Κέρδη 8,9 δισ. δολαρίων λέει η ΙΑΤΑ

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Η ανάκαμψη στον κλάδο των αερομεταφορών για τρο 2010 ήρθε πιο γρήγορα και πιο δυναμικά, σε σχέση με τις μέχρι σήμερα προβλέψεις, διαπίστωσε στη χθεσινή του συνεδρίαση το συμβούλιο της ΙΑΤΑ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, αναμένονται συνολικά κέρδη 8,9 δισ. δολαρίων, έναντι 2,5 δισ., που ανέφεραν οι προηγούμενες εκτιμήσεις. Βέβαια τα κέρδη αυτά δεν μπορούν να αντισταθμίσουν τα σχεδόν 50 δισ. δολ. που έχασε στην τελευταία δεκαετία η αεροπορική βιομηχανία, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος του ΙΑΤΑ κ. Τζιοβάνι Μπισινάνι. …
Παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία του για το πόσο θα διαρκέσει ο «ανοδικός αυτός κύκλος» του κλάδου, σημειώνοντας ότι πλέον οι αεροπορικές εταιρίες δουλεύουν με πολύ χαμηλά περιθώρια κέρδους, της τάξης του 1,6%.Το περιθώριο αυτό είναι ακόμη πιο χαμηλό από το 2,5% που κέρδιζαν οι αεροπορικές εταιρίες στον προηγούμενο ανοδικό κύκλο το 2007 και δεν καλύπτει το κόστος των απασχολουμένων κεφαλαίων.
Όπως ανακοίνωσε η ΙΑΤΑ τα καλά αυτά αποτελέσματα ήρθαν σαν αποτέλεσμα της αύξησης της ζήτησης, της καλής διαχείρισης των θέσεων και της σταθερότητας στα κόστη.
Η ανάκαμψη τόσο στην επιβατική κίνηση, όσο και στην εμπορευματική θα συνεχιστεί έντονη σε αγορές όπωςη Ασία, η Λατινική Αμεική και η Μέση Ανατολή, ενώ ερωτηματικό υπάρχει για την Ευρώπη στην οποία συνεχίζεται η ύφεση.