Photo by Shawnn Tan on Unsplash
Photo by Shawnn Tan on Unsplash

Ραγδαία ανάπτυξη της δημοτικότητας του γυμνισμού στην Ισπανία

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Περισσότερα από 20 εκατομμύρια άνθρωποι ασχολούνται με τον γυμνισμό ή με τον τουριστικό γυμνισμό σε όλη την Ευρώπη, με τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ελλάδα να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των προορισμών για γυμνισμό. Κι ενώ στις χώρες αυτές ο γυμνισμός έχει βαθιές ρίζες, τελευταία, με ραγδαίους ρυθμούς αναπτύσσεται και στην Ισπανία, η οποία διαθέτει εξειδικευμένα κέντρα και συγκροτήματα γυμνισμού, με διεθνή φήμη.

Περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι ασχολούνται συστηματικά με τον γυμνισμό στην Ισπανία και περισσότεροι από 500.000 το κάνουν περιστασιακά, σύμφωνα με μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Hosteltur. Παρά τον μεγάλο αριθμό ενδιαφερομένων, η έλλειψη προσφορών δεν μπορεί να συμβαδίσει με τη ζήτηση για προορισμούς για γυμνισμό στη χώρα.

Ο πρόεδρος της Ισπανικής Ομοσπονδίας Γυμνισμού (FEM), Ismael Rodrigo, πιστεύει ότι το πρόβλημα έγκειται στην ανεπαρκή υπεράσπιση του γυμνισμού.

Ο Rodrigo θα ήθελε να δει τους επιχειρηματίες να ξεπερνούν το ταμπού του γυμνισμού. «Η κοινωνία πρέπει να καταλάβει ότι ο γυμνισμός πηγαίνει πιο πέρα από τον ρουχισμό. Πρόκειται για έναν τρόπο ζωής ο οποίος, αν και εξακολουθεί να κρύβεται από μερικούς, έχει πάψει να είναι μια απλή άσκηση και έχει μετατραπεί σε μια ιδεολογία που μοιράζονται πολλοί άνθρωποι και η οποία δεν απαιτεί αναγκαστικά γυμνισμό».

Για τον Rodrigo, ο γυμνισμός είναι ένα «κίνημα ελευθερίας, το οποίο υπερασπίζεται έναν υγιεινό τρόπο ζωής και το οποίο ήταν πρόδρομος του περιβαλλοντικού κινήματος». Εξήγησε περαιτέρω ότι συνίσταται η χρήση ρουχισμού μόνο όταν είναι απαραίτητο και όχι επειδή η κοινωνία το απαιτεί.

«Ο βασικός στόχος του κινήματος είναι το γυμνό να αντιμετωπίζεται ως φυσιολογικό. Διαφορετικά θα υποβληθούμε για πάντα στην εμπορευματοποίηση των σωμάτων μας. Η κολύμβηση, για παράδειγμα, δεν απαιτεί κανένα είδος ρουχισμού», δήλωσε ο Rodrigo, για τον οποίο ο καλύτερος τρόπος για να απολαύσεις τη φύση είναι «να είσαι γυμνός όποτε είναι δυνατόν».

Οι παραλίες

Ενώ η Ισπανία δεν έχει εκμεταλλευτεί ακόμη όλες τις δυνατότητες αυτού του τύπου τουρισμού, προσφέρει συγκεκριμένα πλεονεκτήματα στους γυμνιστές. Ένα παράδειγμα αυτού είναι η έλλειψη κάποιας ρύθμισης στην Ισπανία, η οποία καθιστά τον γυμνισμό επιτρεπτό σε σχεδόν οποιαδήποτε δημόσια παραλία. Ήδη από το 2014, η ηλεκτρονική πλατφόρμα Playea συνέταξε μια έκθεση στην οποία συγκέντρωσε τα δεδομένα σχετικά με τον γυμνισμό στην Ισπανία. Διαπίστωσε ότι οι Κανάριοι Νήσοι, η Χώρα των Βάσκων και οι Βαλεαρίδες Νήσοι ήταν οι αυτόνομες κοινότητες με τον μεγαλύτερο αριθμό παραλιών γυμνιστών.

Την ίδια χρονιά, η Playea κατάφερε να καταγράψει τουλάχιστον 451 παραλίες στις οποίες επιτρέπεται η πρακτική αυτή, 52 από αυτές τις αμμώδεις παραλίες θεωρούνταν μικτές και 399 προορίζονταν αποκλειστικά για γυμνιστές. Ωστόσο, οι αριθμοί αυτοί μπορεί να μην είναι ακριβείς εξαιτίας της έλλειψης νομοθεσίας η οποία να υποχρεώνει την καταγραφή των παραλιών που απευθύνονται αποκλειστικά σε  γυμνιστές, κάτι που περιπλέκει τη διαδικασία καθορισμού ακριβών στατιστικών στοιχείων.

Επί του παρόντος, ο ιστότοπος παραθέτει μόνο τρεις νέες παραλίες, τοποθετώντας το σύνολο σε 454. Όλα αυτά οφείλονται στην τροποποίηση του νόμου του 1989 σχετικά με τα «δημόσια σκάνδαλα» και στην έγκριση ενός νέου Ποινικού Κώδικα το 1995, στον οποίο ο γυμνισμός έπαψε να θεωρείται έγκλημα. Με αυτόν τον τρόπο, κανείς δεν μπορεί να τιμωρηθεί που ασκεί γυμνισμό, αν δεν διαπράξει «πράξεις βίας ή άσεμνη εκδήλωση σε ανηλίκους».

Παρόλα αυτά, υπάρχει διαμάχη μεταξύ των υπερασπιστών των ειδών ένδυσης και των γυμνιστών σχετικά με αυτό το «νομικό κενό», το οποίο δίνει περισσότερη ισορροπία στους Ισπανούς επαγγελματίες από τους Ιταλούς ή Βρετανούς ομολόγους τους -για τους οποίους απαγορεύεται να γδύνονται στις παραλίες των χωρών τους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, παρά την έλλειψη προσφορών, η Ισπανία έχει εξειδικευμένα κέντρα και συγκροτήματα γυμνισμού, τα οποία έχουν διεθνή φήμη.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *