Σαντορίνη, Χανιά, Ηράκλειο και Ρόδος “πρωταθλητές” στη λίστα με τα χειρότερα αεροδρόμια στην Ευρώπη

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΓΝΩΜΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Πρωτοστατεί η Ελλάδα στο Top 10 με τα χειρότερα αεροδρόμια της Ευρώπης για το 2016, καθώς τρία από αυτά καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις, ενώ το εθνικό μας γόητρο σώζει το Ελευθέριος Βενιζέλος της Αθήνας, που συγκαταλέγεται μέσα στα δέκα καλύτερα ευρωπαϊκά αεροδρόμια.

Σαντορίνη, Χανιά και Ηράκλειο είναι η… πρωταθλήτρια τριάδα στη λίστα που συνέταξε το Sleeping in Airports με κριτήριο την παροχή βασικών ανέσεων, όπως καθίσματα, καθαρά μπάνια και ελεγχόμενη θερμοκρασία.
Όπως και πέρυσι, τη μερίδα του λέοντος στη λίστα καταλαμβάνει η Ελλάδα με συνολικά τέσσερα νησιά, στα οποία οι ψηφοφόροι της λίστας θα το σκεφτούν πολύ σοβαρά να επιστρέψουν, έπειτα από τη δυσάρεστη εμπειρία που αποκόμισαν από τα αεροδρόμιά τους. Οι τιμές των εστιατορίων, τα μηχανήματα αυτόματης πώλησης και το δωρεάν Wi-Fi ήταν επίσης βασικά κριτήρια για την αξιολόγηση των ευρωπαϊκών αεροδρομίων.

Ειδικότερα,
santorini-airportγια το αεροδρόμιο της Σαντορίνης, το Νο 1 στη λίστα, οι ταξιδιώτες που ψήφισαν εντοπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα στις ουρές, καθώς έχει πολύ κόσμο, που αναγκάζεται να περιμένει μέσα στη ζέστη μέχρι να φτάσει στον τερματικό σταθμό. Η έλλειψη κλιματισμού και καθαριότητας, ειδικά στις τουαλέτες, καθώς και οι ανακοινώσεις που ακούγονται με δυσκολία, είναι τα αρνητικά στοιχεία που συνθέτουν μια ανυπόφορη εμπειρία για τους επιβάτες του αεροδρομίου.

chania-airportΤο Διεθνές Αεροδρόμιο των Χανίων, που πέρυσι απουσίαζε από τη λίστα, κατέχει φέτος τη δεύτερη θέση, εξαιτίας των ουρών και των χαοτικών ελέγχων ασφαλείας, ενώ στα κακώς κείμενα αναφέρονται τα μέτριας ποιότητας σάντουιτς που πωλούνται σε “φουσκωμένες” τιμές. Τα λίγα καθίσματα και η έλλειψη κλιματισμού συμπληρώνουν την αρνητική εικόνα του αεροδρομίου, σύμφωνα πάντα με τις εμπειρίες των ξένων ταξιδιωτών, που είναι ευαίσθητοι στις υψηλές θερμοκρασίες της χώρας μας.

heraklion-airportΠαρόμοια είναι η κατάσταση και στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου (Νο 3 στη λίστα) όπου οι μεγάλες ουρές, οι πολυσύχναστες πύλες και η έλλειψη κλιματισμού είναι τα… standards, ενώ ούτε εδώ τα εστιατόρια δεν είναι φθηνότερα κι οι τουαλέτες πιο καθαρές. Δυστυχώς, το προσωπικό του αεροδρομίου δεν κάνει τίποτα για να βοηθήσει, η εξυπηρέτηση πελατών είναι ελλειπής και τα καθίσματα εξαιρετικά άβολα!

Στην τέταρτη θέση, το αεροδρόμιο Luton του Λονδίνου “κατηγορείται” ως μικρό μετά από μια σειρά ανακαινίσεων, με μεγάλες ουρές και έλλειψη καθισμάτων, βρώμικα πατώματα και μπάνια, ενώ το χειρότερα απ’ όλα είναι ότι “σε χρεώνουν για τα πάντα”, όπως π.χ. για το ζύγισμα βαλίτσας, ή την πλαστική σακούλα για τα υγρά! Οι δυσαρεστημένοι ταξιδιώτες ελπίζουν στην ολοκλήρωση των ανακαινίσεων για ένα πιο ευχάριστο αεροδρόμιο στο μέλλον.

Στο Νο 5 το αεροδρόμιο της Ρόδου, κρίνεται βελτιωμένο σε σύγκριση με την εικόνα που παρουσίαζε πέρυσι, αλλά “συγγενεύει” με τα αεροδρόμια της Κρήτης, των Χανίων και της Σαντορίνης στις ουρές, στα βρώμικα/σπασμένα μπάνια, στην έλλειψη κλιματισμού και στην πολυκοσμία. Το χάος που επικρατεί στο parking και η διαρροή στις στέγες εξώθησε έναν από τους επιβάτες να περιγράψει την κατάσταση ως μια σκηνή εκκένωσης έκτακτης ανάγκης.

Στο Beauvais-Tille του Παρισιού που πέρυσι κατείχε την πρωτιά και φέτος είναι στην έκτη θέση, η κατάσταση δεν φαίνεται να έχει βελτιωθεί ιδιαίτερα, αλλά είναι σαφώς καλύτερη από αυτήν που επικρατεί στα αεροδρόμια των ελληνικών νησιών.

Το αεροδρόμιο Tegel του Βερολίνου, που μπαίνει για πρώτη φορά φέτος στη λίστα με τα χειρότερα της Ευρώπης (θέση Νο 7), απογοήτευσε τους ταξιδιώτες για τα άβολα καθίσματά του, την πολυκοσμία και την έλλειψη σταθερής θερμοκρασίας. Παλιό, ανοργάνωτο και ακριβό στο φαγητό, το Tegel κάνει τους ταξιδιώτες να αδημονούν για το νέο Αεροδρόμιο Bradenburg που θα το αντικαταστήσει (μαζί με το Schönefeld) το 2017.

Το Schönefeld του Βερολίνου, που ακολουθεί στην 8η θέση, επίσης θεωρείται ότι έχει παλιώσει πια. Η έλλειψη καθισμάτων, οι ελάχιστες παροχές, η ακανόνιστη θερμοκρασία και μια εξωφρενική κατάσταση στις πύλες, είναι οι λόγοι για τους οποίους οι ταξιδιώτες επίσης αδημονούν για το άνοιγμα του αεροδρομίου Bradenburg το 2017.

Το Stansted του Λονδίνου, στην 9η θέση, επιδέχεται περαιτέρω βελτιώσεις, παρά τις πρόσφατες ανακαινίσεις που υπέστη και το κύριό πρόβλημά του εντοπίζεται στο σχεδιασμό. Οι μεγάλες ουρές στον έλεγχο ασφαλείας, αλλά και το πέρασμα μετ’ εμποδίων μέσα από τα καταστήματα, είναι ο “γολγοθάς” των επιβατών.

Τελευταίο στη λίστα, το Ciampino της Ρώμης που εξυπηρετεί κυρίως τις φθηνές αεροπορικές εταιρείες, δεν έχει μόνο λίγα καθίσματα, αλλά και αυτά που έχει, είναι εξαιρετικά άβολα. Έτσι, τις περισσότερες φορές οι επιβάτες καταλήγουν να κάθονται στο πάτωμα. Η καλύτερη λύση για φαγητό είναι τα μηχανήματα αυτόματης πώλησης, τα σημεία φόρτισης κινητών δεν επαρκούν και το δωρεάν Wi-Fi, που θα μπορούσε να σώσει την κατάσταση, διακόπτεται πολύ συχνά. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί, ότι από τον Ιούνιο του 2016, οι επιβάτες που περιμένουν τις πολύ πρωϊνές πτήσεις δεν μπορούν να κοιμούνται εντός του αεροδρομίου, διότι ο τερματικός σταθμός κλείνει από τα μεσάνυχτα ως τις 04:30 το πρωί.

el-venizelosΣτα καλά νέα τώρα, η Αθήνα και το Ελευθέριος Βενιζέλος σώζει το εθνικό μας γόητρο καθώς καταλαμβάνει την 8η θέση στη λίστα με τα καλύτερα ευρωπαϊκά αεροδρόμια το 2016.
Μετά τα αεροδρόμια του Μονάχου (Γερμανία), Ελσίνκι-Vantaa (Φινλανδία), Ταλίν (Εσθονία), Ζυρίχης Kloten (Ελβετία), Porto Francisco Sá Carneiro (Πορτογαλία), Κοπεγχάγης Kastrup (Δανία), Βιέννης (Αυστρία), το αθηναϊκό αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος κατέχει επάξια τον τίτλο ενός από τα καλύτερα αεροδρόμια της Ευρώπης, καθώς είναι καθαρό και έχει ευχάριστη ατμόσφαιρα. Λογικό μέγεθος, ευκολία στην περιήγηση και ένας ικανοποιητικός αριθμός εστιατορίων και καφέ, είναι τα θετικά που αναφέρονται στο Sleeping In Airports, ενώ ιδιαίτερη μνεία γίνεται για το μουσείο, αλλά και για το ευχάριστο προσωπικό του αεροδρομίου.
Η ζωντανή μουσική τα Σαββατοκύριακα εκτιμάται ιδιαίτερα από τους ταξιδιώτες, ενώ για τη μουσική του τερματικού οι απόψεις διίστανται, καθώς θεωρείται ότι μεταδίδεται πολύ δυνατά και δεν βοηθά στη χαλάρωση των επιβατών.
Το ελληνικό αεροδρόμιο ακολουθούν, το αεροδρόμιο του Άμστερνταμ Schiphol (Ολλανδία) στην 9η θέση και το αεροδρόμιο του Δουβλίνου (Ιρλανδία) στη 10η.

 

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *