Αναδιάρθρωση χρέους για την Ρίτζενσι…

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Σε αναδιάρθρωση του χρέους της, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει και για την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του καζίνο της Πάρνηθας, προχωρά ο όμιλος Regency Entertainment, έπειτα από απαίτηση των δανειστριών τραπεζών. Όπως αποκαλύπτει στο www.banknews.gr ο καλός συνάδελφος Χρήστος Κώνστας, «οι Έλληνες τραπεζίτες, μαζί με ουκ ολίγους Ευρωπαίους συναδέλφους τους, έγινε γνωστό χθες ότι προσέλαβαν τον οίκο Lazard, που θεωρείται κορυφαίος σε διαπραγματεύσεις αναδιάρθρωσης χρέους, για να αρχίσουν τις επίπονες διαπραγματεύσεις με τους συμβούλους της Regency Entertainment για την αναδιάρθρωση μέρους των τεράστιων υποχρεώσεων του ομίλου που διαχειρίζεται δύο κορυφαία ελληνικά καζίνα, στην Πάρνηθα και την Θεσσαλονίκη.

Η Regency ελέγχεται από το λονδρέζικο fund BC Partners, που επιδιώκει την αναδιάρθρωση χρέους 600 εκατ. ευρώ της ελληνικής εταιρείας, η οποία συνολικά εμφάνισε το 2010 στον ισολογισμό της 1,14 δις. ευρώ υποχρεώσεων, κατά κύριο λόγο μακροπρόθεσμων. Την ίδια στιγμή, όμως, η κρίση στην ελληνική αγορά οδήγησε την εταιρεία στην εμφάνιση ζημιών μετά τους φόρους ύψους 23,4 εκατ. ευρώ, ενώ μεγάλη ήταν και η μείωση των ιδίων κεφαλαίων.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, η Regency προσέλαβε τον οίκο Houlihan Lokey Howard & Zukin για τις διαπραγματεύσεις αναδιάρθρωσης του χρέους, που δημιουργήθηκε από το leveraged buyout της Regency από την BC Partners. Το 2006, εν μέσω του διεθνούς «πυρετού» εξαγορών με δανεικά, η BC Partners είχε δανεισθεί 680 εκατ. ευρώ από τράπεζες, με ένα δάνειο που είχε οργανώσει η Deutsche Bank, για να αποκτήσει τον έλεγχο της Regency.
Με τέτοιες συμφωνίες, οίκοι private equity είχαν προχωρήσει σε πολύ μεγάλες εξαγορές, πληρώνοντας από ίδια κεφάλαια μόνο ένα μικρό ποσοστό της αξίας τους, ενώ τα υπόλοιπα προέρχονταν από δάνεια, που με τη σειρά τους «φορτώνονταν» στις ίδιες τις εταιρείες που είχαν γίνει στόχοι εξαγοράς. Τώρα, η κρίση δεν επιτρέπει στην Regency να συνεχίσει να εξυπηρετεί με τους ίδιους όρους το μακροπρόθεσμο δάνειο και οι πιστωτές, ανάμεσά τους και ελληνικές τράπεζες, είναι υποψήφιοι για ένα κούρεμα απαιτήσεων ή/και αλλαγή των όρων δανεισμού. Αν δεν καταλήξουν σε συμφωνία, θα πρέπει να μπουν σε μια μακρά περιπέτεια ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης για να διεκδικήσουν τα οφειλόμενα».