Σημαντική και εντυπωσιακή ΓΣ της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου | ΦΩΤΟ

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Με το συμπέρασμα ότι ο κλάδος της ξενοδοχίας στη Ρόδο ανταποκρίθηκε με επιτυχία στην πρόκληση της πολύ δύσκολης φετινής τουριστικής περιόδου και με την καθολική διαπίστωση ότι απαιτείται η λήψη σειράς μέτρων για να διασφαλιστεί η καλή θέση της Ελλάδας στον πολύ έντονο ανταγωνισμό που αναμένεται στην παγκόσμια τουριστική βιομηχανία της επόμενης σεζόν, πραγματοποιήθηκε η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των Μελών της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου.

Οι ξενοδόχοι της Ρόδου, διά του προέδρου Μανώλη Μαρκόπουλου, ζητούν ειδικό τιμολόγιο ενέργειας -κατά το πρότυπο του βιομηχανικού-, μείωση του ΦΠΑ στη διαμονή, μείωση των εργοδοτικών εισφορών και στήριξη του κλάδου από την κυβέρνηση. Στα αξιοσημείωτα της ετήσιας γενικής συνέλευσης, η φυσική παρουσία των προέδρων των Ενώσεων Ξενοδοχείων Κω, Ηρακλείου και Χανίων, Ντίνας Σβύνου, Νίκου Χαλκιαδάκη και Μανώλη Γιαννούλη και  η διαδικτυακή παρουσία του προέδρου της ΠΟΞ Γρηγόρη Τάσιου και του γενικού γραμματέα Μανώλη Τσακαλάκη.

Ρόδου
Ο δήμαρχος Ρόδου Αντώνης Καμπουράκης | © ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Από τις τοποθετήσεις των μελών και των εκπροσώπων φορέων διαπιστώθηκε ότι στα ξενοδοχεία της Ρόδου έγινε απόλυτη προσαρμογή σε όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Παρά τις οικονομικές δυσκολίες διατηρήθηκαν υψηλά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της φιλοξενίας, επιτυγχάνοντας χωρίς προβλήματα να υποδεχθούν 1,3 εκατομμύρια επισκέπτες και μέσα σε καθεστώς εργασιακής ειρήνης να προσφέρουν δουλειά σε 25.600 εποχικά απασχολούμενους,

Ειδικότερα, η Γενική Συνέλευση της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου πραγματοποιήθηκε σε πανηγυρικό κλίμα, στο Κλειστό Γυμναστήριο Καλλιθέας, με σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο και με μεγάλη συμμετοχή επιχειρηματιών του τουρισμού και εκπροσώπων φορέων της Δωδεκανήσου, με κεντρικό σύνθημα “ΕΝΟΤΗΤΑ, ΜΑΧΗΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΤΥΧΙΑ”.

Ρόδου
Ο κ. Μανώλης Μαρκόπουλος | © ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στη διάρκειά της, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου κ. Μανώλης Μαρκόπουλος, τόνισε ότι «το μεγάλο μας ζητούμενο ήταν να σταθούμε όρθιοι μετά από δύο σεζόν σοβαρής κρίσης. Όλο αυτό το διάστημα δοκιμάστηκαν οι σχέσεις μας με τους πάντες και κυρίως με τους πελάτες μας. Με τη δουλειά μας και με την άψογη συνεργασία που είχαμε τόσο μεταξύ μας, όσο και με όλους φορείς του τόπου μας καταφέραμε να διασφαλίσουμε το χαμόγελο των πελατών μας. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα ομαδικής δουλειάς, με μεγάλο χορηγό τον Έλληνα ξενοδόχο, που χρειάστηκε να βάλει ‘πλάτη’ ώστε να ληφθούν και να υλοποιηθούν δύσκολες αποφάσεις».

Ρόδου
Μ. Μαρκόπουλος, Ντίνα Σβύνου, Νίκος Χαλκιαδάκης και Μανώλης Γιαννούλης | © ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η πιο μεγάλη πρόκληση από εκείνες που έρχονται, όπως παρουσιάσθηκε στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης, είναι η λήψη σειράς αποφάσεων από την πολιτεία οι οποίες «θα επαναφέρουν το χαλί κάτω από τα πόδια της ξενοδοχίας και γενικότερα της ελληνικής, τουριστικής βιομηχανίας».

Προς την κατεύθυνση αυτή οι ζητούμενες αποφάσεις από το κράτος, όπως αναλύθηκαν εκ μέρους της Ε.Ξ.Ρ από τον κ. Μανώλη Μαρκόπουλο, είναι οι ακόλουθες:

– Μείωση του ΦΠΑ της φιλοξενίας στο κατώτατο επίπεδο, ώστε τα ξενοδοχεία της Ελλάδας να αντέξουν στο σκληρό ανταγωνισμό που αναμένεται στην επόμενη σεζόν.

– Μείωση του εργατικού κόστους, με διατήρηση και στο επόμενο έτος των μειωμένων εργοδοτικών εισφορών, διότι και οι ξενοδόχοι προχώρησαν σε υπογραφή σύμβασης εργασίας με αυξήσεις μισθών.

– Μείωση του τιμολογίου ηλεκτρισμού σε επίπεδα που ισχύει για το βιομηχανικό τιμολόγιο.

Ρόδου
Μ. Γιαννούλης, Α. Καμπουράκης, Κ. Δεριζιώτης και Ν. Χαλκιαδάκης | © ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Οι τοποθετήσεις

Ο Επίτιμος Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, μέντορας του Ροδιακού και κατ’ επέκταση του Ελληνικού τουρισμού κ. Βασίλης Μηναΐδης, λαμβάνοντας το λόγο κάλεσε όλους τους συμμετέχοντες να έχουν κουράγιο διότι «όλα όσα συμβαίνουν μας διδάσκουν ότι στον τουρισμό δεν μπορούν να γίνουν προβλέψεις, σκεφτείτε τη χρεωκοπία του Thomas Cook, όπως και το πόσο καλή φαινόταν στην αρχή η σεζόν του 2020, για την οποία στη συνέχεια χρειάστηκε να επιστρέψουμε ακόμα και τις προκαταβολές που είχαμε πάρει». Ο ίδιος πάντως τόνισε ότι «οι συνεχιστές στην Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου είναι αντάξιοι των παλιών».

Ρόδου
Ο κ. Βάσος Μηναϊδης | © ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Παρών στη Γενική Συνέλευση, μέσω διαδικτύου, ήταν ο νέος Υπουργός Τουρισμού κ. Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος υποσχέθηκε να συμπαραταχθεί με τους φορείς του τουρισμού και με ομαδικό πνεύμα, όπως στο μπάσκετ, να πιέσει τα συναρμόδια υπουργεία ώστε να ληφθούν όλες οι αποφάσεις που θα είναι χρήσιμες για να ξεκινήσει η επόμενη σεζόν στην 01η Απριλίου 2022. Μάλιστα, ο Υπουργός Τουρισμού, απολογήθηκε για την τελευταίας στιγμής ακύρωση της συμμετοχής του στη Συνέλευση και δεσμεύθηκε να επισκεφθεί τη Ρόδο άμεσα, ώστε να συζητήσει με τους τοπικούς φορείς τα ζητήματα της αρμοδιότητάς του.

Ρόδου
Ο κ. Μάνος Κόνσολας | © ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στο ίδιο, ομαδικό πνεύμα οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι της Δωδεκανήσου κ. Μάνος Κόνσολας, κ. Βασίλης Υψηλάντης και κα Μίκα Ιατρίδη στις ομιλίες τους αναγνώρισαν ότι το νέο αίμα της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου εξελίσσει και διανθίζει το έργο των πρωτεργατών του ελληνικού τουρισμού και δήλωσαν ότι θα σταθούν αρωγοί στην ανάγκη να ληφθούν οι κατάλληλες κυβερνητικές αποφάσεις που θα βοηθήσουν τη χώρα να γίνει πιο ανταγωνιστική στον τουρισμό.

Ρόδου
Ο κ. Βασίλης Υψηλάντης | © ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο κ. Μάνος Κόνσολας, μιλώντας ως πρώην υφυπουργός Τουρισμού, παραδέχθηκε δημοσίως ότι, «το Υπουργείο Τουρισμού παραμένει μέχρι σήμερα θεσμικά ανοχύρωτο», ενώ τόνισε ότι λόγω Covid δεν έχει υλοποιηθεί το προεκλογικό πρόγραμμα της κυβέρνησης στον Τουρισμό.

Ο δήμαρχος Ρόδου

Βαρύνουσας σημασίας ήταν η τοποθέτηση του δημάρχου Ροδίων κ. Αντώνη Καμπουράκη, που παρομοίασε το τουριστικό προϊόν μ’ ένα δέντρο, του οποίου οι καρποί τρέφουν όλη την κοινωνία. «Στη φετινή τουριστική περίοδο κερδίσαμε ως Ρόδος μια σπουδαία νίκη και πρέπει να είναι κάποιος αφελής για να πιστεύει ότι τα καταφέραμε πηγαίνοντας με τον αυτόματο πιλότο. Η επιτυχία μας ήταν ένα ομαδικό αποτέλεσμα, επειδή συνεργαστήκαμε όλοι μαζί.  Το μάθημα που μας δίδαξε αυτή η νίκη είναι ότι ο τουρισμός είναι το δέντρο που με τους καρπούς του θρέφει όλους μας, γι’ αυτό και όλοι οφείλουμε να ποτίζουμε αυτό το δέντρο, χωρίς μεταξύ μας διχόνοια. Έρχεται, όμως, ένας σκληρός διεθνής ανταγωνισμός, με πολλές προκλήσεις που επικεντρώνονται στη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη. Οι νέοι μέχρι 35 ετών επιλέγουν πια προορισμούς με μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και ζητούμενό μας είναι να κάνουμε το νησί ένα έναν παγκόσμιο ‘πράσινο’ προορισμό».

Ρόδου
Ο κ. Αντώνης Καμπουράκης | © ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Αίσθηση προκάλεσε και η τοποθέτηση του Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού κ. Κώστα Χρυσοχοΐδη, ο οποίος προέβλεψε ότι «στα χρόνια που έρχονται το κόστος της ενέργειας θα αυξηθεί και μοιραία, θα μετακυλήσει και στο τουριστικό προϊόν. Αυτό σημαίνει πως από τώρα πρέπει να αναζητηθούν λύσεις, τόσο για τη διασφάλιση της ενέργειας, όσο και για τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητάς μας».

Ρόδου
Ο κ. Κώστας Χρυσοχοϊδης | © ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Για τη νέα γνώση που έφερε η πανδημία, μίλησε ο πρόεδρος του ΕΒΕΔ κ. Γιάννης Πάππου εξηγώντας πως «αποδείχθηκε το σφάλμα όλων εκείνων που όλα τα προηγούμενα χρόνια κατέτασσαν την συνεισφορά του τουρισμού στο 20% του ΑΕΠ και τελικά, μόνο με μια χρονιά χωρίς τη μεγάλη αυτή βιομηχανία, χρειάστηκε να υποστηριχθεί σχεδόν ολόκληρη η ελληνική κοινωνία». Τόσο ο ίδιος, όσο και ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Δωδεκανήσου κ. Χρήστος Μιχαλάκης τόνισαν την ανάγκη λήψης γενναίων κυβερνητικών αποφάσεων για την ενίσχυση της επόμενης τουριστικής περιόδου, διότι από του χρόνου θα λειτουργήσουν όλες οι ανταγωνίστριες τουριστικές περιοχές.

Ο κ. Γιάννης Πάππου | © ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Το μεγάλο θέμα του εξειδικευμένου ξενοδοχειακού προσωπικού ανέλυσε από το βήμα της γενικής συνέλευσης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Δωδεκανήσου, κ. Γιώργος Ματσίγκος, τονίζοντας την ανάγκη αναβάθμισης της τουριστικής εκπαίδευσης, όσο και εφαρμογής πολιτικών που θα οδηγήσουν ξανά τη σεζόν σε 9μηνης διάρκειας, καθιστώντας την έτσι ελκυστική στην αγορά εργασίας.

Ρόδου
Ο κ. Γιώργος Ματσίγκος | © ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Το λόγο πήραν επίσης ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου κ. Γιάννης Ζωγραφίδης, ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου κ. Αντώνης Γιαννικουρής, ενώ επιστολές με το χαιρετισμό τους απέστειλαν ο βουλευτής κος Γιάννης Παππάς, ο βουλευτής κος Νεκτάριος Σαντορινιός καθώς και ο πρώην Υπουργός Τουρισμού κος Γιώργος Νικητιάδης.

Προσκεκλημένοι στη Συνέλευση και απηύθυναν χαιρετισμό ήταν ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κος Γρηγόρης Τάσιος, η Πρόεδρος του ΙΤΕΠ και Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κω κα. Κωνσταντίνα Σβύνου, και οι πρόεδροι των Ενώσεων Ξενοδόχων Ηρακλείου, Ρεθύμνου και Χανίων κ.κ. Χαλκιαδάκης, Γιαννούλης και Τσακαλάκης αντίστοιχα.

Ο κ. Κ. Δεριζιώτης παρουσιάζει το νέο επαναστατικό και καινοτόμο DPLANET, προϊόν που αντικαθιστά όλα τα hotel amenities | © ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τέλος, στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης:

  • Τιμήθηκαν οι ξενοδόχοι που λειτούργησαν τις επιχειρήσεις τους ως ξενοδοχεία καραντίνας κατά της εξάπλωσης του Covid19,
  • Παρουσιάσθηκε το νέο website της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου,
  • Ανακοινώθηκε από τον Πρόεδρο κ. Μανώλη Μαρκόπουλο η αναπροσαρμογή του τρόπου υπολογισμού των συνδρομών των ξενοδόχων, οι οποίες εφεξής θα υπολογίζονται ανά δωμάτιο κι όχι ανά κλίνη. Η αλλαγή αυτή θα οδηγήσει σε μείωση του ύψους ετήσιας συνδρομής,
  • Αναγνωρίσθηκε η μεγάλη συνεισφορά των ξενοδοχοϋπαλλήλων στη διαχείριση και την εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Προς τιμήν τους οι ξενοδόχοι θα προσφέρουν μείωση τιμών 50% στα πακέτα διανυκτέρευσης σε όσους ξενοδοχοϋπαλλήλους θελήσουν να κάνουν διακοπές σε Ρόδο, Κω, Ηράκλειο, Ρέθυμνο και Χανιά. Μάλιστα, για να επισημοποιηθεί η αναγνώριση, υπογράφηκε από τους Προέδρους των πέντε Ενώσεων Ξενοδόχων μνημόνιο συμφωνίας, που θα έχει ισχύ από την 15η Νοεμβρίου έως και την 15η Δεκεμβρίου 2021.

Μεταξύ των χορηγών της Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, ήταν οι εταιρίες LINEA STROM Hotel Dreaming Solutions, PIAGGIO KOSTARIDIS.GR, TUV AUSTRIA, RODOS WEB DESIGN, KSD – ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ και Karcher Store ΔΟΜΗΣΗ ΡΟΔΟΥ.

Ρόδου
© ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Ρόδου
© ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Ρόδου
© ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
© ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
© ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
© ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
© ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
© ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
© ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
© ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Ο κ. Αντώνης Καμπουράκης | © ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
© ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Ρόδου
© ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
© ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
© ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Ο κ. Γιώργος Ματσίγκος | © ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
© ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
© ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
© ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
© ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
© ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
© ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
© ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
© ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
© ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
© ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
© ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
© ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
© ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
© ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
© ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
© ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
© ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
© ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
© ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Ρόδου
© ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ρόδου

Tagged

1 σχόλιο στο ““Τουριστικό” ρεύμα, μείωση ΦΠΑ και εισφορών, ζητούν οι ξενοδόχοι της Ρόδου | Σημαντική και εντυπωσιακή ΓΣ της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου | ΦΩΤΟ

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *