– ΣΕΤΕ: Κλείσιμο των επιχειρήσεων και διαγραφή από τους φορείς…
Φοροδιαφυγή και “μαύρη εργασία από τη μία, στοιχεία πενταμήνου και εξαμήνου με ελπιδοφόρα μηνύματα για σημαντική αύξηση των εισπράξεων σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος και αύξηση της αποασχόλησης από την άλλη…
Πάμε με τη σειρά.
Και επειδή το ποτήρι θέλουμε να το βλέπουμε μισογεμάτο, ξεκινάμε από τα καλά!!!
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας τον Ιούνιο 2013 καταγράφεται αύξηση της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, καθώς προκύπτει θετικό ισοζύγιο προσλήψεων – απολύσεων κατά 14.341 νέες θέσεις εργασίας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ροές μισθωτής απασχόλησης, οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 105.000, ενώ οι αποχωρήσεις σε 90.659. Από τις 90.659 συνολικά αποχωρήσεις, οι 23.407 προήλθαν από οικειοθελείς αποχωρήσεις και οι 67.252 από απολύσεις ή λήξεις συμβάσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι το θετικό ισοζύγιο του Ιουνίου 2013 είναι αυξημένο κατά 40,9% σε σχέση με το ισοζύγιο του Ιουνίου 2012 (4.161 περισσότερες νέες θέσεις εργασίας) και η επίδοση αυτή βασίζεται, κυρίως, στις νέες αναγγελίες πρόσληψης που είναι περισσότερες του περσινού Ιουνίου κατά 5.101 προσλήψεις.
Οι θετικές επιδόσεις του Ιουνίου 2013 αποτυπώνονται και στα στοιχεία για το πρώτο εξάμηνο του έτους, καθώς, αθροιστικά για την περίοδο Ιανουάριος – Ιούνιος 2013 οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν στις 473.852 θέσεις εργασίας, παρουσιάζοντας σε ετήσια βάση αύξηση κατά 17,1%, και οι αποχωρήσεις έφτασαν τις 383.318 θέσεις εργασίας, εκ των οποίων οι 260.818 ήταν αποτέλεσμα απολύσεων ή λήξεων συμβάσεων και οι 122.500 οικειοθελείς αποχωρήσεις.
Έτσι, το ισοζύγιο των ροών μισθωτής εργασίας του πρώτου εξαμήνου του 2013 ήταν θετικό και διαμορφώθηκε στις 90.534 νέες θέσεις εργασίας, συνιστώντας, όπως και τον προηγούμενο μήνα, μια ιδιαίτερα ενθαρρυντική επίδοση, καθώς το εν λόγω επίπεδο είναι σημαντικά υψηλότερο του αντίστοιχου ισοζυγίου του πρώτου εξαμήνου του 2012, που ανήλθε στις 19.309 θέσεις εργασίας, αλλά είναι και η μακράν υψηλότερη επίδοση πρώτου εξαμήνου έτους μετά το 2008, φτάνοντας τα επίπεδα του 2006.
Με αφορμή τη δημοσιοποίηση των εξαμηνιαίων στοιχείων του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας σχετικά με τον απολογισμό του ελεγκτικού του έργου και την ανάλυση των νέων προσλήψεων ανά είδος σύμβασης, ο υπουργός Εργασίας κ. Γ. Βρούτσης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Τα εξαμηνιαία στοιχεία του ΣΕΠΕ φανερώνουν ότι σταδιακά αποκαθίσταται ισορροπία στην αγορά εργασίας. Πέρα από το γεγονός ότι παρατηρείται μια σημαντική αύξηση νέων προσλήψεων το α΄εξάμηνο του 2013 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2012, είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι ένα ολοένα μεγαλύτερο μερίδιο αυτών αντιστοιχεί σε συμβάσεις πλήρους απασχόλησης, ενώ φαίνεται να εξασθενεί και η τάση μετατροπής υφιστάμενων συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε ευέλικτες μορφές».
Από την άλλη πλευρά συνεχίζεται αμείωτη η φοροκλοπή και η εισφοροδιαφυγή, καθώς σε ελέγχους του ΣΔΟΕ και του ΣΕΠΕ, αποκαλύφθηκαν για μια ακόμη φορά σημεία και τέρατα.
Όπως γράφει η ΗΜΕΡΗΣΙΑ ” Χάος επικρατεί στις τουριστικές περιοχές με επιχειρηματίες να ενοικιάζουν παράνομα σπίτια, να μη δηλώνουν πισίνες ή την πραγματική επιφάνεια των ακινήτων τους καθώς και σειρά παραβάσεων. Οι έλεγχοι που γίνονται έβγαλαν «λαυράκια» με πρωταθλήτρια στις παρανομίες να είναι η Ρόδος. Στο «Νησί των Ιπποτών» πάνω από 8 στις 10 επιχειρήσεις (84,62%) που ελέγχθηκαν είχαν κάνει καποιες παραβάσεις.
Υψηλά ποσοστά παραβατικότητας συναντώνται σε Ζάκυνθο με 80,00%, Σαντορίνη με 77,14%, Τήνο με 72,73%, Πάρο με 68,18%, Σύρο με 57,89%, Αίγινα με 37,14%, Αργολίδα με 45,45%, Μεσσηνία με 44,44%, Κορινθία με 40%, Μύκονο με 43,33% και Χαλκιδική με 37%.
Βάσει σχετικής Εισαγγελικής Παραγγελίας διεξάγονται έλεγχοι πολυτελών καταλυμάτων σχετικά με την ιδιοκτησία, τις δαπάνες ανέγερσης, την δήλωση της πραγματικής επιφάνειας σε τ. μ. , την ύπαρξη δεξαμενών κολύμβησης, καθώς και του πραγματικού τιμήματος ενοικίασης. Διεξάγονται έλεγχοι σε Πάρο, Αντίπαρο, Μύκονο, Παξούς, κλπ. Διαπιστώνεται ότι οι δαπάνες ανέγερσης είναι πολλαπλάσιες από τις δηλωθείσες. Η ρευματοληψία έχει γίνει ως μικρές αγροτικές κατοικίες, και το τίμημα ενοικίασης είναι πολύ χαμηλότερο του πραγματικού ή δεν δηλώνεται ή δηλώνεται φιλοξενία.
Μέχρι τώρα έχουν ελεγχθεί περισσότερες από 50 πολυτελείς κατοικίες και έχει διαπιστωθεί ότι:
Σε 7 περιπτώσεις στην Πάρο οι ενοικιαζόμενες κατοικίες δεν δηλώνονταν.
Σε 2 περιπτώσεις μεσολαβούσε αλλοδαπός για την ενοικίαση χωρίς να εμφανίζεται φορολογικά η δραστηριότητά του.
Σε άλλη περίπτωση εντοπίσθηκε ταξιδιωτικό γραφείο και καταλογίσθηκαν 17 παραβάσεις γιατί ενοικίαζε πολυτελείς βίλες μέσω του διαδικτύου χωρίς να δηλώνονται οι σχετικές ενοικιάσεις στην αρμόδια ΔΟΥ.
Το ΣΔΟΕ έχει προβεί σε παραλαβή τιμοκαταλόγων επιχειρήσεων εστίασης σε όλη την χώρα από τις αρχές της τουριστικής περιόδου, προκειμένου να έχει συγκριτικό αρχείο μετά την μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από 01/8/2013″.
Στο “μέτωπο” δε της αδήλωτης εργασίας κλιμάκια της επιθεώρησης εργασίας ΕΥΠΕΑ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, κατέγραψαν 1.680 ανασφάλιστους εργαζόμενους, σε σύνολο 4.818 απασχολούμενων στο πλαίσιο ελέγχων που πραγματοποίησαν τον Ιούνιο σε 1.345 επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου (ταβέρνες – μπαρ – μεζεδοπωλεία – νυκτερινά κέντρα – ξενοδοχεία – θαλάσσια σπορ – τουριστικά γραφεία) σε διάφορα θέρετρα ανά τη χώρα. Πολύ απλά σχεδόν ένας στους τρεις εργαζομένους ήταν ανασφάλιστος, τη στιγμή, μάλιστα, που «τρέχει» πρόγραμμα επιδοτούμενης απασχόλησης για 10.000 θέσεις εργασίας στον κλάδο του τουρισμού.
Οπως ανακοινώθηκε, επιβλήθηκαν πρόστιμα της τάξεως των 995.000 ευρώ.
Ο ΣΕΤΕ
Αύξηση των τουριστικών εσόδων της χώρας, σημαντικά μεγαλύτερη από την αύξηση των αφίξεων, δείχνουν τα ως τώρα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο ΣΕΤΕ. Οι ιδιαίτερα θετικές αυτές εξελίξεις αναμένεται να βελτιώσουν τους επόμενους μήνες τόσο την εκτίμηση της μείωσης για το 2013 του ΑΕΠ της χώρας, όσο και τα επίπεδα ανεργίας. Η μείωση του ΦΠΑ της εστίασης από την 1η Αυγούστου, αναμένεται να λειτουργήσει πολύ θετικά, αρκεί να περάσει στον Έλληνα και ξένο καταναλωτή και να εκδίδονται όλες οι αποδείξεις.
Με τον τρόπο αυτό θα επιτευχθεί η μόνιμη εφαρμογή του μέτρου, με προφανείς θετικές επιπτώσεις στην τουριστική κίνηση του 2014 και μετά. Στην επερχόμενη σύσκεψη, την Κυριακή 21.07.2013, με τα συναρμόδια Υπουργεία σχετικά με την εφαρμογή του μέτρου, ο ΣΕΤΕ θα καταθέσει προτάσεις άμεσης τριήμερης σφράγισης των καταστημάτων που δεν εκδίδουν αποδείξεις, αλλά και διαγραφής των οριστικά καταδικασθέντων για φοροδιαφυγή, από τα μητρώα των συνδέσμων όπου είναι εγγεγραμμένοι.
Τέλος, ο ΣΕΤΕ θα προτείνει την υποχρεωτική αναγραφή της μείωσης ΦΠΑ στους τιμοκαταλόγους και άλλα πρακτικά μέτρα ώστε να περάσει η μείωση του ΦΠΑ άμεσα στην τελική τιμή.