Η Ελλάδα μετά την κρίση : ανασυνθέτοντας το εθνικό μας προϊόν

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου η εκδήλωση “Η Ελλάδα μετά την κρίση : ανασυνθέτοντας το εθνικό μας προϊόν”, την οποία διοργάνωσε η δημοσιογράφος, Βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, Εισηγήτρια του Κοινοβουλευτικού Τομέα (ΚΤΕ) Τουρισμού και Πρέσβειρα του Επώνυμου Ελληνικού Κρασιού κ. Μάγια Τσόκλη από κοινού με τις Εκθέσεις XENIA και τον Σύνδεσμο Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ).

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης κατατέθηκαν ιδέες και προτάσεις σχετικά με το νέο Εθνικό Προϊόν που η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αναδείξει στον Παγκόσμιο Χώρο, επιτυγχάνοντας, παράλληλα, μία υγιή και βιώσιμη ανάπτυξη. Συγκεκριμένα, αναδείχθηκαν πολιτικές, στρατηγικές, βέλτιστες πρακτικές για την ανάπτυξη συνεργειών μεταξύ τουρισμού, ποιοτικής γεωργικής παραγωγής και πολιτισμού. Συνέργειες οι οποίες δεν είναι μόνο επιθυμητές αλλά πλέον επιβεβλημένες, ειδικά σε αυτή τη δύσκολη αναπτυξιακή συγκυρία για τη χώρα.

Στη συζήτηση που συντόνισε η κ. Τσόκλη συμμετείχαν οι Ευρωβουλευτές κ.κ. Γιώργος Χατζημαρκάκης (μέσω μαγνητοσκοπημένου μηνύματος) και Σπύρος Δανέλλης, η Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης κ. Θεανώ Βρέντζου-Σκορδαλάκη, ο Πρόεδρος του Σωματείου Διάζωμα και πρώην Υπουργός Πολιτισμού κ. Σταύρος Μπένος, ο συγγραφέας και μέλος του Δ.Σ. του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) κ. Γιώργος Πίττας, ο Πρόεδρος της Altervision κ. Αλέξανδρος Κουρής και ο Πρόεδρος της Πανευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Νέων Επιχειρηματικών κ. Δημήτρης Τσίγκος.

Στο πλαίσιο της εισαγωγικής εισήγησής της, η κ. Τσόκλη τόνισε ότι : “Η Ελλάδα του μέλλοντός μας οφείλει να τολμήσει, να εκφράσει νέες προτάσεις, να γίνει από παθητικός καταναλωτής αγαθών και ιδεών, ενεργός παραγωγός και εμπνευσμένος δημιουργός. Οι υγιείς δυνάμεις υπάρχουν, αυτό είναι το παρήγορο και το ελπιδοφόρο. Το δυσάρεστο είναι ότι αυτές οι υγιείς δυνάμεις είτε έχουν αρχίσει να φτερνίζονται, είτε νιώθουν ψυχικά αποκαμωμένες μέσα στη μοναξιά της όποιας τους επιτυχίας. Το στοίχημα είναι λοιπόν να τις εντοπίσουμε , να τις συντονίσουμε, να τις ενώσουμε κάτω από μία ενιαία διήγηση και έναν ενιαίο σχεδιασμό”.

Της συζήτησης προηγήθηκε η υπογραφή Πρωτοκόλλου Συνεργασίας μεταξύ Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) και Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ), μία πρωτοβουλία που συντόνισε η κ. Τσόκλη. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε κατά την τελετή διακήρυξης και υπογραφής του Πρωτοκόλλου : “Η κεντρική ιδέα πηγάζει από την κοινή μας πίστη στη δύναμη των συνεργειών, την κοινή μας πεποίθηση ότι ο τουρισμός μπορεί να δώσει μία ουσιαστική διέξοδο στην διάθεση της αγροτικής παραγωγής και ότι η αξιοποίηση της αγροτικής παραγωγής μπορεί να συμβάλλει καταλυτικά στην δημιουργία ενός διαφοροποιημένου, ποιοτικού, σύγχρονου (αλλά με διαχρονική αξία) τουριστικού προϊόντος. Και δεν υπάρχει καλύτερη αρχή για μία ουσιαστική προσέγγιση των χώρων του τουρισμού και της γεωργίας, από το κρασί. Το κρασί ως προϊόν-σύμβολο της ελληνικής γης, αλλά και ως σύμβολο συνέργειας, αφού είναι το κατεξοχήν προϊόν ομαδικού μόχθου και αγάπης”.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους μεταξύ άλλων ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλος Γερουλάνος, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γιώργος Νικητιάδης, η Γενική Γραμματέας Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη, ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ κ. Γιώργος Κολέτσος, οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κ. Παντελής Ασπραδάκης και κ. Βάσω Αλεξανδρίδου, η Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Αποστολία Λύκου και ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Ανδρέας Ανδρεάδης.