money tourism copyrigh photo

Ρωσία: Και μετά το Σεπτέμβρη τι γίνεται με την visa;

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Παρά το γεγονός  ότι η τουριστική περίοδος είναι προ των πυλών και η χρονιά με τη Ρωσία, θα κριθεί από την ετοιμότητα των ελληνικών προξενικών αρχών να χορηγούν θεωρήσεις visa, εξαιρετικά ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι 30 Σεπτεμβρίου λήγει η παράταση της συνεργασίας με την VFS και μετά το μέλλον είναι αδιόρατο, τουλάχιστον.

Και βέβαια είναι παραπάνω από προφανές, ότι η VFS, η μεγαλύτερη και πλέον αξιόπιστη εταιρία παγκοσμίως, στις θεωρήσεις visa ( μεταξύ των πελατών της είναι η ΗΠΑ, η Αγγλία, η Γαλλία, η Ισπανία, κ.ο.κ.), θα αρκεστεί μέχρι το Σεπτέμβρη στα απολύτως απαραίτητα.
Είναι δε άξιο απορίας, τι θα γίνει με τις σοβαρές προσπάθειες που καταβάλλει το υπουργείο Τουρισμού και η Έλενα Κουντουρά, για επιμήκυνση της περιόδου από Ρωσία τον Οκτώβρη και το Νοέμβρη, καθώς ακόμη κι αν ευοδωθούν, κανελις δεν γνωρίζει πως θα χορηγούνται οι θεωρήσεις visa.
Έχουμε ασχοληθεί πολλάκις με το θέμα ( εδώ και εδώ ), όπως επίσης και ο φίλος μας ο λομπίστας, αλλά και το ΒΗΜΑ, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν απαντήσεις.

Μάλιστα τις ανηυχίες του έχει εκφράσει και το γενικό προξενείο της Ελλάδας στη Μόσχα, προς την κεντρική υπηρεσία, καθώς η εταιρία που φέρεται να κέρδισε το διαγωνισμό, είναι νεοσύστατη και χωρίς καμία εμπειρία (!!!).

Γράφαμε πριν από μερικές ημέρες:

Πριν από μερικές ημέρες αναρτήσαμε θέμα με τίτλο «Περίεργες εξελίξεις με τις θεωρήσεις visa«, στο οποίο επισημαίναμε περίεργες εξελίξεις στο μείζον θέμα του παρόχου visa που θα αναλάβει από τον Σεπτέμβριο (ΠΡΟΣΟΧΗ είναι από τον Σεπτέμβριο, καθώς έχει παραταθεί η υφιστάμενη σύμβαση με την VFS), την «εκπροσώπηση» ουσιαστικά της χώρας μας, σε μια σειρά κρίσιμων αγορών για τον ελληνικό τουρισμό, μεταξύ των οποίων και της ρωσικής. 
Είναι ένα θέμα που γνωρίζουμε καλά, το παρακολουθούμε και είναι κρίσιμης σημασίας για τον ελληνικό Τουρισμό.
Αμέσως μετά, θέσαμε το θέμα, στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Ε.Β.Ε.Α., στην οποία συμμετείχε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από στελέχη του κόμματος, μεταξύ των οποίων και η Όλγα Κεφαλογιάννη.
Μία εβδομάδα μετά η ΝΔ καταθέτει ερώτηση στη Βουλή για το μείζον αυτό θέμα.
Γράφαμε τότε : » Εδώ και καιρό παρακολουθούμε το θέμα των θεωρήσεων visa.
Και γενικώς ψάχνουμε.
Και το ψάχνουμε τόσο γιατί είναι κομβικό σημείο για τον εισερχόμενο τουρισμό στη χώρα μας, όσο και γιατί εδώ και αρκετά χρόνια, αρκετοί γνωστοί στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ, προσπαθούν  να βάλουν πόδι…
Το θέμα των θεωρήσεων visa, «κινείται» σε δύο επίπεδα:
Πρώτο επίπεδο, ο πάροχος που λειτουργεί τα visa centers
Δεύτερο επίπεδο, τα ελληνικά προξενεία.

visa_russiaΓια το δεύτερο έχουμε γράψει αρκετές φορές το τελευταίο διάστημα, κρούωντας τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς και λόγω της καθιέρωσης των βιομετρικών θεωρήσεων visa, τα ελληνικά προξενεία στη Ρωσία ειδικά που μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα, παρουσιάζουν εικόνα διάλυσης, τόσο σε υλικοτεχνική υποδομή, όσο και σε πιστοποιημένο προσωπικό.

Αυτό που ψάχναμε όμως ήταν και είναι το πρώτο καθώς ακούγονται πολλά και διάφορα και στο υπουργείο Εξωτερικών, χειρίζονται το θέμα σα να είναι το μεγαλύτερο μυστικό του κράτους…
Μέχρι στιγμής λοιπόν έχουμε τα εξής δεδομένα:
Η Ελλάδα συνεργάζεται με την εταιρία VFS GLOBAL, που είναι η μεγαλύτερη και πλέον σοβαρή εταιρία στον κόσμο στον τομέα των θεωρήσεων visa.
Μεταξύ των χωρών που εμπιστεύονται τη συγκεκριμένη εταιρία είναιοι ΗΠΑ, η Ισπανία, Η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες πολλές.

Το συμβόλαιο που έχει η Ελλάδα με την VFS GLOBAL  έληξε και έχει δοθεί παράταση μέχρι τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους.
Στο μεταξύ το υπουργείο Εξωτερικών προκήρυξε διαγωνισμό, ο οποίος έγινε στις 2 Δεκεμβρίου, για τον οποίο ακούγονται πολλά και διάφορα.

Μάλιστα το συνήθως καλά πληροφορημένο ΒΗΜΑ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ, δημοσίευσε στον ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗ το ακόλουθο σχόλιο:

«Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες προς τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ του ΥΠΕΞ: Ποιοι κρύβονται πίσω από την εταιρεία Global Visa Center World, στην οποία κατοχυρώθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2015 ο διαγωνισμός για την Ανάδειξη Παρόχου Υπηρεσιών Θεωρήσεων Εισόδου (visas);

Αληθεύει ότι πίσω από την εταιρεία αυτή, η οποία βάσει πληροφοριών δεν διαθέτει την απαραίτητη τεχνογνωσία, κρύβονται δύο κορυφαίοι πρώην διπλωμάτες και ένα άλλοτε υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ.;
Και ότι η εταιρεία αυτή υπερίσχυσε άλλων εταιρειών που στο παρελθόν είχαν αρμοδιότητα επί του ζητήματος – με διεθνή μάλιστα παρουσία;

Γιατί άλλες δύο εταιρείες, οι Space Hellas και Newsphone Hellas, που συμμετείχαν στον διαγωνισμό προσέφυγαν δικαστικά στα μέσα Δεκεμβρίου, διατυπώνοντας ενστάσεις για τον διαγωνισμό, αναγκάζοντας τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά να αναπέμψει την υπόθεση;
Οι εξελίξεις αναμένονται με ενδιαφέρον…».

Επειδή το θέμα είναι πολύ σημαντικό για την χώρα και τον ελληνικό Τουρισμό, πειραματισμοί και «κολλητηλήκια» με τους γνωστούς αγνώστους ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ.

Η εταιρία που θα αναλάβει το έργο, θα πρέπει να είναι του επιπέδου της VFS GLOBAL, αν για κάποιο λόγο θέλουμε να σταματήσουμε τη μέχρι σήμερα επιτυχημένη συνεργασία…

Οι φορείς του Τουρισμού τι λένε;».
Και βέβαια όπως περιμέναμε δεν υπήρξε καμία αντίδραση, δυστυχώς…

Απάντηση λοιπόν δεν πήραμε και χθες το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, σε στήλη σχολίων δημοσίευσε το ακόλουθο κείμενο :
«Διαγωνισμός – μυστήριο
Ενεοί έχουν μείνει έμπειροι υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Εξωτερικών, αλλά και στο επιτελείο του αντιπολιτευόμενου κόμματος, από την κατάληξη του διαγωνισμού για την επιλογή της εταιρίας που θα εγκαταστήσει τα κέντρα θεωρήσεων βίζας σε δεκάδες πρεσβείες και προξενεία που διαθέτει η Ελλάδα, σε Ρωσία, Ουκρανία, Τουρκία, Κίνα και Ινδία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το μεγάλο και δύσκολο αυτό έργο το πήρε εταιρία που συστάθηκε (στην Κύπρο παρακαλώ) μόλις 22 ημέρες μετά την προκήρυξη του διαγωνισμού και μόλις 10 ημέρες πριν τη διενέργειά του! Κι αυτό, παρότι στον διαγωνισμό έλαβαν μέρος συνολικά 6 εταιρείες, όλες παλαιότερες και πάντως με ισχυρό know – how. Ένα περίεργο στοιχείο είναι επίσης ότι το έργο δεν έχει προϋπολογισμό – θεωρείται όμως ότι θα φτάσει στο διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 150 εκ. € για 8 έτη ή περίπου 19 εκ. € ετησίως. Κυκλοφορεί δε η πληροφορία ότι πίσω από τη συγκεκριμένη εταιρεία βρίσκεται ένα πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ. και ένας πρώην διπλωμάτης, αμφότεροι με πολιτική διαδρομή. Κάποιες διευκρινίσεις επί της υπόθεσης είναι μάλλον αναγκαίες, ειδικά στις εποχές που ζούμε…».

Σήμερα το πρωί λοιπόν, ο φίλος μας ο «λομπίστας» επανήλθε με ένα πλήρες ρεπορτάζ, στο οποίο μας κάνει την τιμή και μας αναφέρει, όπου αποκαλύπτει κα΄ποιες πολύ ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες, που καταδεικνύουν με τον πιο εμφατικό τρόπο, ότι κάτι δεν πάει καλά…

Γράφει ο «λομπίστας»:

«Για τον τουριστικό κόσμο και όλους όσοι κινούμαστε εντός και περίξ αυτού, το ζήτημα της διαδικασίας χορήγησης θεωρήσεων, είναι διαχρονικά φλέγον και καθοριστικής σημασίας ζήτημα. Ωστόσο, το ιστορικό και η εξέλιξη του διαγωνισμού του ΥΠΕΞ για την επιλογή του νέου παρόχου – αυτών που θα λειτουργούν τα visa centers για τα επόμενα 3 με 5 χρόνια , για να το πούμε απλά – φαίνεται ότι δεν το πήραμε χαμπάρι, στον βαθμό που θα έπρεπε.
Ο διαγωνισμός αυτός, λοιπόν περί επιλογής και ανάθεσης Εξωτερικού Παρόχου Υπηρεσιών Θεωρήσεων Schengen, που προκηρύχθηκε τον περασμένο Ιούλιο, ολοκληρώθηκε με ένα πολύ ενδιαφέρον όσο και «παράξενο» στοιχείο: Η εταιρεία που επελέγη – Global Visa Center World (Hellas) – τελικά και στην οποία κατακυρώθηκε ο διαγωνισμός, ύστερα από δύο προσφυγές και μία αναπομπή, είναι νεοσύστατη. Δηλαδή, δεν έχει καμία απολύτως εμπειρία ή προηγούμενη «προϋπηρεσία», ας το πούμε έτσι, σε αυτόν τον τομέα. Τομέας και αντικείμενο που φυσικά δεν είναι καθόλου απλό ή εύκολο, απαιτεί ανάπτυξη σημαντικού δικτύου, επενδύσεις, άρτιο υλικοτεχνικό εξοπλισμό και για να μην το πάμε και πιο μακριά, όλα αυτά σε διάστημα λίγων μηνών μέχρι την έναρξη ισχύος τη σύμβασης, εντός του 2016.

Το ΥΠΕΞ, εν προκειμένω μέσω της αρμόδιας Επιτροπής, πήγε σε μία φαινομενικά «ακραία» επιλογή: Μεταξύ της εταιρείας-κολοσσού παγκοσμίως, που είναι ο πάροχος σήμερα και δύο-τριών άλλων εταιρειών, με αποδεδειγμένη παρουσία και εμπειρία σε αυτές ή σε παρεμφερείς υπηρεσίες, επέλεξε μία εντελώς νέα και για τις πέντε οριζόμενες γεωγραφικές περιοχές (με σημαντικά ποσά εγγυητικών για κάθε μία, βεβαίως).

Κατ’ αρχάς, διότι το επέτρεπε η ίδια η προκήρυξη του διαγωνισμού που δεν απαιτούσε προτέρα εμπειρία των ενδιαφερόμενων σχημάτων, αλλά άφηνε το περιθώριο να έχουν τέτοια εμπειρία, συνεργάτες και στελέχη των σχημάτων.

Κάτι αρκετά διαφορετικό δηλαδή.

Για παράδειγμα, στη διαδικασία υποβολής ερωτήσεων για διευκρινίσεις στο πλαίσιο του διαγωνισμού, η ίδια η ανάδοχος έθετε το εξής ερώτημα:

«Τι ακριβώς αφορά το κριτήριο “Η επάρκεια σε αριθμό, κατάρτιση και εν γένει συμπεριφορά του απασχολούμενου από τον Πάροχο προσωπικού κατά τη διεκπεραίωση των καθηκόντων του.” που αναφέρεται στην παράγραφο Β. Γενικά Κριτήρια στο σημείο 11 της πρόσκλησης, ειδικότερα δε από τη στιγμή που επιτρέπεται η συμμετοχή νέων εταιριών που δεν έχουν παράσχει υπηρεσίες όμοιες με τις ζητούμενες στην πρόσκλση;», για να λάβει την εξής απάντηση:

«Το εν λόγω κριτήριο αναφέρεται στη διασφάλιση περί της ικανότητας του προσωπικού του Παρόχου να ανταπεξέρχεται στις απαιτήσεις παροχής υπηρεσιών του έργου όπως εκτενώς περιγράφονται στην Πρόσκληση. Στην περίπτωση που ίδιες ή ανάλογες υπηρεσίες δεν έχουν μέχρι σήμερα παρασχεθεί από τον υποψήφιο Πάροχο, θα πρέπει να περιγραφούν αναλυτικά στην προσφορά οι διαδικασίες και ενέργεις που ο υποψήφιος προτίθεται να αναλάβει για την εκπαίδευση και προετοιμασία του προσωπικού του»…

Είναι, νομίζουμε, ξεκάθαρο το συμπέρασμα της απάντησης…

Τα «περίεργα» αυτά και άλλα αρκετά που εντοπίζουμε και εμείς στην πορεία, τώρα πια – έχουμε μαζέψει πολύ υλικό τις τελευταίες μέρες, έγγραφο-έγγραφο, σελίδα-σελίδα, κουβέντα-κουβέντα – τα πρωτοεπισήμανε το «Βήμα», στις αρχές Φεβρουαρίου (όταν έγινε η κατακύρωση) με τίτλο «γκρίζες βίζες στο ΥΠΕΞ».

Στη συνέχεια, λίγες μέρες μετά, κάτι «μυρίστηκε» ο φίλος μας ο «χρήμας», εδώ αλλά τελικά προσπέρασε και δεν επανήλθε και χθες, είχαμε και ένα πολύ δηκτικό σχόλιο στο “Πρώτο Θέμα», περίπου στο ίδιο πνεύμα με εκείνο του «Βηματοδότη», αλλά με περισσότερες λεπτομέρειες, ως προς το πότε συστάθηκε η εταιρεία που πήρε τον διαγωνισμό – λίγες μόλις μέρες μετά την προκήρυξη – τα μεγέθη του έργου και τα πρόσωπα που εμφανίζονται ως μέτοχοι και βασικά στελέχη της.

Πολύ μεγάλο το ρίσκο

Ό,τι και να λέμε και να γράφουμε εμείς, το θέμα είναι να λειτουργήσει αυτό το σύστημα. Η διαδικασία έκδοσης θεωρήσεων Schengen πρέπει να είναι τέλεια, άρτια και γρήγορη. Αλλιώς χάνονται αφίξεις, έσοδα και δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα για την εικόνα της χώρας και πολλές παράπλευρες απώλειες.

Θεωρούμε ότι το ρίσκο που παίρνουν αυτοί που αποφάσισαν να αναθέσουν ένα τόσο δύσκολο και απαιτητικό έργο σε μία νεοσύστατη εταιρεία χωρίς καμία άλλη παρουσία ή δραστηριότητα, ούτε καν στην Ελλάδα – εκτός αν υπάρχει κάποιος μεγάλος υπεργολάβος που δεν έχει φανεί ακόμα… – είναι πάρα πολύ μεγάλο!

Τώρα πια – το «πια» επειδή ο κύβος ερίφθη – ελπίζουμε, για το καλό όλων, του τουρισμού και της ίδιας της χώρας, να δικαιωθούν! 

Αλλιώς «θα’ χουμε ιστορίες», όπως λένε και οι παλιότεροι.

Εννοείται ότι θα επανέλθουμε στο θέμα…».

Δεν πάνε καλά τα πράγματα…

ΥΓ: Και βέβαια μέχρι το Σεπτέμβρη, ελπίζουμε να καταφέρουμε ως χώρα, να λειτουργήσουν οι διαδικασίες χορήγησης visa για την φετινή σαιζόν, γιατί χλωμό το βλέπουμε…”

Καλά ξεμπερδέματα…

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *