Διατηρεί την πρωτοκαθεδρία η Ευρώπη στον Τουρισμό

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

• Θετικά αποτελέσματα, παρά την αυξημένη αβεβαιότητα

Kατά 4,5% αυξήθηκαν οι διεθνείς αφίξεις τουριστών τους πρώτους οκτώ μήνες του 2011 και διαμορφώθηκαν συνολικά σε 671 εκατομμύρια, 29 εκατομμύρια περισσότερα από ό,τι την ίδια περίοδο του 2010, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (UNWTO).
Η Ευρώπη συνέχισε να διατηρεί τα «σκήπτρα», σημειώνοντας αύξηση 6%, παρά το διαμορφούμενο περιβάλλον της συνεχιζόμενης οικονομικής αβεβαιότητας…


Κατά τους μήνες αιχμής Ιούλιο και Αύγουστο, το βόρειο ημισφαίριο παρουσίασε ενθαρρυντικά αποτελέσματα, με την αύξηση να διαμορφώνεται στο 4% σε σχέση με το 2010, που αντιστοιχεί σε επιπλέον 8 εκατ. αφίξεις. Τα 118 εκατομμύρια διεθνείς αφίξεις του Ιουλίου συνιστούν ρεκόρ διεθνών τουριστικών αφίξεων σε ένα μήνα (Αύγουστος: 112 εκατ. ευρώ).
Σε αντίθεση με την τάση των τελευταίων ετών, η αύξηση στις αφίξεις κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του 2011 ήταν υψηλότερη στις προηγμένες οικονομίες (+4,9%), σε σχέση με τις αναδυόμενες (4,0%). Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα της Ευρώπης (+6 %). Στη Βόρεια Ευρώπη (+7%) και την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη (+8%), η ανάκαμψη από την ύφεση του 2009, η οποία ξεκίνησε το 2010, επιταχύνθηκε το τρέχον έτος. Το ίδιο ισχύει και για ορισμένους προορισμούς σε χώρες της Νότιας Ευρώπης (+8%), οι οποίοι εφέτος επωφελήθηκαν από την μετατόπιση του ταξιδιού μακριά από τη Μέση Ανατολή (-9%) και τη Βόρεια Αφρική (-15%).
Σε αντίθεση με την αυξανόμενη οικονομική αβεβαιότητα, οι προορισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης επωφελήθηκαν σημαντικά (+6%) από την ανάπτυξη αυτή, με αποτέλεσμα να υπάρχει σχετική ανακούφιση για τους προορισμούς εκείνους οι οποίοι αντιμετωπίζουν μεγάλες οικονομικές προκλήσεις, όπως είναι η Ελλάδα (+14%), η Ιρλανδία (+13%), η Πορτογαλία (+11 %) και η Ισπανία (+8%).
«Παρά την τρέχουσα μεταβλητότητα, ο διεθνής τουρισμός αποδεικνύεται ότι είναι μια σημαντική, οικονομική, κινητήρια δύναμη για πολλές ευρωπαϊκές οικονομίες, φέρνοντας τόσο το αναγκαίο συνάλλαγμα και παράλληλα βοηθώντας να εκτονωθεί η πίεση στο ισοζύγιο πληρωμών τους», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του UNWTO, Taleb Rifai. Σύμφωνα με τον κ. Rifai, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού ενθαρρύνει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να στηρίξουν τον τουρισμό, καθώς είναι ο μόνος τομέας, ο οποίος μπορεί να διανείμει πλούτο και να συμβάλλει στη δημιουργία θέσεων εργασίας σε ολόκληρη την περιοχή.
Στην Ασία (+6%), προορισμοί στη Νοτιοανατολική (+12%) και τη Νότια Ασία (+13%) παρέμειναν τα ανερχόμενα «αστέρια», με διψήφια ποσοστά ανάπτυξης, ενώ οι αφίξεις επιβράδυναν στη Βορειοανατολική Ασία -εν μέρει λόγω της μείωσης του ιαπωνικού εξερχόμενου τουρισμού- και στην Ωκεανία.
Η Νότια Αμερική (+13%), συνέχισε να ηγείται της ανάπτυξης στην Αμερική (+5%), επωφελούμενη των θετικών οικονομικών τάσεων στην περιοχή και της αύξησης της περιφερειακής ολοκλήρωσης. Τα αποτελέσματα στις άλλες υπο-περιοχές -Βόρεια Αμερική (+3%), Κεντρική Αμερική (+4%) και Καραϊβική (+4%)- ήταν ελαφρώς κάτω του μέσου όρου.
Στην Αφρική, οι αφίξεις μειώθηκαν κατά 4%, ως αποτέλεσμα της ύφεσης στη Βόρεια Αφρική, ενώ προορισμοί στην υποσαχάρια Αφρική σημείωσαν αύξηση σε ποσοστό 4%.
Παρά τη σημερινή κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ορισμένοι προορισμοί, όπως η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, συνεχίζουν να αυξάνονται σταθερά. Τα αποτελέσματα τους τελευταίους μήνες (Ιούλιο και Αύγουστο), δείχνουν, επίσης, βελτίωση των αφίξεων στην Αίγυπτο.
Τα στοιχεία για τις εισπράξεις από δαπάνες για τον διεθνή τουρισμό τους πρώτους οκτώ μήνες του 2011, επιβεβαιώνουν τη θετική τάση στις αφίξεις.
Μεταξύ των δέκα πρώτων προορισμών στις διεθνείς τουριστικές εισπράξεις, οι χώρες με τα μεγαλύτερα εισοδήματα -οι ΗΠΑ (+11%) και Ισπανία (+10%)- παρουσιάζουν αύξηση από τον εξερχόμενο τουρισμό πάνω από το ποσοστό των αφίξεων, ενώ η αύξηση στην Ιταλία (+6%), τη Γερμανία (+6%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (+7%) ήταν επίσης σημαντική.
Όσον αφορά τις αγορές-πηγές, οι δαπάνες για ταξίδια στο εξωτερικό συνέχισαν να είναι πολύ ισχυρές από τις αναδυόμενες οικονομίες της Κίνας (+30%), της Ρωσίας (+21%), της Βραζιλίας (+44%) και της Ινδίας (+33%). Σημαντικές «ώριμες» αγορές, όπως η Γερμανία (+4%), οι ΗΠΑ (+5%), ο Καναδάς (+6%) και η Ιταλία (+4%) κατέγραψαν, επίσης, θετικά αποτελέσματα, ενώ η αύξηση των δαπανών για ταξίδια στο εξωτερικό από τις σκανδιναβικές αγορές, τη Δημοκρατία της Κορέας και την Αυστραλία ήταν ιδιαίτερα ισχυρή.

Προβλέψεις για το 2012

Η ανάπτυξη αναμένεται να συνεχιστεί το υπόλοιπο του 2011, αλλά με πιο ήπιους ρυθμούς και οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις προβλέπεται στο τέλος του έτους να διαμορφωθούν σε ποσοστό μεταξύ 4,0% και 4,5%, σύμφωνα με τις προβλέψεις του UNWTO στις αρχές του 2011.
Για το 2012, η αύξηση προβλέπεται να κυμανθεί μεταξύ 3% με 4%, ελαφρώς χαμηλότερα από το 2011, αλλά διατηρώντας τα θετικά αποτελέσματα του 2010 (+7%) και το 2011.
«Η στασιμότητα της οικονομικής ανάκαμψης και τα αυξημένα χρηματοδοτικά και δημοσιονομικά προβλήματα έχουν δημιουργήσει μεγάλη αβεβαιότητα στην αγορά του τουρισμού. Παρ’ όλα αυτά, οι τάσεις των τελευταίων μηνών δημιουργούν την πεποίθηση ότι αν και με βραδύτερο ρυθμό, ο διεθνής τουρισμός θα συνεχίσει να αυξάνεται το 2012, δημιουργώντας τόσο τις αναγκαίες εξαγωγές, όσο και θέσεις εργασίας σε πολλές οικονομίες σε όλον τον κόσμο», δήλωσε ο κ. Rifai.