money tourism photo
Αεροσκάφος της εταιρίας στην Ρόδο | © ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ryanair: Εκτιμήσεις για ζημίες στο τέταρτο τρίμηνο

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ζημίες στο τρέχον τρίμηνο έως τον Μάρτιο αναμένει ότι θα παρουσιάσει η Ryanair, παρά το γεγονός ότι σημείωσε βελτιωμένα κέρδη 211 εκατ. ευρώ το τρίμηνο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022.

Ο μεγαλύτερος αερομεταφορέας χαμηλών ναύλων της Ευρώπης επεσήμανε την ισχυρή αυξημένη ζήτηση κατά το εξάμηνο του Οκτωβρίου και την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, η οποία “τόνωσε την κίνηση και τους ναύλους” σε όλες τις αγορές.

Ο αριθμός των επιβατών αυξήθηκε σχεδόν κατά ένα τέταρτο σε ετήσια βάση σε 31,1 εκατομμύρια, με τους ναύλους να είναι αυξημένοι κατά 14%, σε σχέση με τα επίπεδα πριν από την πανδημία, συμβάλλοντας στην αύξηση των εσόδων κατά 57% σε 2,31 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ωστόσο, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Michale O’Leary, σημείωσε πως η Ryanair αναμένει ότι το τέταρτο τρίμηνο θα είναι ζημιογόνο λόγω της απουσίας του Πάσχα από τον Μάρτιο.

Ο συνολικός ετήσιος αριθμός επιβατών αναμένεται να ανέλθει σε 168 εκατομμύρια, ενώ ο O’Leary επανέλαβε την αναβαθμισμένη πρόβλεψη για κέρδη έως και 1,425 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που, όπως σημείωσε, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την αποφυγή δυσμενών γεγονότων όπως ο κορωνοϊός και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Επιβεβαίωσε ότι οι περικοπές στις αποδοχές του προσωπικού που επιβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας αποκαταστάθηκαν σε ποσοστό άνω του 95% του πληρώματος περισσότερο από δύο χρόνια νωρίτερα.

Ο O’Leary δήλωσε: “Στην αρχή της πανδημίας του Covid-19, η Ryanair και οι συνδικαλιστικοί της εταίροι διαπραγματεύτηκαν συμφωνίες για την προστασία των θέσεων εργασίας του πληρώματος μέσω προσωρινών περικοπών μισθών, οι οποίες θα αποκαθίσταντο σταδιακά από το 2022 έως το 2025. Οι συμφωνίες αυτές εξασφάλισαν με επιτυχία την ασφάλεια των θέσεων εργασίας των πληρωμάτων κατά τη διάρκεια της διετούς πανδημίας του Covid, καθώς η Ryanair διατήρησε όχι μόνο τις θέσεις εργασίας, αλλά και τις άδειες των πληρωμάτων μας. Το γεγονός αυτό κατέστησε τη Ryanair έτοιμη για την ανάκαμψη της κίνησης μετά τον Covid. Διατηρώντας τα πληρώματά μας και προχωρώντας σε έγκαιρες προσλήψεις, είπε, η Ryanair απέφυγε τις ελλείψεις πληρωμάτων που προκάλεσαν τόσες πολλές ακυρώσεις και δυσλειτουργίες από τους ανταγωνιστές της το καλοκαίρι του 2022”, είπε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Michale O’Leary

Σύμφωνα με τον ίδιο, τον Νοέμβριο, μετά από ισχυρές επιδόσεις στο πρώτο εξάμηνο, η Ryanair συμφώνησε να αποκαταστήσει πλήρως τις αποδοχές 28 μήνες νωρίτερα για πάνω από το 95% των πληρωμάτων που καλύπτονταν από νέες μακροχρόνιες μισθολογικές συμφωνίες στη μισθοδοσία του Δεκεμβρίου.

“Παραμένουμε έτοιμοι να συνάψουμε συμφωνίες με παρόμοιους όρους με τη μικρή μειοψηφία των συνδικάτων που εκπροσωπούν λιγότερο από το 5% των πληρωμάτων μας, τα οποία μέχρι στιγμής δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία για την ταχύτερη αποκατάσταση των αποδοχών”, πρόσθεσε ο O’Leary.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι για την υψηλή καλοκαιρινή περίοδο περισσότεροι από 1.000 δόκιμοι πιλότοι έχουν εγγραφεί σε σχολές εκπαίδευσης πιλότων σε όλο τον όμιλο της Ryanair και νέα μαθήματα πληρώματος καμπίνας είναι σε εξέλιξη, καθώς η εταιρία στοχεύει να μετακινεί 225 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως έως το 2025.

Η Ryanair εξασφάλισε ισχυρά κέρδη μεριδίου αγοράς σε βασικές αγορές της ΕΕ, όπως η Ιταλία, η Πολωνία, η Ιρλανδία και η Ισπανία, καθώς κατά τους πρώτους εννέα μήνες του οικονομικού της έτους εξυπηρέτησε το 112% της χωρητικότητας πριν από τον Covid.

“Με τους Ασιάτες τουρίστες να επιστρέφουν τώρα και το ισχυρό δολάριο των ΗΠΑ να ενθαρρύνει τους Αμερικανούς να εξερευνήσουν την Ευρώπη, παρατηρούμε ισχυρή ζήτηση για τις πτήσεις του Πάσχα και του καλοκαιριού του 2023”, κατέληξε ο O’Leary.

 

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *