Έκκληση από τη Ρόδο…

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Την Παρασκευή 04/11/2011 και ώρα 18:30 μμ στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου θα γίνει μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση για την προσπάθεια απόκτησης ενός σπανίου βιβλίου για τη Ρόδο. Λάβαμε την ακόλουθη ενημέρωση και επειδή την βρίσκουμε ενδιαφέρουσα την αναδημοσιεύουμε.

«Αγαπητοί φίλοι,
ένα μήνα μετά τις «Ανοικτές Πόρτες» είναι καιρός για μια νέα δραστηριότητα για την οποία θα χρειαστούμε τη βοήθεια σας. Αλλά ας εξηγηθούμε:
Έκθεση για το Bernard Rottiers
Αρκετό καιρό τώρα είμαστε απασχολημένοι με την προετοιμασία μιας έκθεσης για το Φλαμανδό περιηγητή Bernard Rottiers και τη διαμονή του στη Ρόδο το 1826. Η έκθεση πρόκειται να ξεκινήσει στις αρχές του 2012.
Γιατί έκθεση για το Bernard Rottiers;
Κατά τη διάρκεια του Ελληνικού Αγώνα της Ανεξαρτησίας ο Rottiers ήρθε, με το ζωγράφο Peter Witdoeck, στη Ρόδο. Σε αντίθεση με τους άλλους περιηγητές δεν επισκέφθηκε το νησί για λίγες ημέρες αλλά παρέμεινε εδώ για σχεδόν 4 μήνες. Όταν επέστρεψε στην Αμβέρσα έγραψε ένα βιβλίο για την εδώ παραμονή του: Description des Monumens de Rhodes συνοδευόμενο από περισσότερα από 70 χαρακτικά του Witdoeck. Το βιβλίο έγινε αμέσως διεθνές bestseller και έκτοτε αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα βιβλία που έχουν γραφτεί για τη Ρόδο.
Γιατί είναι σημαντικό το βιβλίο;
1) Ήταν το πρώτο βιβλίο αφιερωμένο αποκλειστικά στη Ρόδο, περιγράφοντας την ιστορία, τους κατοίκους, την καθημερινή ζωή και τα μνημεία της.
2) Ήταν το πρώτο βιβλίο που μας έδωσε μια ζωντανή εικόνα της ζωής στη Ρόδο κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής κυριαρχίας.
3) Ήταν το πρώτο βιβλίο που μέσω των χαρακτικών του μας έδειξε πως ήταν η Ρόδος εκείνη την εποχή.
Ανεκτίμητη αξία για τη Ρόδο
Λόγω των ανωτέρω, το βιβλίο του Rottiers είναι μοναδικής και ανεκτίμητης αξίας για την πόλη, το νησί και τους κατοίκους του στις αρχές του 19ου αιώνα όταν η Ρόδος βρισκόταν ακόμα υπό Οθωμανική κυριαρχία ενώ άλλα μέρη της Ελλάδας αποκτούσαν την ανεξαρτησία τους. Σημαντικά επίσης είναι τα χαρακτικά που μας δίνουν μια εικόνα για το πως ήταν τότε η Ρόδος. Ήταν το πρώτο «φώτο ρεπορτάζ» και αποτελούν σχεδόν τη μόνη πηγή πληροφόρησης για το πως ήταν τα κτίρια της Μεσαιωνικής Πόλης. Είναι όμως πολύτιμα και για τις αναστηλώσεις κτιρίων: Η πρώην εκκλησία του Αγ. Ιωάννη, τώρα Ευαγγελισμός στο Μανδράκι, δεν θα μπορούσε ποτέ να χτιστεί χωρίς τα χαρακτικά του Witdoeck.
Ο Κολοσσός
Οι περιγραφές του Rottiers υπάρχουν σε πολλά βιβλία για τη Ρόδο ενώ τα χαρακτικά έχουν ανατυπωθεί αμέτρητες φορές. Σχεδόν όλοι τα γνωρίζουμε ιδίως δε αυτό με τον Κολοσσό το οποίο αποτελεί σήμα διάφορων σωματείων, εταιριών και οργανισμών και το οποίο έχει καθιερωθεί ως ανεπίσημο σύμβολο της Ρόδου. Όμως πέρα απ’ αυτό ποιος γνωρίζει τον καλλιτέχνη που το σχεδίασε και το βιβλίο στο οποίο περιέχεται;
Που βρίσκεται το βιβλίο; Μπορώ να το δω;
Δυστυχώς, απ’ ό,τι γνωρίζουμε, υπάρχει μόνο ένα αντίτυπο στην Αρχαιολογική Βιβλιοθήκη. Λόγω όμως της παλαιότητας του δεν είναι δυνατό να διαβαστεί ή να εκτεθεί στο κοινό. Αυτό βέβαια είναι δυσάρεστο καθότι ένα τόσο σημαντικό για τη Ρόδο βιβλίο θα έπρεπε να ήταν προσβάσιμο στο κοινό. Ευτυχώς όμως κάποιες σπάνιες φορές κάποιο αντίτυπο διατίθεται προς πώληση. Η RICHeS θέλει να αποκτήσει ένα αντίτυπο για τη Ρόδο. Στα μέσα Νοεμβρίου έχουμε την ευκαιρία να το αποκτήσουμε μέσω δημοπρασίας του οίκου Sotheby’s στο Λονδίνο.
Βοηθήστε στην απόκτηση του βιβλίου για τη Ρόδο
Θέλουμε να αποκτήσουμε ένα αντίτυπο του βιβλίου για τη Ρόδο και αρχικά να το χρησιμοποιήσουμε στην έκθεση μας και κατόπιν να το δωρήσουμε στη Ρόδο. Θέλουμε το βιβλίο να είναι σε μόνιμη έκθεση σε κάποιο μουσείο της πόλης μας πχ στο νέο μουσείο για τη νεώτερη ιστορίας της Ρόδου προκειμένου να μπορούν όλοι να το δουν και να το θαυμάσουν. Μπορούμε να κάνουμε μια σοβαρή προσφορά στη δημοπρασία αν έχουμε τουλάχιστον 2.500 ευρώ. Τα πρώτα 500 ευρώ τα έχουμε ήδη συλλέξει. Για τα υπόλοιπα θέλουμε τη συνεισφορά των φίλων και υποστηρικτών μας. Κάθε ποσό είναι καλοδεχούμενο. Αν ο κάθε ένας μας δώσει τουλάχιστον από 20 ευρώ τότε θα χρειαστούμε μόνο 100 φίλους για να συγκεντρώσουμε το υπόλοιπο ποσό των 2.000 ευρώ.
Τι να περίμενω ως αντάλλαγμα για την προσφορά μου;
1) Ικανοποίηση για τη συμμετοχή στην ανάπτυξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ρόδου
2) Βοήθεια στην έκθεση
3) Συνεισφορά στην ανάπτυξη του πολιτιστικού κλίματος στη Ρόδο
4) Το όνομα των υποστηρικτών θα τεθεί σε ειδική τιμητική πλακέτα
5) Πρόσκληση σε ιδιαίτερη εκδήλωση μετά την απόκτηση του βιβλίου
Τι θα απογίνουν τα χρήματα σε περίπτωση μη απόκτησης του βιβλίου;
Σε περίπτωση μη απόκτησης του βιβλίου τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για τη διοργάνωση της έκθεσης. Τα ονόματα όλων των υποστηρικτών θα τεθούν σε ειδική τιμητική πλακέτα στο χώρο της έκθεσης.
Ελπίζουμε να δράξετε την ευκαιρία και να βοηθήσετε στο να κάνουμε ένα συλλογικό «Χριστουγενιάτικο» δώρο στην πόλη μας.
Εκ μέρους της RICHeS
Erik Bruns
Hannie Van Dijk- Παλιού
Χρίστος Μαλιαράκης»