Photo by Kostiantyn Stupak on Pexels

Σε φάση “αναγέννησης” ο ισραηλινός τουριστικός – ξενοδοχειακός τομέας | Πλήρης ανάκαμψη το 2025

ΜΕΛΕΤΕΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Σημάδια ανάκαμψης εμφανίζει ο τουριστικός τομέας του Ισραήλ υπό την προϋπόθεση των περαιτέρω επενδύσεων σε δωμάτια ξενοδοχείων, ιδίως υψηλότερης κατηγορίας και στα εναλλακτικά καταλύματα, όπως τα διαμερίσματα με υπηρεσίες.

Αυτό προέκυψε κατά τη διάρκεια ζωντανής συζήτησης στο πλαίσιο Expo Dubai, την περασμένη εβδομάδα, η οποία διοργανώθηκε από το υπουργείο Τουρισμού του Ισραήλ, σε συνεργασία με τη διεθνή εταιρία παροχής ξενοδοχειακών συμβουλών HVS.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ανώτεροι εκπρόσωποι ξενοδοχειακών, κτηματομεσιτικών και τουριστικών εταιριών -επενδυτές, προγραμματιστές, φορείς εκμετάλλευσης και χρηματοδότες- συζήτησαν για την προώθηση περισσότερων επενδύσεων στον ξενοδοχειακό τομέα του Ισραήλ.

Η εκδήλωση, που ενισχύει περαιτέρω τους εμπορικούς, επενδυτικούς και τουριστικούς δεσμούς μεταξύ του Ισραήλ και των ΗΑΕ, άνοιξε με τον ισραηλινό υπουργό Τουρισμού, Yoel Razvozov, να περιγράφει τη σημασία του τουρισμού για την οικονομία του Ισραήλ. Ακολούθησε η Fleur Hassan-Nahoum, αντιδήμαρχος της Ιερουσαλήμ, η οποία προειδοποίησε ότι, ενώ ο προγραμματισμός στον ξενοδοχειακό τομέα του Ισραήλ παραμένει ισχυρός, με εκατοντάδες νέα δωμάτια να μην έχουν ακόμη τεθεί σε λειτουργία, εξακολουθεί να υπάρχει τεράστια έλλειψη ξενοδοχειακού δυναμικού, ιδίως στο υψηλότερο τμήμα και στα εναλλακτικά καταλύματα, όπως τα διαμερίσματα με υπηρεσίες.

“Μας λείπουν δωμάτια ξενοδοχείων στην πόλη της Ιερουσαλήμ και εξετάζοντας τα νούμερα πριν από τον κορωνοϊό, όταν στην κορύφωσή του ο τουρισμός διαμορφώθηκε σε 4,5 εκατομμύρια, η επένδυση σε ξενοδοχεία στο Ισραήλ και την Ιερουσαλήμ συνιστά καλή επιχείρηση”, είπε η κα. Hassan-Nahoum.

Ο πρόεδρος της HVS στο Λονδίνο, Russell Kett, παρουσίασε την τελευταία επισκόπηση της HVS για την ξενοδοχειακή αγορά του Ισραήλ το 2022. Το 2019, είπε, ο τουρισμός αντιπροσώπευε το 2,5% του ΑΕΠ του Ισραήλ, ποσοστό χαμηλό, σε σύγκριση με ορισμένες χώρες. Η αύξηση αυτού του ποσοστού σε 4-5% θα στηριζόταν σε διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων διεθνών πτήσεων και περισσότερων διεθνών επισκεπτών.

“Στην πορεία, θα έχετε τον αντίκτυπο του “τουριστικού συντελεστή”, καθώς οι άνθρωποι που έρχονται στη συνέχεια θα ξοδεύουν σε τουριστικές εγκαταστάσεις, με τις αλυσιδωτές επιδράσεις που θα επιφέρει αυτό. Ο τουριστικός συντελεστής έχει τεράστιο αντίκτυπο στην οικονομία μιας χώρας”, δήλωσε ο κ. Kett, ενώ προέτρεψε την κυβέρνηση του Ισραήλ να ενθαρρύνει περαιτέρω ξενοδοχειακές επενδύσεις, κάνοντας περισσότερα για τη μείωση της τρέχουσας γραφειοκρατίας και χαιρετίζοντας την ενίσχυση του τουρισμού στην οικονομία.

Με τον εγχώριο τουρισμό να έχει στηρίξει σε μεγάλο βαθμό την ξενοδοχειακή αγορά τα τελευταία δύο χρόνια, τα ξενοδοχεία του Ισραήλ άντεξαν καλά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σύμφωνα με τον κ. Kett, ο οποίος προέβλεψε πλήρη ανάκαμψη στα επίπεδα του 2019 στα ξενοδοχεία του Ισραήλ μέχρι το 2025. “Αναμένουμε να δούμε τα επίπεδα πληρότητας στα ξενοδοχεία του Ισραήλ να αυξάνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022, με αποτέλεσμα την αύξηση του δείκτη RevPAR (Έσοδα ανά διαθέσιμο Δωμάτιο) κατά 49% για το έτος, την ανάκαμψη της πληρότητας έως το 2024 και την ανάκαμψη της μέσης τιμής έως το 2025. Η εγχώρια ζήτηση θα οδηγήσει στην ανάκαμψη βραχυπρόθεσμα, ενώ η διεθνής ζήτηση θα επανέλθει όταν αρθούν πλήρως οι περιορισμοί της απαγόρευσης της κυκλοφορίας”, συμπλήρωσε ο επικεφαλής της HVS.

“Τελικά, αναμένουμε ότι η διεθνής ζήτηση θα επανέλθει και θα επιτευχθεί βελτίωση της λειτουργικής μόχλευσης, η οποία θα συμβάλει στην υποστήριξη της ανάκαμψης του EBITDA στον τομέα. Αυτή η άνοδος των επιδόσεων και η επιστροφή της εμπιστοσύνης των επενδυτών θα επιτρέψουν στις αξίες των ξενοδοχείων στο Ισραήλ να επιστρέψουν στα προ-πανδημικά επίπεδα. Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον των επενδυτών, το οποίο είναι πολύ ενθαρρυντικό και υπάρχουν πολλά ξενοδοχειακά έργα που επιβεβαιώνουν το ενδιαφέρον των επενδυτών και των κατασκευαστών”, κατέληξε.

Όπως αντικατοπτρίζεται στη μηνιαία απόδοση του 2021 για την πλειονότητα των αγορών, υπάρχει άφθονη δεσμευμένη ζήτηση, η οποία χρειάζεται διέξοδο. Καθώς οι κυβερνήσεις χαλάρωσαν τους περιορισμούς και τέθηκαν σε εφαρμογή ταξιδιωτικοί διάδρομοι, τα ποσοστά πληρότητας αυξήθηκαν γρήγορα, αποδεικνύοντας την ανθεκτικότητα και την ικανότητα της ξενοδοχειακής βιομηχανίας να ανακάμψει.

Ένα διακεκριμένο πάνελ, στο οποίο συμμετείχαν ο Aloki Batra, διευθύνων σύμβουλος της Five Group, η Ronit Copeland, διευθύνουσα σύμβουλος της Copeland Hotels, ο Gilad Maoz, συνεργάτης της Epstein Rosenblum Maoz, και ο Ami Federmann, αντιπρόεδρος της Dan Hotels, συζήτησαν στη συνέχεια βασικά ζητήματα σχετικά με την ανάπτυξη του ξενοδοχειακού τομέα του Ισραήλ και δέχθηκαν ερωτήσεις από το κοινό σχετικά με θέματα όπως η προσέλκυση περισσότερων τουριστών και τα κενά που υπάρχουν στην τρέχουσα προσφορά ξενοδοχείων στο Ισραήλ. Η Δρ Sabine Schaffer, συνδιευθύνουσα σύμβουλος της Pro-invest Group περιέγραψε τι προσέχει όταν εξετάζει μια νέα περιοχή για την ανάπτυξη ξενοδοχείων, συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής κατάστασης, του νομικού περιβάλλοντος, της ζήτησης και της υπάρχουσας προσφοράς.

Η επίκαιρη εκδήλωση ολοκληρώθηκε από τον Lorin Maugery, επικεφαλής των σχέσεων με ξένους επενδυτές στο Υπουργείο Τουρισμού του Ισραήλ, ο οποίος περιέγραψε συγκεκριμένους τρόπους με τους οποίους η κυβέρνηση θα μπορούσε να βοηθήσει τους επενδυτές, συμπεριλαμβανομένου του εντοπισμού οικοπέδων που βρίσκονται επί του παρόντος σε διαγωνισμό ανάπτυξης και λεπτομέρειες για τις διαθέσιμες κρατικές επιχορηγήσεις.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *