ΣΕΤΚΕ

Ραγδαία αύξηση του φαινομένου της βραχυχρόνιας μίσθωσης στη Ρόδο

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Εξαπλώνεται στη Ρόδο το φαινόμενο της βραχυχρόνιας μίσθωσης μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας τύπου airbnb. Υπολογίζεται ότι περισσότερες από 1000 οικίες διατίθενται προς ενοικίαση με αυτό τον τρόπο.

Εκπρόσωποι του κτηματομεσιτικού κλάδου αναφέρουν ότι τουλάχιστον 1300 σπίτια έχουν «απορροφήσει» από την αγορά οι βραχυχρόνιες μισθώσεις.
Το 2018 αναμένεται να επεκταθεί πολύ περισσότερο το φαινόμενο στη Ρόδο. Διαπιστώνεται ότι οι ιδιοκτήτες προβαίνουν με πυρετώδεις ρυθμούς σε αναπροσαρμογές και ανακαινίσεις των σπιτιών τους, ακόμη και αυτών που έχουν στα χωριά και μπορεί να μη χρησιμοποιούσαν, ώστε να τα εκμεταλλευτούν με αυτό τον τρόπο. Μάλιστα κάποιες κατασκευές που είχαν μείνει για χρόνια ημιτελείς λόγω της κρίσης, πλέον ολοκληρώνονται ώστε οι ιδιοκτήτες να εκμεταλλευτούν το «ευνοϊκό» καθεστώς των βραχυχρόνιων μισθώσεων.
«Το 2017 το φαινόμενο των βραχυχρόνιων μισθώσεων έχει εξαπλωθεί πάρα πολύ. Περισσότερα από 1000 σπίτια στη Ρόδο νοικιάζονται με αυτό τον τρόπο. Οι τιμές κυμαίνονται από 23 ευρώ έως 300 ή 400 ευρώ την ημέρα. Ακόμη και στα χωριά πολλά σπίτια διατίθενται μέσω του airbnb ή άλλων πλατφορμών. Το ερώτημα είναι πόσα από αυτά τα ακίνητα είναι καταχωρημένα στο Μητρώο Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων, όπως προβλέπεται από το σχετικό νόμο. Δεν είναι απαραίτητο αυτά τα σπίτια να νοικιάζονται μέσω της airbnb της booking ή όποια άλλης πλατφόρμας. Συνεπώς η παραοικονομία ανθεί.
Η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να απελευθερώσει την αστική μίσθωση δημιουργεί μια νέα παράτυπη κατηγορία καταλυμάτων. Δίνει το δικαίωμα σε ιδιώτες που δεν είναι καν επιχειρηματίες να νοικιάζουν τις κατοικίες τους χωρίς καμιά προδιαγραφή, πιστοποίηση ή έλεγχο. Την ίδια στιγμή, οι 21.960 επιχειρήσεις που είναι μέλη του ΣΕΤΚΕ και φέρουν το ειδικό σήμα του ΕΟΤ λειτουργούν ακολουθώντας κατά γράμμα τους κανόνες του αρμόδιου υπουργείου», δήλωσε ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος (ΣΕΤΚΕ), κ. Παναγιώτης Τοκούζης, ο οποίος προβλέπει ότι το 2018 θα αυξηθεί ραγδαία ο αριθμός των σπιτιών στη Ρόδο που θα νοικιάζονται μέσω airbnb και γενικότερα.
«Όπως όλα δείχνουν θα εξαπλωθεί ακόμη περισσότερο το φαινόμενο της βραχυχρόνιας μίσθωσης στη Ρόδο. Ήδη έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις. Δεν νομίζω να υπάρχει χωριό που να μην μπορεί να βρει κανείς σπίτι μέσω airbnb και γενικότερα. Βλέπουμε γενικώς να αναπροσαρμόζουν ή να ανακαινίζουν ιδιοκτήτες τα ακίνητά τους για να διαθέσουν προς ενοικίαση μέσω της όποιας πλατφόρμας βραχυχρόνιων μισθώσεων. Λογικό και επόμενο, αφού πρόκειται για το πλέον εύκολο χρήμα. Όλη αυτή η κατάσταση λειτουργεί σε βάρος του δικού μας κλάδου, αλλά μακροπρόθεσμα θα δημιουργήσει πρόβλημα και στον ξενοδοχειακό κλάδο αλλά και στην εθνική οικονομία γενικότερα. Αυτό θα πρέπει να γίνει αντιληπτό από το υπουργείο», επισημαίνει ο κ. Τοκούζης.

Στόχος του ΣΕΤΚΕ είναι, όλα τα καταλύματα να κατοχυρώσουν τον διακριτικό τους τίτλο, έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τον έλεγχο της νομιμότητας των καταλυμάτων που προβάλλονται διαδικτυακά, αλλά και για τη φορολογική σύνδεση του επιχειρηματία με το διαφημιζόμενο κατάλυμα.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *