«Σαρώνει» η Ελλάδα στη γερμανική αγορά

«Σαρώνει» η Ελλάδα στη γερμανική αγορά

Προβλέψεις για ενίσχυση της υψηλής ζήτησης για τη χώρα μας

0

Συνέχιση της υψηλής ζήτησης που ήδη καταγράφεται για την Ελλάδα προβλέπουν οι τουριστικοί πράκτορες στη Γερμανία, οι οποίοι, παράλληλα, κάνουν λόγο για υψηλότερες πωλήσεις φέτος και αύξηση των εσόδων τους πάνω από 5%.

«Η Ελλάδα ως ασφαλής και φιλόξενος προορισμός θα “δει” περαιτέρω αύξηση των κρατήσεων το 2018», προέβλεψε με σιγουριά ο κ. Μιχάλης Καραβάς, ιδιοκτήτης της Attika Reisen. Ωστόσο, ο Achim Schneider, διευθύνων σύμβουλος του Vtours, προειδοποίησε πως «η άνοδος των τιμών σε Ελλάδα και Ισπανία θα περιορίσει τη ζήτηση».

Σχεδόν όλοι οι ταξιδιωτικοί πράκτορες αναμένουν υψηλότερες πωλήσεις το 2018, ενώ ιδιαίτερα αισιόδοξοι εμφανίζονται και οι «σπεσιαλίστες».

Από τις 30 εταιρίες που παρείχαν στοιχεία και προβλέψεις, σχεδόν οι μισές αναμένουν αύξηση των εσόδων περισσότερο από 5% το 2018, ενώ το ένα τρίτο προβλέπει αύξηση μεταξύ 2-5%, σύμφωνα με εκτιμήσεις της GfK. Μόνο λίγοι «μιλούν» για χαμηλότερη ή και αρνητική ανάπτυξη.

Οι τρεις πρώτες, TUI, Thomas Cook και DER Touristik, δεν έδωσαν προβλέψεις για το τρέχον έτος, όμως, όπως ανέφεραν στις πρόσφατες παρουσιάσεις του θερινού προγράμματός τους, αναμένουν μονοψήφια αύξηση εσόδων για φέτος.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της Alltours, Markus Daldrup, «Οι οργανωμένες διακοπές θα έχουν μεγάλη ζήτηση μετά τις αναταραχές του 2017, για παράδειγμα στις αεροπορικές εταιρίες». Από την πλευρά του ο ιδιοκτήτης της Schauinsland-Reisen Gerald Kassner σχολίασε: «Σχεδόν όλοι οι προορισμοί δείχνουν σαφή αύξηση των εσόδων για το καλοκαίρι του 2018».

Όσον αφορά τους προορισμούς μικρών και μεσαίων αποστάσεων, οι ταξιδιωτικοί πράκτορες αναμένουν γενικά καλή κινητικότητα για την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Κροατία, μεγαλύτερη ζήτηση για την Ελλάδα και συνέχιση της επαναφοράς στο πρόγραμμα για Αίγυπτο, Τουρκία και Τυνησία.

Σε ελπιδοφόρες δηλώσεις του ο Deniz Ugur, Διευθύνων Σύμβουλος της Bentour, τόνισε πως «Οι οικογένειες επιλέγουν την Τουρκία για ακόμα μια φορά».

Μεταξύ των προορισμών μακρινών αποστάσεων, οι τουριστικοί πράκτορες αναμένουν καλές κρατήσεις για την Ασία, τη Νότιο Αφρική και τον Καναδά, καθώς και ανάκαμψη για την Καραϊβική μετά την επίδραση των τυφώνων του περασμένου φθινοπώρου. Ωστόσο, παρουσιάζονται σκεπτικοί σχετικά με τις προοπτικές για τις ΗΠΑ, οι οποίες ήδη υπέφεραν πέρυσι από την υψηλότερη συναλλαγματική ισοτιμία και την «επίδραση Trump». Οι tour operators μοιράζονται σχετικά με τις πιθανότητες επιστροφής ως κορυφαίος προορισμός για τους Γερμανούς, όσον αφορά τα μακρινά ταξίδια.

Αντίθετα, αρκετές εταιρίες προβλέπουν, για άλλη μια φορά, ισχυρές πωλήσεις στον τομέα της κρουαζιέρας. «Οι κρουαζιέρες είναι σέξι», δήλωσε με νόημα ο Karl Pojer, επικεφαλής της Hapag-Lloyd Cruises και της ένωσης Clia Germany. «Τα νέα πλοία και τα καινούρια προγράμματα προσελκύουν όλο και περισσότερους ανθρώπους να επιλέξουν τέτοιες διακοπές», πρόσθεσε.

Ωστόσο, οι τουριστικοί πράκτορες στη Γερμανία είναι επίσης ρεαλιστικοί σχετικά με τους ενδεχόμενους κινδύνους που ενέχουν οι επιχειρηματικές δραστηριότητες φέτος, συμπεριλαμβανομένων της πολιτικής αστάθειας σε σημαντικούς προορισμούς, του κινδύνου τρομοκρατικών επιθέσεων, του αντίκτυπου του «υπερτουρισμού» σε ορισμένους προορισμούς και των συνεπειών των αναταράξεων στον τομέα των αερομεταφορών.
ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ