Όχι των φορέων στο δημοψήφισμα

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ομόφωνο όχι των επιχειρηματικών φορέων και όχι μόνο στο δημοψήφισμα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου. Σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κ. Μίχαλος τόνισε ότι » Η εξαγγελία για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, στην παρούσα συγκυρία αποτελεί πράξη πολιτικής σχιζοφρένειας με καταστροφικές επιπτώσεις. Τρεισήμισι μήνες ακυβερνησίας στη χώρα ισοδυναμούν με τον αφανισμό της. Οι επιπτώσεις δεν θα είναι καταστροφικές μόνο για την ελληνική οικονομία, αλλά απειλούν ακόμη και το μέλλον του ευρώ». Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, κ. Ανδρέας Ανδρεάδη υπογράμμισε ότι » η ανακοίνωση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος είναι μία αρνητική εξέλιξη. Αυξάνει την αβεβαιότητα και την πιθανότητα καταστροφικής ανεξέλεγκτης χρεωκοπίας. Αποπροσανατολίζει και διαιρεί τον ελληνικό λαό την στιγμή που η εθνική συσπείρωση είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ. Το τιτάνιο έργο μετασχηματισμού της χώρας σε σύγχρονη ευρωπαϊκή, δεν απαντιέται με ένα ναι ή ένα όχι».

Από την πλευρά του ο ΣΕΒΕ υπογραμμίζει: » Ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος σχετικά με τη δημόσια οικονομία στις 14 Οκτωβρίου είχε επισημάνει έγκαιρα την ανάγκη για ψύχραιμη αντιμετώπιση της ιδιαίτερα κρίσιμης κατάστασης που διανύει η οικονομία και η κοινωνία μας. Ζητήσαμε και ζητάμε από όλα τα πολιτικά κόμματα να προτάξουν το εθνικό συμφέρον έναντι του κομματικού και να εκπονήσουν ένα εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση. Λυπούμαστε που δεν βλέπουμε καμία κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση.
Την ύστατη αυτή στιγμή επισημαίνουμε ότι, παρόλες τις αντίξοες συνθήκες, υπάρχει μια ζωηρή επιχειρηματική κοινότητα που παράγει Ελληνικά προϊόντα, απασχολεί ‘Έλληνες εργαζόμενους και εξάγει Ελληνικά προϊόντα σε όλο τον κόσμο, σημειώνοντας μια ανοδική πορεία εξαγωγών που κινδυνεύει να ανατραπεί.
Η οικονομία, οι επιχειρήσεις και ειδικά οι εξωστρεφείς επιχειρήσεις δεν αντέχουν ούτε μία μέρα επιπλέον αβεβαιότητας, διότι κάτι τέτοιο θα είναι καταστροφικό για την ίδια την οικονομία και την κοινωνία.
Καλούμε την κυβέρνηση, εάν εμμένει σε αυτή την απόφαση για το δημοψήφισμα, τότε να το πράξει ΤΟ ΑΜΕΣΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ, αλλιώς να ανακαλέσει την απόφασή της.
Καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκαλέσει τους Αρχηγούς των Πολιτικών Κομμάτων ζητώντας τους να συνεργαστούν για ένα εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση».

Στο μεταξύ το συντομότερο δυνατόν θα γίνει το δημοψήφισμα για τη νέα δανειακή σύμβαση, αποφάσισε το υπουργικό Συμβούλιο, που ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις τρεις τα ξημερώματα, μετά από μία μαραθώνια συνεδρίαση που ξεκίνησε στις 20:00 το βράδυ της Τρίτης και ολοκληρώθηκε στις 03:00 το πρωί της Τετάρτης.

Όπως διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλίας Μόσιαλος, θα συγκροτηθεί επιτροπή, η οποία θα εξετάσει όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες, τον χρόνο και το ερώτημα, αφού προηγουμένως αποτυπωθούν τα βασικά χαρακτηριστικά της σύμβασης.

Σύντομα θα συνεδριάσει και η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να συζητηθούν οι πρωτοβουλίες του κόμματος μέχρι το δημοψήφισμα.

Κατά την ομιλία του, ο πρωθυπουργός, κ. Παπανδρέου διαβεβαίωσε ότι είχε ενημερώσει εγκαίρως τους Ευρωπαίους ηγέτες, ενώ φέρεται να δήλωσε ότι «την Παρασκευή θα κριθούν όλα σε θεσμικό επίπεδο».

Επέμεινε στην ίδια πολιτική για το δημοψήφισμα και τον οδικό χάρτη που περιέγραψε στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ενώ κατηγόρησε κόμματα και ΜΜΕ για λυσσαλέες αντιδράσεις. Παράλληλα, υπεραμύνθηκε της επιλογής του να μην ζητήσει πρόωρες εκλογές, λέγοντας ότι «κάτι τέτοιο θα ήταν αποφυγή ευθυνών και θα οδηγούσε στην χρεοκοπία».

Υπέρ του δημοψηφίσματος τάχθηκαν οι: Δημήτρης Ρέππας, Χρήστος Παπουτσής, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Πάνος Μπεγλίτης, Χάρης Καστανίδης και Άννα Διαμαντοπούλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, διαφοροποιήθηκαν ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο Κώστας Σκανδαλίδης και ο Γιάννης Ραγκούσης.

Ειδικότερα, ο Ανδρέας Λοβέρδος είπε ότι δεν μπορεί να τίθεται ένα τέτοιο θεμελιώδες ερώτημα που μπορεί να δεσμεύει τη χώρα για τα επόμενα 30 χρόνια και ζήτησε να ενημερωθεί για το περιεχόμενο του δημοψηφίσματος.

Η Άννα Διαμαντιοπούλου συμφώνησε με το δημοψήφισμα, θέτοντας, ωστόσο, θέμα χρονικής στιγμής και διαδικασίας, ενώ ο Κώστας Σκανδαλίδης είπε ότι έπρεπε να έχουν ενημερωθεί για να εμφανιστούν ενοποιημένοι στη κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος.

Ο Χάρης Καστανίδης δήλωσε ότι συμφωνεί και ζήτησε να επισπευσθεί ο χρόνος πραγματοποίησης του δημοψηφίσματος.

Αρνητικός εμφανίστηκε ο Γιάννης Ραγκούσης, λέγοντας ότι «κινδυνεύουμε να χαρακτηριστούμε λαϊκιστές, ενώ μέχρι τώρα, λαϊκιστής ήταν ο Σαμαράς». Ο κ. Ραγκούσης, προέτρεψε τον κ. Παπανδρέου ν’ αφήσει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, ενώ σημείωσε ότι «με το δημοψήφισμα είναι σαν να συνομολογούμε ότι η πολιτική μας χρειάζεται νομιμοποίηση».

Το δημοψήφισμα θα ξεκαθαρίσει το τοπίο
H διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με το ευρωπαϊκό πακέτο βοήθειας της Ένωσης θα καταστήσει σαφές ότι η χώρα ανήκει στη ζώνη του ευρώ δήλωσε σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters ο πρωθυπουργός στο υπουργικό, επισημαίνοντας ότι η αναταραχή στις αγορές θα είναι βραχύβια.

«Το δημοψήφισμα θα είναι μια σαφής εντολή και ένα σαφές μήνυμα τόσο στην Ελλάδα και το εξωτερικό σχετικά με την ευρωπαϊκή μας πορεία και τη συμμετοχή μας στη ζώνη του ευρώ», είπε ο κ. Παπανδρέου. «Κανείς δεν θα είναι πλέον σε θέση να αμφισβητήσει την πορεία της Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ».

Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι «οι εταίροι της Ελλάδας θα υποστηρίξουν τις πολιτικές αποφάσεις της χώρας και κάλεσε τους ηγέτες της συνάντησης του G20 στις Κάννες να συμφωνήσουν ότι η δημοκρατία θα είναι πάνω από τις ορέξεις της αγοράς».