Θετική απόφαση για το χρέος…

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Σύμφωνα με την τελική συμφωνία των ηγετών της ευρωζώνης τις πρώτες πρωινές ώρες, το «κούρεμα» του χρέους θα κυμανθεί στα 100 δισ. ευρώ, αγγίζοντας το 50%. Η συμμετοχή των ιδιωτών θα είναι εθελοντική, η νέα δανειακή σύμβαση θα είναι ύψους πάνω από 130 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 30 δισ. θα «κατευθυνθούν» στην ενίσχυση των τραπεζών. Παράλληλα, στο κείμενο των συμπερασμάτων για το θέμα της διεθνούς εποπτείας της Ελλάδας θα αναφέρεται ότι η «εφαρμογή του προγράμματος ανήκει στις ελληνικές αρχές και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συμβάλει με τις τεχνοκρατικές της γνώσεις στην υλοποίησή του».

Το ΕΒΕΑ στο πολύ καλό ημερήσιο δελτίο ενημέρωσης, αποτυπώνει μια πλήρη εικόνα που μπορείτε να τη δείτε εδω

Δήλωση έκανε και ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Α. Ανδρεάδης, ο οποίος αναφέρει: » Η επανεκκίνηση της οικονομίας με την ταχύτατη προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών, τη μείωση της υπερφορολόγησης και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με τρόπο ώστε να αποφευχθεί η επαναφορά τους στο αρτηριοσκληρωτικό δημόσιο μοντέλο προηγούμενων δεκαετιών, πρέπει να είναι οι προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής μετά τη χθεσινή συμφωνία για το ελληνικό χρέος. Προφανώς δεν υφίσταται κανένας λόγος πανηγυρισμών από κυβερνητικής πλευράς επειδή απλά απεφεύχθη η ανεξέλεγκτη χρεωκοπία. Η χώρα μας εισέρχεται σε μία εξαιρετικά δύσκολη και επίπονη δεκαετή περίοδο προσαρμογής, στη διάρκεια της οποίας καλείται να μετατρέψει τη μέχρι σήμερα «σοβιετικού τύπου» οικονομία της σε ανταγωνιστική οικονομία σύγχρονης ευρωπαϊκής χώρας. Το έργο, ιδιαίτερα για την πρώτη τριετία, είναι τιτάνιο και απαιτεί εθνική συσπείρωση, με παραμερισμό προσωπικών, κομματικών και συντεχνιακών σκοπιμοτήτων.»

Το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους κατα 50%, αυτόματα σημαίνει και «κούρεμα» της εμπορικής δραστηριότητας, αφού πλέον λίγες επιχειρήσεις θα μπορούν να αγοράζουν με προέμβασμα ή πληρώνοντας μετρητοίς με την παραλαβή των παραγγελιών. όπως συνάγεται από δήλωση του προέδρου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Β. Κορκίδη.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας κ. Κ. Μίχαλος δήλωσε ότι: «το κόστος από το hair cut της τάξης του 50% θα βαρύνει κατά τα φαινόμενα κυρίως το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και τα ασφαλιστικά ταμεία, οξύνοντας το ήδη μεγάλο πρόβλημα παροχής ρευστότητας στην ελληνική αγορά».

Σύμφωνα με το εξαιρετικό ρεπορτάζ του ΚΕΡΔΟΥΣ, «Ο Νικολά Σαρκοζύ ανακοίνωσε στις 4 το πρωί ότι κατέληξαν οι ολονύχτιεςδιαπραγματεύσεις. «Η χρεοκοπία αποκλείεται είναι εθελοντική συμφωνία» είπε χαρακτηριστικά αναφέροντας ότι οι ιδιώτες (τράπεζες κυρίως) συμφώνησαν να παραιτηθούν από το 50% του χρέους της Ελλάδας. Το πακέτο
βοηθείας προς την Ελλάδα θα ανέλθει τελικά σε 130 δις ευρώ αντί για 109 δις που ήταν η αρχική πρόβλεψη.

Υιοθετήθηκε και η άποψη της έκθεσης του ΔΝΤ ότι το ελληνικό χρέος θα πρέπει να κατέλθει στο 120% επί του ΑΕΠ, ενώ ταυτόχρονα για τα 100 δις που θα χάσουν οι τράπεζες το δημόσιο (τα κράτη μέλη της ευρωζώνης) θα τις χρηματοδοτήσουν με 30 δις ευρώ για να ανακεφαλαίωση της.

Σε συνέντευξη Τύπου επίσης η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε την ικανοποίηση της για το βήμα που επετεύχθη, ενώ μίλησε για ενισχυμένη εποπτεία και μόνιμη παρουσία στην Ελλάδα. «Είναι μόνιμος μηχανισμός εποπτείας και βοήθειας, θα συμπαρακολουθούμε τα μέτρα» είπε χαρακτηριστικά.

Το μεταμεσονύχριο θρίλερ είχε πολλές ανατροπές και κινήθηκε επί ξυρού ακμής, κινδυνεύοντας πολλές φορές να τιναχτεί στον αέρα με το φάσμα τις χρεοκοπίας να πλανάται πάνω από την Ελλάδα άπειρες φορές μέσα στη νύχτα στην Σύνοδο Κορυφής των κρατών μελών της ευρωζώνης. Το κλίμα
αρχικώς ήταν καλό για την Ελλάδα, όμως η κατηγορηματική άρνηση των τραπεζιτών να συμβιβαστούν με το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους οδήγησε σε αδιέξοδο.

Περί τις 4 τα ξημερώματα και έπειτα από ασφυκτικές πιέσεις που ασκήθηκαν πρωτίστως από τις Άνγκελα Μέρκελ και Κριστίν Λαγκάρντ στις τράπεζες είχε αρχίσει να διαφαίνεται μία αχτίδα για την επίτευξη συμφωνίας…

*Γύρω στις 11 το βράδυ άρχισε να δημιουργείται ένα κλίμα αισιοδοξίας στην ελληνική πλευρά καθώς οι πρώτες πληροφορίες από την Σύνοδο της ευρωζώνης αλλά και από τα παράλληλα euroworking groups έδειχναν ότι η απόφαση για το χρέος της Ελλάδας κινούνταν πάνω κάτω στην κατεύθυνση που επεδίωκε η κυβέρνηση.

*Τα πρώτα θετικά μηνύματα από την Σύνοδο μετέφερε μέσω τηλεδιάσκεψης στις 11.30 το βράδυ , στα μέλη της κυβερνητικής επιτροπής στην Αθήνα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών τονίζοντας ότι έχει σχεδόν εξασφαλιστεί η εθελοντική συμμετοχή, η μείωση του χρέους
κατά 100 δις ευρώ, η μείωση των επιτοκίων δανεισμού της χώρας αλλά και μία καλύτερη εκδοχή σε ό,τι αφορά τα ζητήματα εποπτείας και εθνικής κυριαρχίας.

*Γύρω στα μεσάνυχτα υπήρξε η πρώτη ημιεπίσημη ανακοίνωση από το υπουργείο Οικονομικών που υπονοούσε ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε θετική κατεύθυνση καθώς βελτιώθηκε και το κείμενο σε ό,τι αφορά τα θέματα κυριαρχίας.

*Γύρω στη μία τα ξημερώματα η Σύνοδος διεκόπη προσωρινά για ένα μικρό διάλλειμα και ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την κυβερνητική αποστολή ότι οι διαπραγματεύσεις πηγαίνουν σχετικά καλά.

*Παράλληλα, οι Άνγκελα Μέρκελ, Νικολά Σαρκοζί , Χέρμαν Βαν Ρομπάι και Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ ζητούσαν από τον Τσαρλς Νταλάρα, επικεφαλής του IIF να αποδεχτεί τους όρους της ευρωζώνης. Έπειτα από πιέσεις μίας ώρας η συνάντηση οδηγήθηκε σε ναυάγιο. Ο κ. Νταλάρα διαμήνυσε ότι δεν αποδέχεται κανέναν όρο της συμφωνίας.

*Στο μεταξύ κυβερνητικοί παράγοντες διαβεβαίωναν ότι «η συμφωνία κλείνει» και ότι σε λίγη ώρα ο Γ. Παπανδρέου θα δώσει συνέντευξη Τύπου για να ανακοινώσει τις αποφάσεις. Μιλούσαν για προκαταβολή 30 δις ευρώ από την νέα δανειακή σύμβαση ύψους 130 δις που επρόκειτο να δοθεί στους τραπεζίτες , για μείωση του χρέους κατά 100 δις ευρώ καi επιπλέον για επικείμενο κούρεμα της τάξης του 48-50%

Στις 2.30 τα ξημερώματα η Άνγκελα Μέρκελ επέστρεψε στην Σύνοδο της ευρωζώνης και απείλησε με υποχρεωτικό κούρεμα, ήτοι με χρεοκοπία των τραπεζών. Η εμπλοκή προκάλεσε αναστάτωση στους ευρωπαίους ηγέτες που υπέδειξαν στους κ.κ. Μέρκελ και Σαρκοζί να συναντηθούν εκ νέου με τον κ. Νταλάρα.

*Πράγματι, γύρω στις 3.30 έγινε γνωστό ότι οι ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας μαζί με την Κριστίν Λαγκάρντ ζήτησαν νέα συνάντηση με τον Τσαρλς Νταλάρα για να τον θέσουν ενώπιον του διλλήμματος: <<‘Η δέχεστε τους όρους μας ή πάμε σε χρεοκοπία>>.

*Η απειλή χρεοκοπίας προκάλεσε μούδιασμα στην κυβερνητική αποστολή που γύρω στις 3.30 εμφανιζόταν πλέον πολύ πιο επιφυλακτική για τις εξελίξεις.

*Στις 4π.μ πληροφορίες από γαλλικές πηγές έλεγαν ότι ενδεχομένως να υπάρξει συμφωνία διαπιστώνοντας κάποια μικρή πρόοδο…

ΤΙ ΠΡΟΗΓΗΘΗΚΕ
Οι δραματικές διαβουλεύσεις δεν σταμάτησαν σχεδόν καθόλου. Ο Πρωθυπουργός με τον υπουργό Οικονομικών και τον αναπληρωτή υπουργό κ. Φίλιππο Σαχινίδη μαζί με τους Αμερικανούς συμβούλους συσκέπτονταν διαρκώς από τις 8.30 το βράδυ της Τρίτης που έφτασε ο κ. Παπανδρέου στις Βρυξέλλες, μέχρι τις 2 τα χαράματα! Το πρωί οι κκ. Παπανδρέου και Βενιζέλος συνέχισαν τη συνεργασία τους, ενώ αρχικά ο Πρωθυπουργός και στη συνέχεια ο υπουργός Οικονομικών τηλεφώνησαν σε κορυφαίους υπουργούς και τους ενημέρωσαν για τις εξελίξεις. Στο λόμπι του ξενοδοχείου είχε στηθεί άλλο working-group με την κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, τον υπουργό Επικρατείας κ. Ηλία Μόσιαλο και τον γ.γ. Ενημέρωσης κ. Γιώργο Πετρουλάκη να δουλεύουν τις πολιτικές κατευθύνσεις αλλά και τις εναλλακτικές γραμμές όπως και τις νομικές πτυχές της διαπραγμάτευσης.

Η ελληνική πλευρά είχε χαράξει ένα πλαίσιο με τις πολιτικές και νομικές αποχρώσεις όπως και τις πιθανές εμπλοκές το οποίο είχαν «χτενίσει» σημείο προς σημείο. Την ίδια ώρα, η… ελληνική «τρόικα» κκ. Πέτρος Χριστοδούλου, Γιώργος Ζαννιάς και κυρία Μαρία Ασημακοπούλου μαζί με τους Αμερικανούς συμβούλους της ελληνικής κυβέρνησης διαπραγματεύονταν με το euro-working group για να διευθετήσουν τις τεχνικές λεπτομέρειες, αναμένοντας παράλληλα και τις αντιπροτάσεις του IIF και της Διεθνούς Ενωσης Τραπεζών. Ηδη οι τραπεζίτες είχαν καταθέσει μία πρόταση, η οποία απερρίφθη από το Eurogroup. Κατέθεσαν την Τρίτη το βράδυ μία ακόμη, η οποία, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ήταν «βελτιωμένη μεν, αλλά ήταν πολύ μακριά από τις προσδοκίες των κρατών της ευρωζώνης».

Ο Πρωθυπουργός διέκοψε το μεσημέρι τις αλλεπάλληλες συσκέψεις για ένα σύντομο γεύμα με τους
υπουργούς του (Βενιζέλο, Σαχινίδη, Ξενογιαννακοπούλου, Μόσιαλο). Στους δημοσιογράφους που τον συναντήσαμε για λίγα λεπτά, ήταν πολύ επιφυλακτικός, αποφεύγοντας να κάνει προβλέψεις για το είδος της λύσης, ούτε καν για το αν θα υπάρχει λύση.

«Ακόμη και αν δεν υπάρξει απόψε, θα πρέπει να ξανασυναντηθούμε πολύ σύντομα, δεν μπορεί να υπάρχει η εκκρεμότητα» είπε χαρακτηριστικά.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Βενιζέλος σε συνομιλία που είχε με τους Ελληνες δημοσιογράφους εμφανίστηκε προβληματισμένος αν και συγκρατημένα αισιόδοξος. Επικαλέστηκε τη δήλωση Μέρκελ, η οποία παραδέχθηκε ανοιχτά: «Είναι η μεγαλύτερη κρίση της Ευρώπης εδώ και 50 χρόνια. Και δεν ξέρω αν τα επόμενα 50 χρόνια δεν θα έχουμε πόλεμο…».

Η ελληνική πλευρά είχε να αντιμετωπίσει το «μαγικό τρίγωνο». Τρία ήταν τα αναμενόμενα από τη Σύνοδο Κορυφής: Η εθελοντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, το ποσοστό συμμετοχής του δημόσιου τομέα και η μείωση του ελληνικού χρέους, ώστε να καταστεί βιώσιμο — σύμφωνα με το ΔΝΤ πρέπει να απομειωθεί στο 120% του ελληνικού ΑΕΠ μέχρι το 2020, κάτι που έχει αποδεχθεί και το Eurogroup.

Ωστόσο, δεν συμφωνούσαν όλες οι πλευρές με όλες τις πτυχές του τριγώνου. Για παράδειγμα οι Γερμανοί επεδίωκαν την εθελοντική συμμετοχή και τη μείωση της συμμετοχής του Δημοσίου, αλλά δεν επρόκειτο να δώσουν ιδιαίτερη μάχη για το χρέος της Ελλάδας. Οι Ολλανδοί δεν ενδιαφέρονταν τόσο για το εθελοντικό της συμμετοχής όσο για τ’ άλλα δύο. Η Ελλάδα ήθελε οπωσδήποτε να εμπεριέχονται στην απόφαση των «17» τα περί εθελοντικού χαρακτήρα της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα (ώστε να αποφευχθεί το πιστωτικό γεγονός) και να προσδιοριστεί το βιώσιμο του ελληνικού χρέους στο 120% επί του ΑΕΠ.

Ανώτατες κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι καλό θα ήταν να μην υπάρχουν συγκεκριμένα νούμερα στην τελική απόφαση, τα οποία μπορεί να είναι «δεσμευτικά.

Και η άποψη της ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ εδώ