Σε εξέλιξη η διαδικασία για τη βίζα στη Ρωσία…

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Νέα πολύωρη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε για την βελτίωση του συστήματος χορήγησης visa στη Ρωσία, στο υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, με την συμμετοχή του υφυπουργού Γιώργου Νικητιάδη, του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών πρέσβη Κ. Ζέππου και υπηρεσιακών παραγόντων. Όπως είναι γνωστό τα τελευταία δύο χρόνια υπάρχει σαφής βελτίωση των όρων και της διαδικασίας χορήγησης βίχα, πλην όμως η κατάσταση απέχει από το να θεωρηθεί ιδιανική.

Αυτό που εξετάζεται τη στιγμή αυτή, και προς τούτο έχουν προσκληθεί και στο αμέσως προσεχές διάστημα θα βρίσκονται στην Αθήνα στελέχη της εταιρίας VFS που διαχειρίζονται το σύστημα για πολλές ευρωπαϊκές και όχι μόνο χώρες, για συζητήσεις, είναι το ενδεχόμενο συγκέντρωσης των δικαιολογητικών από τους toyr operators και η διαβίβασή τους απευθείας στα κατά τόπους ελληνικά προξενεία. Αυτό το ζητούν μετ’ επιτάσεως οι tour operators, τονίζοντας ότι θα μειωθεί σημαντικά το συνολικό κόστος του πακέτου, καθότι η αμοιβή της VFS είναι 17 € ανά βίζα, υποστηρίζοντας παράλληλα, ότι τα χρηματα αυτά μπορούν μετά να τα διαθέσουν για διαφήμιση.

Ωστόσο, καλά πληροφορημένοι παρατηρητές επισημαίνουν ότι μια τέτοια εξέλιξη, θα απαιτούσε σημαντική επένδυση σε ανθρώπινο δυναμικό από την ελληνική πλευρά, κάτι που θεωρείται αδύνατο στην παρούσα συγκυρία, δεδομένου ότι και στην καλοκαιρινή περίοδο το προξενείο στελεχώνεται από άτομα του Ε.Ο.Τ., τα οποία ουσιαστικά δεν ελέγχουν ιδιαίτερα γιατί η δουλειά της VFS είναι πραγματικά εξαιρετική.

Το πλέον πιθανό σενάριο είναι η μείωση της χρέωσης από την πλευρά της VFS και η εξοικονόμηση των χρημάτων αυτ’ων για τους tour operators…

Νεότερα σύντομα…