«Φουντώνουν» οι φήμες για αύξηση του ΦΠΑ

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Αντιδρούν οι τουριστικοί φορείς
Και εκεί που έδειχνε ότι πιθανόν η Κυβέρνηση να αλλάξει ρότα όσον αφορά στο θέμα της αύξησης του ΦΠΑ στις τουριστικές υπηρεσίες, οι φήμες φούντωσαν και πάλι και τα σενάρια δίνουν και παίρνουν σχετικά με την ενδεχόμενη νέα αναδιαμόρφωση των συντελεστών ΦΠΑ। Σε αυτό το νέο «κύμα» φημολογίας, οι φορείς του κλάδου δεν θα μπορούσαν να μείνουν «ασυγκίνητοι». Έτσι, τις τελευταίες ημέρες έχουν επιδοθεί σε ένα νέο κύκλο ανακοινώσεων…
Για «κατάρρευση» της τουριστικής οικονομίας με μείωση εσόδων και αύξηση της ανεργίας από την έστω και κατά μια μονάδα αύξηση του ΦΠΑ των τουριστικών υπηρεσιών, κάνει λόγο σε σχετική ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.
«Η αύξηση του ΦΠΑ θα μεγαλώσει ακόμα περισσότερο το τιμολογιακό μειονέκτημα του ελληνικού τουρισμού σε σχέση με τους ανταγωνιστές, των οποίων ο ΦΠΑ για τα τουριστικά καταλύματα κυμαίνεται μεταξύ 5% και 7% (Ισπανία 7%, Τουρκία 8%, Κύπρος 5%, Μάλτα 5%, Πορτογαλία 5%). Είναι αξιοσημείωτο, ότι ακόμα και σε χώρες των οποίων η οικονομία δεν στηρίζεται στον τουρισμό, ο ΦΠΑ είναι σε χαμηλότερα επίπεδα, π.χ. Γερμανία 7%, Ολλανδία 8% και Γαλλία 5,5%.
Η τουριστική ζήτηση είναι εξαιρετικά ευαίσθητη στις τιμολογιακές μεταβολές. Τόσο η διεθνής βιβλιογραφία, όσο και η εμπειρία, έχουν αποδείξει ότι η αύξηση του ΦΠΑ οδηγεί σε μείωση της τουριστικής ζήτησης άρα μείωση εσόδων, τόσο για τις επιχειρήσεις, όσο και για το Κράτος. Οι επιπτώσεις είναι μεγαλύτερες, κυρίως σε περιόδους οικονομικής κρίσης, πολύ δε περισσότερο, σε περιπτώσεις όπου ένας τουριστικός προορισμός, όπως στην παρούσα φάση η χώρα μας, έχει κακή εικόνα στη διεθνή αγορά, ως αποτέλεσμα των γνωστών γεγονότων.
Η φετινή μείωση των εσόδων από τον τουρισμό υπολογίζεται ότι θα περιοριστεί περίπου στο 10%, κυρίως λόγω των χαμηλών τιμών που προσφέρθηκαν ως αποτέλεσμα του συνδυασμού του μέτρου της επιδότησης εργασίας και της απορρόφησης εκ μέρους των επιχειρήσεων των αρχικών αυξήσεων του ΦΠΑ. Μια πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση είναι αδύνατον να απορροφηθεί από τις επιχειρήσεις και είναι βέβαιο ότι θα τις οδηγήσει σε κατάρρευση, παρασύροντας και τα έσοδα του Κράτους», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Σ.Ε.Τ.Ε..
Από την πλευρά της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων κάνει λόγο για σκληρή δοκιμασία.
«Για πολλοστή φορά γινόμαστε αποδέκτες ποικίλων «σεναρίων» σχετικά με την ενδεχόμενη νέα αναδιαμόρφωση των συντελεστών ΦΠΑ.
Τις τελευταίες ημέρες συζητείται μεταξύ των άλλων είτε η εφαρμογή ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ ύψους 15%-18%, είτε η αύξηση των υπαρχόντων συντελεστών κατά 1-2 μονάδες.
Είναι απαράδεκτο την στιγμή που ένας καθαρά εξαγωγικός κλάδος, ο ξενοδοχειακός και οι περισσότεροι από 120.000 εργαζόμενοι σε αυτόν, δοκιμάζονται σκληρά από την υποχώρηση των ξενοδοχειακών εσόδων κατά, περίπου, 25% σε δύο χρόνια, ή κατά 1,5 δις ευρώ (σε σχέση με το 2008), ένα τόσο φλέγον ζήτημα όσο αυτό των συντελεστών ΦΠΑ, να τυγχάνει μιας τέτοιας διαχείρισης», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Π.Ο.Ξ..
Η Ομοσπονδία υπενθυμίζει, για μια ακόμη φορά, ότι οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, ξεπερνώντας τα όρια αντοχής τους, απορρόφησαν τις δύο απανωτές αυξήσεις στους συντελεστές ΦΠΑ με αποτέλεσμα, στη συντριπτική τους πλειονότητα, να παρουσιάζουν μεγάλες λειτουργικές ζημιές.
Επιπρόσθετα, όπως αναφέρει, προκειμένου να αντιστρέψουν την εξαιρετικά μεγάλη δυσφήμιση που υπέστη η χώρα διεθνώς, μείωσαν κατά, περίπου, 10% την τιμή του ξενοδοχειακού εξαγόμενου πακέτου, επιτυγχάνοντας έτσι τουλάχιστον σε επίπεδο αφίξεων από το εξωτερικό, να μην υπάρχει και άλλη μείωση σε σχέση με το 2009.
«Δεν υπάρχει πλέον κανένα άλλο περιθώριο. Όταν ο ανταγωνισμός μας έχει συντελεστές ΦΠΑ στο ξενοδοχειακό του πακέτο (πρωινό- ημιδιατροφή-πλήρη διατροφή και all inclusive) κατά 3 έως 6 μονάδες χαμηλότερους από εμάς, κάθε περαιτέρω επιβάρυνση θα σημάνει για το 2011, ότι οι τουρίστες απλά θα επιλέξουν κάποια άλλη χώρα για τις διακοπές τους, αντί για την πατρίδα μας.
Μια τέτοια απόφαση θα είναι μια κίνηση καθαρά «αυτοκτονική» και με βεβαιότητα, θα αποτελέσει τη «χαριστική βολή» για τον τουρισμό και την οικονομία της Ελλάδας. Αποτέλεσμα θα είναι η απώλεια δις Ευρώ, η πλήρης ανάσχεση κάθε τουριστικής επένδυσης, η απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας, αλλά και η αδυναμία εφαρμογής του μνημονίου.
Δεν θέλουμε και δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι η Κυβέρνηση θα προχωρήσει σε μια τόσο καταστροφική κίνηση, η οποία ταυτόχρονα θα αποτελέσει «θείο δώρο», στις ανταγωνίστριες προς εμάς τουριστικές χώρες», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Άντε και να δούμε τι θα γίνει…