rodos
Ρόδος | © ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ρόδος: Mόλις 300 επαναπροσλήψεις και ήδη 300 απολύσεις με το “καλημέρα”

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Μόλις 300 επαναπροσλήψεις και ήδη 300 απολύσεις είναι ο απολογισμός των πρώτων 15 ημερών από το άνοιγμα της τουριστικής περιόδου στη Ρόδο, με το βλέμμα στραμμένο στην αγορά της Μεγάλης Βρετανίας, που αποτελεί «βαρόμετρο» για την εξέλιξη της σεζόν.

Εργαζόμενοι και εργοδότες, ξενοδοχοϋπάλληλοι και ξενοδόχοι παραμένουν σε κατάσταση αναμονής, καθώς μπορεί οι πρώτοι επισκέπτες να έκαναν την εμφάνισή τους στο νησί ωστόσο αυτό δεν σηματοδοτεί την ουσιαστική έναρξη της τουριστικής περιόδου.

«Με μόλις το 10% των ξενοδοχοϋπαλλήλων να έχει επιστρέψει στις θέσεις εργασίας του και να υποαπασχολείται και χιλιάδες να είναι στην αναμονή αφού οι κρατήσεις παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα δεν μπορούμε να μιλάμε για ουσιαστικό άνοιγμα της τουριστικής περιόδου», δήλωσε στη «δ» ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου κ. Παναγιώτης Εγγλέζος αναφέροντας ότι από τις 10 Ιουνίου και έπειτα θα μπορούμε να μιλάμε για έναρξη της τουριστικής σεζόν.

Σύμφωνα με τον κ. Εγγλέζο, υπάρχει ξενοδοχείο στη Ρόδο που άνοιξε και λειτουργεί με πέντε επισκέπτες (δυναμικότητας 120 κλινών), και απασχολεί 10 άτομα προσωπικό (!) ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις τόσο σε ξενοδοχεία όσο και σε τουριστικές επιχειρήσεις, που το προσωπικό είναι περισσότερο από τους πελάτες.

Παρ’ όλα αυτά οι «γενναίοι» της σεζόν, άνοιξαν νωρίτερα τις επιχειρήσεις τους για να εξυπηρετήσουν τους πρώτους επισκέπτες αλλά και για να καταστεί η Ρόδος «ζωντανή» πόλη γνωρίζοντας ότι όχι μόνο δεν θα έχουν κέρδος αλλά θα χρειαστεί να βάλουν το χέρι στην τσέπη για το πρώτο διάστημα.

Η Ελλάδα παραμένει στην «πορτοκαλί» λίστα της Βρετανίας που σημαίνει ότι όσοι Βρετανοί τουρίστες επισκεφθούν τη χώρα μας υποχρεούνται σε 10ημερη καραντίνα επιστρέφοντας στην πατρίδα τους, ενώ πρέπει να υποβάλλονται και σε τεστ κορωνοϊού με τη μοριακή μέθοδο ανάλυσης, γεγονός που θα λειτουργήσει αποτρεπτικά καθώς ανεβάζει κατά πολύ το κόστος των διακοπών.

ksd PRIMAGEL Ρόδος
adv

Οι επίσημες ανακοινώσεις της Βρετανικής Κυβέρνησης αναμένονται στις 8 Ιουνίου και όπως αναφέρουν τοπικοί τουριστικοί παράγοντες, σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί η πληροφορία ότι είναι πιθανόν να υπάρξει διαχωρισμός ανάμεσα σε νησιά όπως η Ρόδος, η Κρήτη και η Ζάκυνθος, από την ηπειρωτική Ελλάδα για ταξίδια από τη Βρετανία τότε αναμένεται να αυξηθεί η ζήτηση και να ενισχυθούν από τις 21 Ιουνίου κι έπειτα οι τουριστικές ροές προς τη Ρόδο.

«Η κατάσταση για τους εποχικά εργαζόμενους είναι τραγική. Αυτό που περιμένουν είναι να ανοίξει η πλατφόρμα -πιθανότατα την Παρασκευή (σήμερα)- ώστε να πάρουν το επίδομα των 534 ευρώ του Μαΐου και… βλέποντας και κάνοντας για τον Ιούνιο, έπειτα από τη λύση που προωθήθηκε να δοθεί η δυνατότητα στους εργαζόμενους να υποβάλουν μονομερή δήλωση για αναστολή σύμβασης», λέει ο κ. Π. Εγγλέζος.

Περαιτέρω, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου, υπάρχουν και κάποιοι εργαζόμενοι που ανεβαίνουν τον δικό τους Γολγοθά, οι οποίοι για δύο χρόνια τώρα δεν έχουν κανένα εισόδημα και δεν λαμβάνουν κανένα επίδομα, ούτε έχει ληφθεί για αυτούς τους ανθρώπους καμία μέριμνα.

«Οι αμειβόμενοι οδηγοί Ταξί που ανέρχονται σε 150 στη Ρόδο, από τις πιο αδικημένες κατηγορίες στο νησί, έχουν να βάλουν λεφτά στο σπίτι τους από τον Οκτώβριο του 2019 και δεν έχουν λάβει κανένα επίδομα! Υπάλληλοι τουριστικών γραφείων, γραφείων ενοικιάσεως αυτοκινήτων, τουριστικών καταστημάτων, εργαζόμενοι mini market που λειτουργούν εποχικά δεν έτυχαν της μέριμνας του κράτους. Η κατηγορία των εργαζομένων που δεν είχαν δικαίωμα επαναπρόσληψης ζει ένα δράμα, αυτή είναι η πραγματικότητα», λέει ο κ. Εγγλέζος.

Την ερχόμενη εβδομάδα ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, έχει προγραμματίσει σειρά επαφών στα αρμόδια Υπουργεία προκειμένου να βρεθεί τρόπος να ενισχυθούν οικονομικά οι συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων για τις οποίες δεν έχει θεσπιστεί κανένα επίδομα και εξακολουθούν να παραμένουν στον «αέρα», με τις περισσότερες επιχειρήσεις στο νησί να παραμένουν κλειστές.

Tagged

1 σχόλιο στο “Ρόδος: Mόλις 300 επαναπροσλήψεις και ήδη 300 απολύσεις με το “καλημέρα”

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *