Ryanair
Αεροσκάφος της Ryanair

Ryanair: Απώλειες 185 εκατ. € για το Α’ 3μηνο του 2020 | Προς μείωση επιβατών 60% το 2021…

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ

Δυσμενής είναι η κατάσταση για τη Ryanair, καθώς στο Α’ 3μηνο του 2020, κατέγραψε απώλειες ύψους 185 εκατ. ευρώ, ενώ την ίδια περίοδο το 2019 είχε επιτύχει κέρδη 243  εκατ..

Παράλληλα η διοίκηση της εταιρίας, εκτιμά ότι το 2021 θα υπάρξει σημαντική μείωση

Η ιρλανδική αεροπορική εταιρία έδωσε στην δημοσιότητα τις οικονομικές καταστάσεις του πρώτου 3μήνου 2020, που συνοψίζονται στα εξής:

  • Περισσότερο από το 99% του στόλου της παρέμεινε καθηλωμένο από τα μέσα Μαρτίου έως τα τέλη Ιουνίου
  • Η κίνηση για το Α’ 3μηνο μειώθηκε από τα 42, στα 0.5 εκατ.
  • Οι αεροπορικές εταιρίες του Ομίλου πραγματοποίησαν κυρίως πτήσεις επαναπατρισμού, διάσωσης και έκτακτης ανάγκης
  • Δόθηκε προτεραιότητα στη διατήρηση της ρευστότητας, που ανήλθε στα 3.9 δισ. ευρώ
  • Εφαρμόστηκαν επιτυχή μέτρα μείωσης κόστους
  • Επιτυχής επιστροφή στις πτήσεις από τα τέλη Ιουνίου.

Οι επιβατικές πτήσεις ξεκίνησαν από την 1η Ιουλίου και το πρόγραμμα κινείται στο 40% για τον τρέχοντα μήνα, ενώ τον Αύγουστο υπολογίζεται να κινηθεί στο 60% και το Σεπτέμβριο στο 70%. Ταυτόχρονα έχει γυρίσει το προσωπικό της εξυπηρέτησης πελατών στα γραφεία του και επεξεργάζεται τα αιτήματα του τελευταίου 4μηνου για τις αποζημιώσεις των ακυρωμένων πτήσεων λόγω Κορωνοϊού με ορίζοντα ολοκλήρωσης (90%) έως τα τέλη Ιουλίου.

Σχετικά με το οικ. έτος 2021 προβλέπεται πως η κίνηση θα μειωθεί κατά 60% και από τα 149 θα καταλήξει στα 60 εκατ. επιβάτες.

Ταυτόχρονα, αναμένεται ένας πόλεμος τιμών, καθώς όπως δηλώνει η Ryanair, πλήθος εθνικών αερομεταφορέων (Alitalia, Air France/KLM, Lufthansa, SAS και TAP μεταξύ άλλων) έχουν λάβει “παράνομη κρατική στήριξη” με αποτέλεσμα να μπορούν να πωλούν εισιτήρια κάτω του κόστους για χρόνια. Αρκετές ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρίες μειώνουν τις διαθέσιμες θέσεις τους με αποτέλεσμα να υπάρξει ύφεση στις εναέριες μετακινήσεις στην Ευρώπη για τα επόμενα 2 με 3 χρόνια, αλλά η Ryanair θα μπορέσει να επεκτείνει το δίκτυό της και το στόλο της εκμεταλλευόμενη τις ευκαιρίες των μειωμένων εξόδων στα αεροδρόμια και τα αεροσκάφη.

Τα έσοδα της Ryanair μειώθηκαν το Α’ 3μηνο του 2020 κατά 95% (από τα 2.2 δισεκατ. ευρώ στα 125 εκατ. ευρώ), καθώς η κίνηση διαμορφώθηκε στα 0.5 εκατ. επιβάτες (99% μείωση).

Όσον αφορά στο δίκτυο του Ομίλου,  ο στόλος της Lauda μειώθηκε κατά 8 αεροσκάφη ενώ απαραίτητη ήταν και η απομάκρυνση προσωπικού στη Βιέννη και στη Γερμανία, ενώ σταμάτησε και η λειτουργία κάποιων βάσεων.

Η παράδοση του πρώτου Boeing 737-MAX-200 αναμένεται να πραγματοποιηθεί στα τέλη του 2020 και ενδέχεται να έχουν παραληφθεί 40 αεροσκάφη πριν από τη σαιζόν του 2021. Τα αεροσκάφη αυτά θα παρέχουν 4% περισσότερες θέσεις, 16% μειωμένη κατανάλωση καυσίμων και 40% μείωση θορύβου. Τα νέα αυτά αεροσκάφη προβλέπεται πως θα αυξήσουν την πληρότητα της Ryanair κατά 200 εκατ. επιβάτες ανά έτος για τα επόμενα 5 ή 6 χρόνια ενώ θα μειωθούν τα λειτουργικά έξοδα και ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος του Ομίλου.

Ο ισολογισμός της Ryanair είναι ένας από τους πιο ισχυρούς στον κλάδο με αποθεματικό 3.9 δισεκατ. ευρώ έως τις 30 Ιουνίου. Η αεροπορική εταιρία κατέχει επίσης 333  B737s (με αξία ύψους 7 δισεκατ. ευρώ) και βαθμολογείται με την κλίμακα ΒΒΒ από τους οίκους S&P και Fitch Ratings. Από τα μέσα Μαρτίου έχουν ληφθεί μέτρα για τη διατήρηση του κεφαλαίου και τη μείωση των εξόδων. Μέχρι το χειμώνα θα έχει προχωρήσει η πώληση των 7 παλαιότερων B737s και θα υπάρξει επικέντρωση στη συντήρηση/παραγωγή κεφαλαίου και την αποπληρωμή του χρέους για τους επόμενους 24 μήνες.

Το οικ. έτος 2021 θα έχει πολλές προκλήσεις για τις αεροπορικές εταιρίες του Ομίλου Ryanair. Είναι αδύνατο να προβλεφθεί για πόσο καιρό θα μαίνεται η πανδημία και εάν θα υπάρχει ένα δεύτερο κύμα Κορωνοϊού στην Ευρώπη κατά το Φθινόπωρο. Εκφράζεται, επίσης, η ελπίδα πως οι κυβερνήσεις της ΕΕ θα εφαρμόσουν επιτυχημένα συστήματα εντοπισμού και ιχνηλάτισης και ότι οι πολίτες θα ακολουθήσουν τα προτεινόμενα υγειονομικά μέτρα, έτσι ώστε να μην υπάρξουν επιπλέον lockdown ή περιορισμοί στις πτήσεις εντός Ευρώπης.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *