Η Ryanair διεκδικεί ενίσχυση ύψους 130 εκατ. ευρώ από την ιταλική κυβέρνηση

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η Ryanair κατέκτησε άλλη μια νίκη, καθώς το Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκρινε ότι οι “διακριτικές”, κρατικές ενισχύσεις κατά τη διάρκεια του Covid-19 ευνοούσαν τις ιταλικές αεροπορικές εταιρίες, έναντι άλλων αερομεταφορέων της ΕΕ.

Η κυβέρνηση της Ρώμης χορήγησε ένα πακέτο ενισχύσεων ύψους 130 εκατ. ευρώ μόνο σε αεροπορικές εταιρίες που διαθέτουν άδεια λειτουργίας που έχει εκδοθεί από την Ιταλία.

Αν και ιδρύθηκε στην Ιρλανδία, η Ryanair εξελίχθηκε στη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Ιταλίας, αλλά αποκλείστηκε από τις ιταλικές κρατικές ενισχύσεις.

Η αεροπορική εταιρεία Ryanair άσκησε έφεση κατά της έγκρισης των επιδοτήσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ το 2021.

Η απόφαση ακολουθεί τις πρόσφατες ακυρώσεις από το δικαστήριο με έδρα το Λουξεμβούργο των εγκρίσεων της Επιτροπής για τη στήριξη ύψους 6 δισεκατομμυρίων ευρώ στη Lufthansa και 1 δισεκατομμυρίου ευρώ στη SAS.

Η χαμηλού κόστους αεροπορική εταιρία χαιρέτισε τις αποφάσεις ως σημαντική επιτυχία για την εσωτερική αγορά της ΕΕ, αλλά και ως “καταδικαστική για την προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τη μαζική και μεροληπτική διάσωση των προβληματικών αερομεταφορέων από τα κράτη μέλη της ΕΕ”.

Εκπρόσωπος της Ryanair δήλωσε: “Ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ΕΕ είναι η δημιουργία μιας ενιαίας αγοράς για τις αεροπορικές μεταφορές. Η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του καθεστώτος ενισχύσεων που περιορίζεται σε αεροπορικές εταιρείες με άδεια λειτουργίας που έχει εκδοθεί από το ιταλικό κράτος ήταν αντίθετη με τις θεμελιώδεις αρχές του δικαίου της ΕΕ. Η σημερινή απόφαση επιβεβαιώνει ότι η Επιτροπή πρέπει να ενεργεί ως θεματοφύλακας των ισότιμων όρων ανταγωνισμού στις αεροπορικές μεταφορές και δεν μπορεί να υπογράφει κρατικές ενισχύσεις που εισάγουν διακρίσεις υπό την πολιτική πίεση των εθνικών κυβερνήσεων. Η παρέμβαση του δικαστηρίου αποτελεί θρίαμβο για τον θεμιτό ανταγωνισμό και τους καταναλωτές σε ολόκληρη την ΕΕ”.

Επισημάνθηκε ότι περισσότερα από 40 δισεκατομμύρια ευρώ κρατικών επιδοτήσεων “χαρίστηκαν” στους αερομεταφορείς με σημαία της ΕΕ.

Όπως ειπώθηκε, εάν δεν μπει ένα τέλος από τα δικαστήρια της ΕΕ σύμφωνα με τη σημερινή απόφαση, αυτό το όργιο κρατικών ενισχύσεων θα στρεβλώσει την αγορά για τις επόμενες δεκαετίες.

 

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *