“Βασίλισσα” στις ακυρώσεις πτήσεων στην Ευρώπη η Lufthansa | Πρωτιά και για τα γερμανικά αεροδρόμια

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΜΕΛΕΤΕΣ

Οι απεργίες των τελευταίων μηνών έχουν προσδώσει στη Lufthansa μια θλιβερή πρωτιά, καθώς ο γερμανικός αερομεταφορέας “στέφθηκε” ως η αεροπορική εταιρία της Ευρώπης με τις περισσότερες ακυρώσεις πτήσεων το πρώτο τρίμηνο του 2024. 

Σύμφωνα με μια ανάλυση της διαδικτυακής πύλης Flightright, η αεροπορική εταιρία έχει το χειρότερο ρεκόρ στην Ευρώπη, καθώς το πρώτο τρίμηνο του 2024 ακύρωσε λίγο λιγότερο από το 6% των πτήσεών της.

“Τα τρέχοντα δεδομένα δείχνουν ξεκάθαρα ότι η Lufthansa έχει τις χειρότερες επιδόσεις στην Ευρώπη όσον αφορά τις ακυρώσεις πτήσεων”, δήλωσε ο Jan-Frederik Arnold, διευθύνων σύμβουλος της Flightright. Σύμφωνα με το portal, ακυρώθηκαν συνολικά 6.803 πτήσεις της Lufthansa, δηλαδή, το 5,99% του συνόλου των πτήσεών της, ποσοστό αυξημένο πάνω από 100% από ό,τι την ίδια περίοδο πέρυσι.

Το γεγονός αυτό τοποθετεί επίσης τον ηγέτη της γερμανικής αγοράς πολύ πάνω από τη δεύτερη σε συχνότητα ακυρώσεων αεροπορική εταιρία, την KLM, με ποσοστό 2,27% (1.294 ακυρώσεις πτήσεων). Η θυγατρική της Lufthansa, Austrian Airlines (2,25%) ήρθε τρίτη στις ακυρώσεις πτήσεων, ακολουθούμενη από την Eurowings (1,51%).

“Ο αριθμός των απεργιών έχει ξεπεράσει σημαντικά το επίπεδο των προηγούμενων ετών”, εξήγησε η Flightright και επέκρινε ξεκάθαρα την αεροπορική εταιρία, υπογραμμίζοντας πως “οι απεργίες σηματοδοτούσαν την αδυναμία της Lufthansa να θέσει υπό έλεγχο τα εσωτερικά της προβλήματα”.

Τα γερμανικά αεροδρόμια πρωτοστατούν στις ακυρώσεις πτήσεων

Το υψηλό ποσοστό ακυρώσεων της Lufthansa επηρεάζει και τους γερμανικούς κόμβους, με τα αεροδρόμια της Φρανκφούρτης και του Μονάχου να καταγράφουν τα υψηλότερα ποσοστά ακυρώσεων στην Ευρώπη τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, με 5,7% και 3,7% αντίστοιχα.

Ακολουθούν το αεροδρόμιο του Βερολίνου-Βρανδεμβούργου (2,96%) και το αεροδρόμιο του Ντίσελντορφ (1,65%), καταλαμβάνοντας τις επόμενες δύο θέσεις στην αρνητική κατάταξη.

“Αποτελεί μομφή το γεγονός ότι τα τέσσερα πρώτα αεροδρόμια με τα υψηλότερα ποσοστά ακυρώσεων βρίσκονται όλα στη Γερμανία. Ο μεγάλος αριθμός ακυρώσεων πτήσεων έχει άμεσο αντίκτυπο στα ταξιδιωτικά σχέδια των επιβατών και οδηγεί σε καθυστερήσεις σε όλη τη γερμανική αεροπλοΐα. Αποτελεί ένδειξη ότι τόσο οι αεροπορικές εταιρίες όσο και οι φορείς εκμετάλλευσης αεροδρομίων αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις που οφείλονται όχι μόνο σε εξωτερικούς παράγοντες, όπως οι καιρικές συνθήκες, αλλά και σε εσωτερικά ζητήματα, όπως οι ελλείψεις προσωπικού και οι εργατικές διαμάχες”, συνέχισε ο Dr Arnold.

Επομένως, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το ποσοστό ακύρωσης στη Γερμανία είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη, με τον μέσο όρο των ακυρωμένων αναχωρήσεων να ανέρχεται σε περίπου 4%. Ακολουθούν στη δεύτερη θέση η Αυστρία (1,38%) και στην τρίτη η Ολλανδία (1,32%).

Αυτό που είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό φέτος είναι η διαφορά μεταξύ της Γερμανίας και των άλλων χωρών, καθώς το ποσοστό ακυρωμένων πτήσεων στη Γερμανία είναι σχεδόν τριπλάσιο από την αμέσως επόμενη Αυστρία.

Η Lufthansa ανακοίνωσε τη Δευτέρα τριμηνιαίες ζημίες ύψους 849 εκατομμυρίων ευρώ, επικαλούμενη “διάφορες απεργίες”. Σύμφωνα με την αεροπορική εταιρία, οι διαμάχες για τους μισθούς θα έχουν επίσης αρνητικό αντίκτυπο στο λειτουργικό της αποτέλεσμα κατά το δεύτερο τρίμηνο από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο, πιθανότατα κατά 100 εκατομμύρια ευρώ.

Ο Dr Arnold προειδοποίησε τους ταξιδιώτες που ταξιδεύουν με αεροπλάνο να είναι προετοιμασμένοι για περαιτέρω καθυστερήσεις και ακυρώσεις, ιδίως κατά την περίοδο αιχμής των καλοκαιρινών ταξιδιών.

Όπως εξήγησε τα προβλήματα παράδοσης των νέων αεροσκαφών της Boeing και της Airbus θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε συμφόρηση του στόλου των αεροσκαφών, γεγονός που θα μπορούσε πραγματικά να προκαλέσει αναστάτωση στα δρομολόγια των πτήσεων.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *