spain
Photo by Julian Dik on Unsplash

Ξεπέρασαν το 2019 τα έσοδα των ισπανικών ξενοδοχείων, αλλά με μειωμένο περιθώριο κέρδους

ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Αύξησαν τις πωλήσεις τους τα ξενοδοχεία στην Ισπανία, κατά τη διάρκεια της εφετινής, θερινής περιόδου, ξεπερνώντας τα επίπεδα του 2019, όπως επιβεβαίωσε η Ισπανική Ένωση Τουρισμού, Exceltur. Οι ειδικοί προβλέπουν ότι τους επόμενους μήνες ο ρυθμός αύξησης θα είναι πιο βραδύς. Από την άλλη πλευρά, οι εκπρόσωποι των τουριστικών επιχειρήσεων καταγγέλλουν την “ασήμαντη διάθεση” των κονδυλίων που προορίζονται για τον τουρισμό και επισημαίνουν εμφατικά την μεγάλη αύξηση του κόστους.

Η εκτίμηση της Exceltur για τα στοιχεία του τρίτου τριμήνου για τον τουρισμό δείχνει δύο διαφορετικές πλευρές. Από τη μία, η ένωση επιβεβαιώνει ένα “σπουδαίο καλοκαίρι”, κατά το οποίο τα έσοδα και οι πωλήσεις των ξενοδοχείων ξεπέρασαν αυτά του 2019 στους περισσότερους ισπανικούς προορισμούς, αν και με τίμημα την “παγίωση της μείωσης των περιθωρίων κέρδους”, λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση του κόστους ενέργειας, προμηθειών κι εργασίας και έχοντας μόλις και μετά βίας τη δυνατότητα να αυξήσει τις τιμές κατά 8,4%.

Όσον αφορά την απασχόληση στον τουρισμό, ο Σεπτέμβριος έκλεισε με μια αξιοσημείωτη αύξηση των μόνιμων προσλήψεων: το ποσοστό προσωρινής απασχόλησης διαμορφώθηκε από 30,4% τον Φεβρουάριο σε 11% τον Σεπτέμβριο.

Πιο δυναμική είναι η πορεία των παραθαλάσσιων ξενοδοχείων διακοπών, οι πωλήσεις των οποίων αυξήθηκαν κατά 9,9%, σε σχέση με το 2019, ενώ των αστικών ξενοδοχείων αυξήθηκαν κατά 7,3%. Τα νησιά (Βαλεαρίδες Νήσοι, +10,1% και Κανάρια Νησιά +8,7%), καθώς και οι περιοχές της Ανδαλουσίας, της Βαλένθια και της Καταλονίας, καθώς και η Εξτρεμαδούρα (+5,2%), η Λα Ριόχα (+9,2%) και η Καστίλλη και Λεόν (+5. 6%), όπως και το Σαντιάγο (+28, 8%) -με κινητήρια δύναμη το Xacobeo- μαζί με πόλεις διακοπών όπως η Μάλαγα (+24,3%), το Αλικάντε (+24,3%), η Βαλένθια (+19,2%), η Βαρκελώνη (+11,1%) και το Σαν Σεμπαστιάν (+9,8%), κατέγραψαν το καλύτερο ισοζύγιο του καλοκαιριού.

Όσον αφορά τους επόμενους μήνες, η εξέλιξη της δραστηριότητας αναμένεται να είναι ευνοϊκή στους προορισμούς της Πράσινης Ισπανίας, με επικεφαλής τη Γαλικία, την Καντάμπρια και τις Αστούριες, με γνώμονα μια νέα κατανάλωση μετά την κρίση, που προτιμά πιο ήρεμες τουριστικές εμπειρίες και επαφή με τον πολιτισμό και τη φύση.

Από την πλευρά τους, οι Κανάριες Νήσοι υπολογίζεται ότι θα εδραιώσουν την πορεία επαναφοράς τους κατά την υψηλή περίοδο (+3,9%), ενώ οι επιχειρηματίες του τουρισμού στις Βαλεαρίδες Νήσους αναμένουν πιο μετριοπαθή αποτελέσματα (+1,5%).

Όσον αφορά τους προορισμούς της ενδοχώρας, θεωρείται ότι θα επηρεαστούν από την αναμενόμενη μείωση της εγχώριας ζήτησης και τη μείωση του αριθμού των επαγγελματικών ταξιδιών.

Σημείο αναφοράς ο luxury τουρισμός

Ο τουρισμός πολυτελείας βρίσκεται σε συνεχή ανάπτυξη στην Ισπανία με αύξηση 2,1%, σε σχέση με πέρυσι. Έτσι, το 2022, ο αριθμός των κρατήσεων που αφορά αυτή την κατηγορία ταξιδιών θα είναι περίπου στο 4,7% των συνολικών κρατήσεων, ενώ το 2021 το ποσοστό αυτό ήταν 2,6%, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρίας κρατήσεων Booking, η οποία αναφέρει ότι η μέση τιμή αυτού του τύπου καταλύματος ανέρχεται μεταξύ 360 και 450 ευρώ ανά δωμάτιο.

Η έρευνα εμπιστοσύνης της Exceltur αποκαλύπτει ότι, παρά τις μακροοικονομικές και γεωπολιτικές εξελίξεις που αναμένονται τους επόμενους μήνες, οι ειδικοί προβλέπουν επιβράδυνση (-1,3%) της τάσης ανάκαμψης του τουρισμού στην Ισπανία, σε σχέση με τα προηγούμενα τρίμηνα.

Σε κάθε περίπτωση, εκτιμάται ότι το τουριστικό ΑΕΠ στο τέλος του 2022 θα είναι κοντά στα προ-πανδημικά επίπεδα, φθάνοντας τα 154 δισ. ευρώ, δηλαδή το 99,4% του τουριστικού ΑΕΠ του 2019.

Μπροστά σε έναν ορίζοντα γεμάτο πιθανές δυσμενείς συνθήκες για τον κλάδο η Exceltur προειδοποιεί ότι η πραγματική πορεία της τουριστικής οικονομίας δεν συνάδει με τους αρνητικούς οιωνούς. Γι’ αυτό αξίζει να αναρωτηθούμε πόσο βιώσιμη είναι η διατήρηση της τάσης ανάκαμψης του τουρισμού το 2023, παρά την ανθεκτικότητα που επιδεικνύεται.

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *