Αισιοδοξία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού…

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Ο ευρωπαϊκός τουρισμός συνεχίζει να αυξάνεται και μάλιστα με ρυθμούς υψηλότερους των προβλέψεων αναφέρει σε έκθεσή του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού. Στο οκτάμηνο του 2011, σύμφωνα με τα στοιχεία του UNWTO οι διεθνεί αφίξεις αυξήθηκαν παγκοσμίως συνολικά κατά 4,5%, ενώ στην Ευρώπη η αύξηση ήταν 6%, παρά την οικονομική ύφεση και την κατάσταση αβεβαιότητας που υπάρχει, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση. Συνολικά οι παγκόσμιες αφίξεις ανήλθαν σε 671 εκ. έναντι 642 εκ. στο αντίστοιχο οκτάμηνο του 2010. Συνολικά για όλο το 2011 η αύξηση αναμένεται να κλείσει περιπου στο 4%, ενώ οι προβλέψεις για το 2012 κάνουν λόγο για αύξηση της τάξης του 3 έως 4%.

Το «εντυπωσιακό» 6% της Ευρώπης αναλύεται σε 7% για τη βόρεια Ευρώπη, 8% για την κεντρική και ανατολική Ευρώπη και 8% για τη νότια Ευρώπη. Ειδικά δε οι ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα οικονομικά, οι επιδόσεις τους στον Τουρισμό ήταν αξιοσημείωτες, με την Ελλάδα να προπορεύεται (+14%) και να ακολουθούν η Ιρλανδία (+13%), η Πορτογαλία (+ 11%) και η Ισπανία ( +8%).

ΠΑρά το περιβάλλον αυξανόμενης μεταβλητότητας που υπάρχει στην παγκόσμια σκηνή και ειδικά στην Ευρώπη, ο Τουρισμός συμβάλλει σημαντικά στην ανάκαμψ της παγκόσμιας οικονομίας, προσφέροντας «ενέσεις ρευστότητας» στις δοκιμαζόμενες οικονομίες, αλλά και θέσεις εργασίας, είπε ο γενικός γραμματέας του ΠΟΤ κ. Ταλέμπ Ριφάϊ.

Στην Ασία (+6%), οι νοτιοανατολικές περιοχές, αλλά και οι νότιες συνέχισαν να πρωταγωνιστούν με αξήσεις +12% και +13%, αντίστοιχα, παρά την κάμψη του εξερχόμενου τουρισμού απο την Ιαπωνία.

Στην Αφρική οι αφίξεις μειώθηκαν κατά 4% και σαν αποτέλεσμα των γεγονότων, ενώ οι προορισμοί στον Κόλπο έδειξαν μια αξιοσημείωτη σταθερότητα.

Την ίδια θετική πορεία κατέγραψαν και οι εισπράξεις από τον Τουρισμό. Μεταξύ των top 10 προορισμών ήταν η ΗΠΑ (+11%) και η ΙΣπανία (+10%), και ακολουθησαν Ιταλία (+6%), η Γερμανία (+6%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (+7%). Την αύξηση της δαπάνης φαίνεται να στηρίζουν έντονα οι αναπτυσσόμενες οικονομίες Κίνας (+30%), Ρωσίας (+21%), Βραζιλίας (+44%) και Ινδίας(+33%). Επίσης «καλή συμπεριφορά» επιδεικνύουν και αρκετές ώριμες αγορές όπως της Γερμανίας (+4%), των ΗΠΑ (+5%), του ΚΑναδά (+6%) κα της Ιταλίας.