Ταξιδιωτικές συστάσεις στον απόηχο των τραγικών γεγονότων

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Εκτενείς αναφορές των ξένων μέσων ενημέρωσης στα πρωτοφανή επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας και ταξιδιωτικές συστάσεις να αποφύγουν τα ταξίδια στην Ελλάδα είναι ο απόηχος των τραγικών γεγονότων, που κόστισαν ανθρώπινες ζωές και έπληξαν τόσο βάναυσα τη Δημοκρατία στη χώρα μας.
Οι εικόνες ντροπής, που μετέδιδαν σε απευθείας συνδέσεις τους χθες όλα τα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα, προκαλώντας σοκ στην παγκόσμια κοινή γνώμη, με χαρακτηριστική περίπτωση αυτή του βρετανικού BBC, το οποίο «έπαιζε» εικόνες από το κέντρο της Αθήνας ταυτόχρονα με την προεκλογική ομιλία του Βρετανού πρωθυπουργού Gordon Brown, σήμερα δίνουν τη θέση τους σε πηχυαίους τίτλους εφημερίδων και δικτυακών τόπων.
«Τρεις νεκροί από τις διαδηλώσεις κατά των οικονομικών μέτρων» είναι ο τίτλος της ισπανικής El Pais, ενώ στην πρώτη σελίδα του δικτυακού τόπου της η ιταλική Repubblica γράφει: «Απεργία στην Αθήνα: Τρεις νεκροί σε τράπεζα στις φλόγες. Ανταρτοπόλεμος μπροστά στη Βουλή».
Οι εξελίξεις στην Ελλάδα είναι πρώτο θέμα και στις διαδυκτιακές εκδόσεις γαλλικών εφημερίδων. «Τρεις νεκροί από τις διαδηλώσεις στην Αθήνα», γράφει η Liberation, σημειώνοντας ότι η αστυνομία είναι σε γενική επιφυλακή, ενώ η Le Monde φιλοξενεί ρεπορτάζ ανταποκριτή της υπό τον τίτλο «οι Έλληνες δεν ξέρουν τι να πιστέψουν». «Κλιμακώνονται οι ελληνικές διαμαρτυρίες κατά του ΔΝΤ» γράφει η ηλεκτρονική έκδοση του γερμανικού Spiegel.
Ταξιδιωτικές οδηγίες-συστάσεις ήδη εκδόθηκαν από τη Βρετανία, τη Βουλγαρία και την ΠΓΔΜ προς τους πολίτες τους να αποφεύγουν τα ταξίδια στην Ελλάδα.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας, απευθυνόμενο στους Βρετανούς πολίτες που διαμένουν στην Αθήνα, τους συμβουλεύει να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους.
Η βουλγαρική κυβέρνηση, από την πλευρά της, κάλεσε τους πολίτες της χώρας να αποφύγουν να επισκέπτονται την Ελλάδα. «Συνιστάται στους Βούλγαρους να αποφύγουν τις επισκέψεις και τα ταξίδια στην Ελλάδα για μικρό χρονικό διάστημα», αναφέρεται σε ανακοίνωση του βουλγαρικού υπουργείου Εξωτερικών, που δόθηκε στη δημοσιότητα στη Σόφια. Οι βουλγαρικοί σιδηρόδρομοι έχουν ήδη ακυρώσει τις σιδηροδρομικές συνδέσεις προς την Ελλάδα, αλλά τα συνοριακά φυλάκια παραμένουν ανοικτά για τα αυτοκίνητα, τα φορτηγά και τα λεωφορεία.
Στην ίδια κίνηση προχώρησε και η ΠΓΔΜ, που συνέστησε στους πολίτες της να αποφεύγουν αυτή την περίοδο τα ταξίδια και τη διαμονή στην Ελλάδα, πρωτίστως στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.