michael-parulava-lciwYx5XVOk-unsplash
michael parulava unsplash

Σε άνοδο οι κρατήσεις Ευρωπαίων στην Τουρκία για τον Χειμώνα | Στο +50% για τον Νοέμβριο

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Καθώς η ενεργειακή κρίση ελλοχεύει στην Ευρώπη, η οποία προετοιμάζεται για έναν σκληρό χειμώνα, με αυστηρό έλεγχο στη χρήση του φυσικού αερίου, αυξάνεται ολοένα ο αριθμός των Ευρωπαίων που κάνουν κράτηση σε ξενοδοχεία στην Τουρκία για να περάσουν τους κρύους μήνες που έρχονται.

Οι κρατήσεις για τον Νοέμβριο από επισκέπτες από τη Γηραιά Ήπειρο, των οποίων οι λογαριασμοί ενέργειας αυξήθηκαν πάνω από το δεκαπλάσιο, είναι ήδη αυξημένες κατά 50%, σύμφωνα με εκπροσώπους του τουριστικού τομέα.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι επακόλουθες κυρώσεις από τα δυτικά κράτη έχουν δημιουργήσει αδιέξοδο στον ενεργειακό εφοδιασμό, καθώς τώρα ο Vladimir Putin προειδοποιεί περαιτέρω την Ευρώπη με το κλείσιμο της στρόφιγγας του φυσικού αερίου συνολικά.

Η ευρωπαϊκή ήπειρος πασχίζει να περιορίσει την κρίση, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κυλιόμενες διακοπές ρεύματος, κλειστά εργοστάσια και βαθιά ύφεση.

Η κρίση επιδεινώθηκε όταν η ρωσική κρατική εξαγωγική εταιρία Gazprom ανακοίνωσε ότι ο κύριος αγωγός που μεταφέρει φυσικό αέριο στη Γερμανία θα παραμείνει κλειστός, λόγω διαρροής πετρελαίου, και στη συνέχεια ενημέρωσε ότι τα προβλήματα δεν μπορούν να διορθωθούν λόγω των κυρώσεων, που απαγορεύουν συναλλαγές με τη Ρωσία.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι πρόκειται για “ενεργειακό εκβιασμό”, με στόχο την άσκηση πίεσης και τη διαίρεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς αυτή υποστηρίζει την Ουκρανία κατά της εισβολής της Ρωσίας.

Ο Ferhan Ademhan, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων της Ανατολίας στην Τουρκία, δήλωσε ότι είθισται οι εγκαταστάσεις διαμονής στους τουριστικούς προορισμούς στη χώρα να κλείνουν κατά 50% από τον Σεπτέμβριο, κατά 80% προς τον Οκτώβριο και εντελώς τον Νοέμβριο.

“Εφέτος οι εγκαταστάσεις διαμονής θα λειτουργήσουν σε πλήρη δυναμικότητα. Πιστεύουμε ότι ο τουριστικός μας στόχος θα φθάσει τα 40 εκατομμύρια για το σύνολο του 2022. Μέχρι στιγμής, έχουμε ξεπεράσει τα 26 εκατομμύρια. Αυτό σημαίνει 35 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα”, δήλωσε ο κ. Ademhan στην τουρκική εφημερίδα Sabah.

Ο ίδιος είπε ότι αν η πολιτική συγκυρία για τους χειμερινούς μήνες και οι εξελίξεις στον κόσμο συνεχιστούν έτσι, αναμένεται ότι τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα που υπό φυσιολογικές συνθήκες παραμένουν  κλειστά τον χειμώνα, θα επιτύχουν υψηλό επίπεδο πληρότητας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή τη στιγμή, οι Ουκρανοί και Ρώσοι τουρίστες είναι στην πλειοψηφία τους στη χώρα, παρατείνουν τις διακοπές τους και νοικιάζουν διαμερίσματα αντί για δωμάτια ξενοδοχείων. Σε αυτούς τους τουρίστες αναμένεται να προστεθεί ένα “κύμα” επισκεπτών από την Ευρώπη, εξαιτίας της έλλειψης φυσικού αερίου.

“Θα υπάρξει σοβαρή ζήτηση”, δήλωσε ο κ. Ademhan, με τους Ευρωπαίους να προσπαθούν να βρουν μια λύση απέναντι στις προειδοποιήσεις του ευρωπαϊκού Τύπου και του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, όπως “κάντε λιγότερα ντους, χρησιμοποιήστε λιγότερο νερό και σκουπιστείτε με ένα πανί αντί να κάνετε ντους”.

Μέτρα κι εναλλακτικές στην Ευρώπη

Αντιμέτωπη με την επερχόμενη κρίση, η Ευρώπη έχει παρατάξει όλες τις εναλλακτικές προμήθειες φυσικού αερίου που θα μπορούσε: φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου, που έρχονται με πλοία από τις Ηνωμένες Πολιτείες και περισσότερη ποσότητα φυσικού αερίου μέσω αγωγών από τη Νορβηγία και το Αζερμπαϊτζάν. Ωστόσο, το υγροποιημένο φυσικό αέριο είναι πολύ πιο ακριβό από το αέριο που διοχετεύεται από αγωγούς.

Η Γερμανία, για παράδειγμα, διατηρεί σε λειτουργία εργοστάσια άνθρακα που επρόκειτο να κλείσει για να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Διατηρεί επίσης την δυνατότητα επανενεργοποίησης δύο πυρηνικών εργοστασίων που είχε αποφασίσει να κλείσει.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 έχει εγκρίνει ένα σχέδιο για τη μείωση της χρήσης φυσικού αερίου κατά 15% έως τον επόμενο Μάρτιο, περίπου την ποσότητα που, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα χρειαστεί για να αντισταθμίσει την απώλεια του ρωσικού φυσικού αερίου. Ωστόσο, αυτά τα μέτρα εξοικονόμησης είναι προαιρετικά στις χώρες μέλη προς το παρόν.

Οι εθνικές κυβερνήσεις έχουν εγκρίνει μια σειρά από μέτρα, όπως πακέτα διάσωσης για τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, που αναγκάζονται να πληρώνουν υπέρογκες τιμές για το ρωσικό φυσικό αέριο και μετρητά για τα νοικοκυριά, που έχουν πληγεί σκληρά και φοροαπαλλαγές.

Οι επιπτώσεις στην Τουρκία και ο προκλητικός Erdoğan

Η Τουρκία έχει πληγεί από την ενεργειακή κρίση, ωστόσο, σε αντίθεση με την Ευρώπη, δεν αναμένεται να αντιμετωπίσει δυσλειτουργίες αυτόν τον χειμώνα, εφόσον οι προμηθευτές φυσικού αερίου τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, σύμφωνα με δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Fatih Dönmez.

“Η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια σοβαρή δυσχέρεια, τόσο στην προμήθεια, όσο και στην τιμολόγηση”, δήλωσε. Και πρόσθεσε: “Εάν οι προμηθευτές φυσικού αερίου τηρήσουν τα χρονοδιαγράμματα των αποστολών τους, ελπίζω ότι θα περάσουμε αυτόν τον χειμώνα χωρίς προβλήματα. Ωστόσο, δυστυχώς, επηρεαζόμαστε αρνητικά από τις εξελίξεις στον κόσμο όσον αφορά τις τιμές”, δήλωσε ο κ. Dönmez.

Νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdoğan, δήλωσε ότι δεν αναμένει πως η Τουρκία θα αντιμετωπίσει ενεργειακές ελλείψεις φέτος, καθώς απέδωσε την ενεργειακή κρίση της Ευρώπης στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία.

“Η Ευρώπη στην πραγματικότητα θερίζει ό,τι έσπειρε”, είπε προκλητικά ο κ. Erdoğan, προσθέτοντας ότι οι κυρώσεις οδήγησαν τον Ρώσο πρόεδρο, Vladimir Putin, να ανταποδώσει, χρησιμοποιώντας τις ενεργειακές προμήθειες.

“Νομίζω ότι η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα αυτόν τον χειμώνα. Εμείς δεν έχουμε τέτοιο θέμα”, τόνισε.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *