©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Σε απεργιακό κλοιό η Ευρώπη κατά την περίοδο των Χριστουγέννων | Προβλήματα για τους ταξιδιώτες

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στη δίνη απεργιακών κινητοποιήσεων αναμένεται να βρεθούν οι ταξιδιώτες στην Ευρώπη κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, καθώς οι εργαζόμενοι στις αερομεταφορές, τα τρένα και τα μέσα μαζικής μεταφοράς συνεχίζουν να αγωνίζονται για καλύτερες αμοιβές και συνθήκες εργασίας.

Οι ακυρώσεις και καθυστερήσεις σε πτήσεις και δρομολόγια τρένων απειλούν, για μία ακόμη τουριστική περίοδο, τα αεροπορικά και σιδηροδρομικά ταξίδια, με “θύματα” και πάλι τους ταξιδιώτες.

Ισπανία: Απεργίες στα αεροδρόμια τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά

Το προσωπικό των επίγειων υπηρεσιών της Iberia θα πραγματοποιήσει απεργιακές κινητοποιήσεις στα αεροδρόμια της Ισπανίας κατά την περίοδο των εφετινών εορτών. Οι ημερομηνίες των απεργιών που έχουν ανακοινωνθεί είναι από τις 29 Δεκεμβρίου 2023 έως την 1η Ιανουαρίου 2024 και από τις 4 έως τις 7 Ιανουαρίου 2024.

Οι κινητοποιήσεις θα επηρεάσουν όλα τα αεροδρόμια όπου δραστηριοποιείται ο εθνικός αερομεταφορέας της Ισπανίας.

Οι απεργίες έχουν προκηρυχθεί για τις συνθήκες εργασίας και τα δικαιώματα, καθώς οι εργαζόμενοι πρόκειται να αποσπαστούν σε άλλες εταιρίες.

Απεργίες του προσωπικού ασφαλείας του αεροδρομίου στο Αλικάντε

Το προσωπικό ασφαλείας του αεροδρομίου Αλικάντε-Έλτσε απεργεί διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας και αμοιβές.

Οι εργαζόμενοι της Ilunion Seguridad θα απεργήσουν το διάστημα 15-17 και στις 19 Δεκεμβρίου 2023, από τις 22 έως τις 31 Δεκεμβρίου και από την 1η έως τις 14 Ιανουαρίου 2024.

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις θα πραγματοποιούνται για δύο ώρες κάθε μέρα, από τις 8.45-9.45 π.μ. και από τις 6-7 μ.μ., επηρεάζοντας τους ελέγχους ασφαλείας και τη διαχείριση των αποσκευών.

Γαλλία: Απεργούν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας

Οι Γάλλοι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας θα απεργήσουν την προσεχή Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου, με αποτέλεσμα να ακυρωθεί έως και το 50% των πτήσεων σε ορισμένα αεροδρόμια.

Το αεροδρόμιο Orly του Παρισιού θα επηρεαστεί ιδιαίτερα, με τη γαλλική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας – DGAC να διατάσσει την ακύρωση του 30% των πτήσεων. Ενώ, στο αεροδρόμιο Brest της Βρετάνης, δεν θα πραγματοποιηθεί το 50% των πτήσεων.

Η απεργία μπορεί να επηρεάσει τα ταξίδια από το βράδυ της 17ης Δεκεμβρίου έως τις 6 το πρωί της 19ης Δεκεμβρίου. Όσοι ταξιδεύουν αυτό το διάστημα, θα πρέπει να ελέγξουν την κατάσταση της πτήσης τους με την αεροπορική τους εταιρία.

Η απεργία μπορεί επίσης να προκαλέσει καθυστερήσεις στις υπερπτήσεις που χρησιμοποιούν τον γαλλικό εναέριο χώρο.

Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας στη Γαλλία διαμαρτύρονται για τους νέους κανόνες, που τους υποχρεώνουν να ειδοποιούν 48 ώρες νωρίτερα για απεργιακές κινητοποιήσεις.

Ωστόσο, οι Γάλλοι εργαζόμενοι στα τρένα ματαιώνουν τις απεργίες που είχαν προκηρύξει κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, με τα συνδικάτα SudRail και CGT des Cheminots να συμφωνούν να μην απεργήσουν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

Βεβαίως, οι στάσεις εργασίας είναι ακόμη πιθανές μετά την περίοδο των διακοπών, καθώς οι διαμάχες για τους μισθούς συνεχίζονται.

Ιταλία: Απεργία στα μέσα μαζικής μεταφοράς

Απεργία υπάρχει σήμερα, στις 15 Δεκεμβρίου, στις δημόσιες συγκοινωνίες στην Ιταλία, η οποία αναμένεται να πλήξει τα δρομολόγια λεωφορείων, τραμ, τρένων και μετρό σε όλη τη χώρα. Η απεργία, η οποία αρχικά είχε προγραμματιστεί για 24 ώρες, ενδέχεται να περιοριστεί σε μόλις τέσσερις ώρες με εντολή του υπουργού Μεταφορών της Ιταλίας.

Τα στοιχειώδη δρομολόγια θα διατηρηθούν κατά τις ώρες αιχμής, σύμφωνα με την ιταλική νομοθεσία, αλλά συνιστάται στους επιβάτες να ελέγχουν το δρομολόγιό τους πριν μετακινηθούν.

Βόρεια Ιρλανδία: Απεργία στα μέσα μαζικής μεταφοράς 

Οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς στη Βόρεια Ιρλανδία προχωρούν σε διήμερη απεργία σήμερα και αύριο (15-16 Δεκεμβρίου), η οποία θα επαναληφθεί στις 22 Δεκεμβρίου. Η απεργία είχε προκηρυχθεί σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το προτεινόμενο “πάγωμα” των μισθών και σημαίνει καθυστερήσεις και ακυρώσεις δρομολογίων σε τρένα και λεωφορεία σε όλη τη χώρα.

 

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *