Άνοιγμα της Θεσσαλίας στη ρωσική αγορά

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Υπάρχουν δωμάτια στο Πήλιο για την Πρωτοχρονιά

Άνοιγμα στην αγορά τουρισμού της Ρωσίας ξεκινά η Περιφέρεια Θεσσαλίας μέσω τις προσέγγισης μεγάλων tour operators της Ρωσίας. Για το λόγο αυτό ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός και ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας κ. Κώστας Λεβέντης είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν μέσω Skype με τη διευθύντρια της Solvex κα Ιρίνα Πετρόβα και την υποδιευθύντρια κα Κατερίνα Άιζερμαν το χρονοδιάγραμμα των δράσεων για την επίτευξη του στόχου. Στην σύσκεψη συζητήθηκε το Media Plan 2012-2013 της Solvex και συμφωνήθηκε η συμμετοχή της Θεσσαλίας, το πρώτο 15θημερο του Φεβρουαρίου 2013 στην Μόσχα, σε ειδική εκδήλωση με τους Tour Operator. Παράλληλα εξετάστηκε η πραγματοποίηση του προγράμματος διακοπών 2012-2013 της Solvex, με στόχο το ξεκίνημα πτήσεων από τη Ρωσία προς το αεροδρόμιο της Ν. Αγχιάλου το 2013.

Όπως ανάφερε ο κ. Αγοραστός: «Έχω τονίσει επανειλημμένα ότι ως Θεσσαλία έχουμε πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα: τον ορεινό όγκο, τα νησιά των Β. Σποράδων, τα χιονοδρομικά κέντρα, τα παράλια, το Πήλιο, τον Όλυμπο, τα Μετέωρα, τη Λίμνη Πλαστήρα, κ.α. Ως αιρετή Περιφέρεια έχουμε τη βούληση να αξιοποιήσουμε τα πλεονεκτήματα αυτά μέσω προγραμμάτων μεγάλης κλίμακας και ιδιαίτερης βαρύτητας. Έχουμε πλήρη συναίσθηση της σπουδαιότητας του εγχειρήματος που βοηθά στην τουριστική ανάπτυξη του τόπου μας, καθώς και της προστιθέμενης αξίας που δημιουργεί». Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας σημείωσε ότι μόνο «με εποικοδομητική συνεργασία Περιφέρειας και επιχειρηματιών μπορεί να επιτευχθούν αποτελέσματα».

Από τη πλευρά του ο κ. Λεβέντης σημείωσε: «Θεωρώ ότι, η με πολλές πιθανότητες εξασφαλισμένη δράση προώθησης θα έχει αφ’ ενός το άνοιγμα της νέας τουριστικής αγοράς αφ’ εταίρου το ξεκίνημα της προώθησης της Θεσσαλίας στην Ρώσικη Αγορά με άμεσα και μετρίσιμα αποτελέσματα, κατ’ ελάχιστο με πάνω από 2.500 ρώσους επισκέπτες για το 2012 και πάνω από 18.000 διανυκτερεύσεις, που θα πραγματοποιηθούν με τα αντίστοιχα μακροπρόθεσμα οικονομικά αποτελέσματα για την τοπική οικονομία. Θεωρώ επίσης ότι το ξεκίνημα ενός Ρώσου tour operator με την χρήση του αεροδρομίου της Αγχιάλου θα ανοίξει τον δρόμο και για άλλους τουριστικούς οργανισμούς για να δημιουργήσουν προγράμματα τόσο στην χερσαία Θεσσαλία όσο και στην νησιώτικη, ενώ η προσέλκυση μεμονωμένων Ρώσων θα αυξηθεί τόσο από τα αεροδρόμια της Θεσσαλονίκης όσο και της Αθήνας».

Στο μεταξύ ικανοποιητική είναι η πληρότητα στα καταλύματα του Πηλίου, και υπάρχουν ακόμη αρκετά κενά για τους ταξιδιώτες της τελευταίας στιγμής. Σύμφωνα με τα στοχεία της Ένωσης Ξενοδόχων οι πληρότητες όπως διαμορφώνονται στις 29/12 ανά περιοχή είναι της τάξης του 90% για Πορταριά και 70% για Μακρινίτσα σε παραδοσιακά καταλύματα Α’ και Β’ κατηγορίας. Το ποσοστό πληρότητας σε χαμηλής κατηγορίας καταλύματα είναι αρκετά χαμηλότερο. Στα Χάνια το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφώνεται στο 50% ενώ στο Ανατολικό Πήλιο και συγκεκριμένα σε Τσαγκαράδα, Μούρεσι και Ζαγορά, η πληρότητα είναι κάτω του 50%. Στην περιοχή Βυζίτσα-Μηλιές, η πληρότητα είναι στο 65%. Μέσα στην πόλη του Βόλου η πληρότητα κυμαίνεται στο 60%.
Για την περίοδο των Φώτων, ακόμη οι κρατήσεις είναι πιο συγκρατημένες. Συγκεκριμένα, ο Βόλος σημειώνει πληρότητα 30%, η περιοχή της Μακρινίτσας-Πορταριάς 65%, τα Χάνια 40%, τα χωριά Μηλιές-Βυζίτσα 55%, ενώ η Τσαγκαράδα-Μούρεσι-Ζαγορά κυμαίνεται την παρούσα στιγμή στο 30%.
Η Ένωση Ξενοδόχων Νομού Μαγνησίας είναι στη διάθεση του κάθε επισκέπτη προκειμένου να του παράσχει κάθε δυνατή πληροφορία ή διευκρίνιση καθώς και να τον διευκολύνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την διαμονή του στο Νομό. Πληροφορίες στο τηλ.: 2421-020273 και στο www.travel-pelion.gr