©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Σε ισχύ η αναστολή της συμφωνίας βίζας για τους Ρώσους από την ΕΕ

ΔΙΕΘΝΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Οι Ρώσοι πολίτες έχασαν από σήμερα την πρόσβαση στη συμφωνία για την έκδοση βίζας, η οποία τους επέτρεπε σχετικά εύκολη πρόσβαση στην περιοχή Σένγκεν της Ευρώπης, μια απόφαση της Κομισιόν, η οποία ελήφθη ως απάντηση στην εισβολή στην Ουκρανία.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε πρόταση για την αναστολή της υφιστάμενης συμφωνίας για τη διευκόλυνση της έκδοσης θεωρήσεων με τη Ρωσία, την περασμένη εβδομάδα.

Η αναστολή της συμφωνίας του 2007 μεταξύ της ΕΕ και της ρωσικής πλευράς, για τη χορήγηση θεωρήσεων εισόδου Ρώσων πολιτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αναμένεται να δυσχεράνει σημαντικά την όλη διαδικασία, καθιστώντας την πολύ πιο δαπανηρή και χρονοβόρα διαδικασία για τους Ρώσους υπηκόους που σχεδιάζουν να επισκεφθούν την Ένωση.

Ειδικότερα, το τέλος αίτησης για βίζα Σένγκεν θα αυξηθεί από 35 ευρώ σε 80 ευρώ και θα απαιτούνται περισσότερα έγγραφα. Ενώ, οι χρόνοι διεκπεραίωσης θα είναι επίσης μεγαλύτεροι και θα τεθούν περιορισμοί στις θεωρήσεις πολλαπλών εισόδων.

“Θα είναι πιο δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία και, κατά συνέπεια, ο αριθμός των νέων θεωρήσεων θα μειωθεί σημαντικά”, δήλωσε ο Josep Borrell, επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, στο τέλος μιας άτυπης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Πράγα, την περασμένη εβδομάδα.

Η αυστηροποίηση των κανόνων θα μπορούσε να οδηγήσει στην απόρριψη των αιτήσεων για βίζα και, ακόμη, και στην ανάκληση των υφιστάμενων θεωρήσεων. Οι κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ παρέχουν στα κράτη ευρείες διακριτικές εξουσίες καθώς και μια βάση για μια πιο λεπτομερή εξέταση των αιτήσεων.

Ταυτόχρονα, η ΕΕ παραμένει ανοιχτή σε αιτούντες που ταξιδεύουν για επείγοντες λόγους, ιδίως σε μέλη οικογενειών πολιτών της ΕΕ, δημοσιογράφους, αντιφρονούντες και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών. Τα κράτη μπορούν να μειώσουν ή να παραιτηθούν πλήρως από τα τέλη θεώρησης για τα μέλη αυτών των ομάδων.

Η συμφωνία διευκόλυνσης της έκδοσης θεωρήσεων μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας έχει τεθεί σε ισχύ από το 2007, αν και ανεστάλη για επιχειρηματίες, κυβερνητικούς εκπροσώπους και διπλωμάτες, αμέσως μετά την εισβολή στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *