RHOES SUITE: Ένας επαναπροσδιορισμός της εμπειρίας της πολυτέλειας

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ

Tο αρχιτεκτονικό γραφείο AMK υπογράφει μία πρωτότυπη τυπολογία υπόσκαφης σουίτας, η οποία τοποθετεί το “less is more” σε ένα σύγχρονο context βιωσιμότητας, χωρίς εκπτώσεις στο καθημερινό βίωμα του χρήστη. 

Με οδηγό το υδάτινο στοιχείο

Ένα δημιουργικό σύμπλεγμα προκαλεί τον ένοικο της RHOES SUITE να βιώσει μια διαφορετική εμπειρία. Η αίσθηση ραστώνης, οι υδάτινες αντανακλάσεις και το αρμονικό ηχητικό περιβάλλον του ελληνικού καλοκαιριού συναντούν τη λειτουργικότητα στην ανθρώπινη κλίμακα, στο πλαίσιο των αναγκών του σημερινού VIP ταξιδιώτη.

Η εμπειρία ξεκινά με τη μετάβαση στο εσωτερικό, περνώντας δίπλα από την πισίνα. Η διαφάνεια των κουφωμάτων και το σπαστό ανακλινόμενο κεντρικό στοιχείο με περσίδες, ορίζουν χωρίς να χωρίζουν τον χώρο, ενώ προσφέρουν ένα μοναδικό άνοιγμα στο τοπίο. Μια εικόνα που απολαμβάνει κάποιος, ακόμα και από το βάθος της σουίτας.

Έχοντας καταργήσει τους ενδιάμεσους ημιυπαίθριους χώρους, το γραφείο των AMK, προβάλει το εύρημα ενός daybed, το οποίο ισορροπεί στο σημείο που τελειώνει το νερό και ξεκινά ο εσωτερικός χώρος: αποτελεί το καθιστικό του  εσωτερικού χώρου όταν το παράθυρο είναι κλειστό και υποκαθιστά την αυλή, όταν το παράθυρο ανοίγει. Οι λειτουργίες του είναι πολυδιάστατες. Ο ένοικος μπορεί να πάρει το πρωϊνό του, να διαβάσει το βιβλίο του πάνω στο νερό, να το χρησιμοποιήσει σαν καθιστικό. Ο σχεδιασμός του δίνει την αίσθηση της πλωτής πλατφόρμας και σημειολογικά παραπέμπει στην μετάβαση από το εξωτερικό τραχύ τοπίο, το έντονο φυσικό ανάγλυφο των βράχων και την αδρότητα της πέτρας, στην εσωτερική γλυπτή κοιλότητα της σουίτας.

Μετά την πισίνα και το daybed, το κτιστό κρεβάτι δεσπόζει στον κύριο χώρο της σουίτας . Μία υδάτινη κουρτίνα απομονώνει το υπνοδωμάτιο από το τζακούζι. Σαν ρέον γλυπτό εσωτερικού χώρου, η υδάτινη κουρτίνα προσφέρει ιδιωτικότητα, δημιουργεί ένα χαλαρό παιχνίδι αντανακλάσεων και εισάγει τον ήχο και την αντήχηση του τρεχούμενου νερού, επηρεάζοντας τον τρόπο με τον οποίο ο χρήστης αντιλαμβάνεται το χώρο. Η υδάτινη κουρτίνα ρυθμίζεται σε διαφορετικά modes ανάλογα με τις ανάγκες του ενοίκου.

Ένα skylight λούζει με φυσικό φως τον χώρο του μπάνιου ενορχηστρώνοντας τις εντάσεις στο χώρο. Αλληλοεπιδρά με το νερό, μεταμορφώνοντας την εικόνα καθώς εξελίσσεται η ημέρα. Ορίζει το χώρο φανερώνει, αναδεικνύει τους όγκους, τις υφές, δημιουργεί βάθος και προοπτική, δίνει κατεύθυνση.

Τα φυσικά υλικά όπως η πέτρα και το ξύλο, τα γαιώδη χρώματα, προσδίδουν στον χώρο μοναδική πλαστικότητα.

Στη σουίτα RHOES η καλύτερη διαχείριση του χώρου και των λειτουργιών, συνηγορούν στην κλασική λογική της ελληνικής αρχιτεκτονικής της υπαίθρου, η οποία εξοικονομεί πόρους με κάθε τρόπο. Η πισίνα υπερχείλισης και το ανακυκλούμενο νερό της υδάτινης κουρτίνας χρησιμοποιούν με φειδώ το νερό που, σε πολλά μέρη της Ελλάδας, λείπει. 

Σχεδιάζοντας σύγχρονα για τον τουρισμό, η αφετηρία της νέας ερμηνεία του κλασικού και άρα σοφού ελληνικού σχεδιασμού επιτυγχάνει εξίσου τη βιωσιμότητα και την ατμόσφαιρα. Και αυτή είναι η νέα ηθική στον σχεδιασμό των έργων φιλοξενίας, σύμφωνη με τις επιταγές της εποχής και την κληρονομιά που έκανε την Ελλάδα να ξεχωρίσει ως τουριστικό brand.

Tagged

1 σχόλιο στο “RHOES SUITE: Ένας επαναπροσδιορισμός της εμπειρίας της πολυτέλειας

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *