Στο 4% αναμένεται η ανάπτυξη του παγκόσμιου Τουρισμού και το 2020, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO).
Το ποσοστό αυτό, που επιτεύχθηκε στην ανάπτυξη του Τουρισμού και το 2019, σε σύγκριση με το 2018, αντανακλά μια ήπια πρόοδο, σε σύγκριση με τους ραγδαίους ρυθμούς ανάπτυξης των προηγούμενων δύο ετών. Μεταξύ των παραγόντων για αυτό το αποτέλεσμα συγκαταλέγονται η αβεβαιότητα που προκάλεσε το Brexit, καθώς και η χρεοκοπία της Thomas Cook.
Σύμφωνα με το τελευταίο Παγκόσμιο Βαρόμετρο Τουρισμού, του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, κατά τη διάρκεια του 2019 καταμετρήθηκαν 1.5 δις αφίξεις τουριστών σε όλο τον κόσμο.
Το ποσοστό ανάπτυξης κινήθηκε στο 4% συγκριτικά με το 2018, χρονιά στην οποία είχε διαμορφωθεί στο 6%, ενώ το 2017 το ποσοστό είχε διαμορφωθεί στο 7%. Το 2019 αποτέλεσε ωστόσο τη δέκατη συνεχή χρονιά ανάπτυξης του Τουρισμού.
Οι αβεβαιότητες που προκαλούνται από καταστάσεις όπως το Brexit, η κατάρρευση της Thomas Cook, oι γεωπολιτικές και κοινωνικές εντάσεις, καθώς και οι επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, αποτελούν τα μελανά σημεία της χρονιάς που μας πέρασε.
Όσον αφορά τις μελλοντικές προοπτικές, όπως προαναφέρεται, προβλέπεται αύξηση της τάξης του 3% έως 4% για το 2020, μια προοπτική που αντανακλάται στον τελευταίο Δείκτη Εμπιστοσύνης του UNWTO που δείχνει μια συγκρατημένη αισιοδοξία: το 47% των συμμετεχόντων πιστεύει ότι ο τουρισμός θα αποδώσει καλύτερα και το 43% στο ίδιο επίπεδο του 2019. Οι αθλητικές εκδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένων των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως το Expo 2020 Dubai, αναμένεται να έχουν θετικό αντίκτυπο στον τομέα.
Υπεύθυνη ανάπτυξη
Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα, ο Γενικός Γραμματέας του UNWTO Zurab Pololikashvili τόνισε ότι «σε αυτές τις περιόδους αβεβαιότητας και μεταβλητότητας ο τουρισμός παραμένει ένας αξιόπιστος οικονομικός τομέας». Στο πλαίσιο των πρόσφατα υποβαθμισμένων παγκόσμιων οικονομικών προοπτικών, των διεθνών εμπορικών εντάσεων, των κοινωνικών αναταραχών και της γεωπολιτικής αβεβαιότητας, «ο τομέας μας συνεχίζει να ξεπερνά την παγκόσμια οικονομία και μας ζητά όχι μόνο να μεγαλώσουμε, αλλά να μεγαλώσουμε καλύτερα», πρόσθεσε.
Δεδομένης της θέσης του τουρισμού ως κορυφαίου τομέα εξαγωγών και δημιουργού της απασχόλησης, ο UNWTO υποστηρίζει την ανάγκη υπεύθυνης ανάπτυξης. Ως εκ τούτου, ο τουρισμός βρίσκεται στο επίκεντρο των παγκόσμιων αναπτυξιακών πολιτικών και η ευκαιρία να αποκτήσει περαιτέρω πολιτική αναγνώριση και να έχει πραγματικό αντίκτυπο καθώς ξεκινά η δεκαετία της δράσης, αφήνοντας μόλις δέκα χρόνια για να εκπληρώσει την ατζέντα του 2030 και την αειφόρο ανάπτυξη.
Η Μέση Ανατολή “οδηγεί”
Η Μέση Ανατολή εμφανίστηκε ως η ταχύτερα αναπτυσσόμενη περιοχή για τις διεθνείς τουριστικές αφίξεις το 2019, με ρυθμό σχεδόν διπλάσιο του παγκόσμιου μέσου όρου (+ 8%). Η ανάπτυξη στην Ασία και τον Ειρηνικό επιβραδύνθηκε, αλλά εξακολουθεί να παρουσιάζει αύξηση άνω του μέσου όρου, με τις διεθνείς αφίξεις να αυξάνονται κατά 5%.
Η Ευρώπη, όπου η ανάπτυξη ήταν επίσης πιο αργή σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια (+ 4%), συνεχίζει να οδηγεί τις διεθνείς αφίξεις, επιτυγχάνοντας τον περασμένο χρόνο 743 εκατομμύρια διεθνείς τουρίστες (51% της παγκόσμιας αγοράς). Η Αμερική (+ 2%) έδειξε μια ανάμικτη εικόνα. Τα περιορισμένα διαθέσιμα στοιχεία για την Αφρική (+ 4%) υποδηλώνουν τη συνέχιση ισχυρών αποτελεσμάτων στη Βόρεια Αφρική (+ 9%), ενώ οι αφίξεις στην υποσαχάρια Αφρική αυξήθηκαν βραδύτερα το 2019 (+ 1,5%).
Οι δαπάνες για τουρισμό εξακολουθούν να είναι ισχυρές
Σε μια περίοδο παγκόσμιας επιβράδυνσης της οικονομίας, οι δαπάνες για τουρισμό συνέχισαν να αυξάνονται, κυρίως μεταξύ των πρώτων δέκα χωρών παγκοσμίως στις δαπάνες. Η Γαλλία ανέφερε τη μεγαλύτερη αύξηση των διεθνών δαπανών στον τομέα του τουρισμού παγκοσμίως (+ 11%), ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες (+ 6%) οδήγησαν την ανάπτυξη σε απόλυτους όρους, ενισχυμένες από ένα ισχυρό δολάριο.
Ωστόσο, ορισμένες μεγάλες αναδυόμενες αγορές όπως η Βραζιλία και η Σαουδική Αραβία ανέφεραν μειώσεις στις δαπάνες για τουρισμό. Η Κίνα, η κορυφαία αγορά εξερχόμενου τουρισμού στον κόσμο, είδε την αύξηση των εξερχόμενων ταξιδιών κατά 14% το πρώτο εξάμηνο του 2019, αν και οι δαπάνες μειώθηκαν κατά 4%.
Ο τουρισμός προσφέρει τις “απαραίτητες ευκαιρίες”
“Ο αριθμός των προορισμών που κερδίζουν 1 δισεκατομμύριο δολάρια ή περισσότερο από τον διεθνή τουρισμό έχει σχεδόν διπλασιαστεί από το 1998”, προσθέτει ο κ. Pololikashvili. “Η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε είναι να διασφαλίσουμε ότι τα οφέλη θα είναι όσο το δυνατόν ευρύτερα κατανεμημένα και ότι κανείς δεν θα μείνει πίσω. Το 2020, ο UNWTO γιορτάζει το Έτος Τουρισμού και Ανάπτυξης της Υπαίθρου και ελπίζουμε ότι ο τομέας μας θα οδηγήσει σε θετικές αλλαγές στις αγροτικές κοινότητες, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και ευκαιρίες, οδηγώντας την οικονομική ανάπτυξη και διατηρώντας τον πολιτισμό ».
Αυτή η τελευταία ένδειξη της δύναμης και της ανθεκτικότητας του τουριστικού τομέα έρχεται καθώς ο ΟΗΕ γιορτάζει την 75η επέτειό του. Το 2020, μέσω της πρωτοβουλίας UN75, ο ΟΗΕ διεξάγει τη μεγαλύτερη, πιο περιεκτική συνομιλία σχετικά με το ρόλο της παγκόσμιας συνεργασίας για την οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος για όλους, με τον τουρισμό να βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα.