germany
Βερολίνο | © ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Σε ιστορικό χαμηλό η καταναλωτική διάθεση των Γερμανών

ΜΕΛΕΤΕΣ ΜΟΝΕΥ

Στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών αναμένεται να διαμορφωθεί το καταναλωτικό κλίμα στη Γερμανία τον Ιούλιο, τόσο όσον αφορά τις οικονομικές και εισοδηματικές προσδοκίες, όσο και την τάση για αγορά, με τον υψηλό πληθωρισμό να περιορίζει δραστικά την αγοραστική δυναμική των νοικοκυριών.

Σύμφωνα με την GfK, το καταναλωτικό κλίμα τον Ιούλιο προβλέπεται μειωμένο κατά 27,4 μονάδες, 1,2 μονάδες λιγότερες από τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους.

Από την έναρξη της έρευνας της GfK για το σύνολο της Γερμανίας, το 1991, δεν έχει μετρηθεί χαμηλότερη τιμή από την τρέχουσα. “Ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία, καθώς και η διαταραχή στην αλυσίδα εφοδιασμού προκαλούν “έκρηξη” των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων, με αποτέλεσμα το κλίμα για τους καταναλωτές να είναι πιο δυσοίωνο από ποτέ”, εξηγεί ο Rolf Bürkl, ειδικός σε θέματα καταναλωτών της GfK. “Πάνω απ’ όλα, η αύξηση του κόστους ζωής κατά σχεδόν 8% σήμερα επιβαρύνει τη διάθεση των καταναλωτών και τους οδηγεί σε καθοδική πορεία”, προσθέτει.

Για μια βιώσιμη μεταστροφή του καταναλωτικού κλίματος, εκτός από τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, είναι πρωτίστως ζωτικής σημασίας να μειωθούν και πάλι τα υψηλά ποσοστά πληθωρισμού. Εδώ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καλείται πρωτίστως να ακολουθήσει την κατάλληλη νομισματική πολιτική. Ωστόσο, τα μέτρα αυτά θα πρέπει να είναι καλά ισορροπημένα, ώστε να μην οδηγήσουν την ήδη προβληματική γερμανική οικονομία σε ύφεση μέσω μιας υπερβολικά περιοριστικής νομισματικής πολιτικής.

Ο κίνδυνος ύφεσης παραμένει υψηλός

Μετά από μια σύντομη ανάκαμψη τον Μάιο του τρέχοντος έτους, οι οικονομικές προοπτικές αναγκάζονται να υποστούν και πάλι απώλειες αυτόν τον μήνα. Ο δείκτης έχασε 2,4 μονάδες και υποχώρησε στις -11,7 μονάδες. Σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, το έλλειμμα είναι ακόμη και 70 μονάδες.

Οι καταναλωτές εξακολουθούν να θεωρούν σημαντικό κίνδυνο να διολισθήσει η γερμανική οικονομία. Τα προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού και ο πόλεμος στην Ουκρανία δυσχεραίνουν σήμερα την παραγωγή στη Γερμανία. Επιπλέον, ο υψηλός πληθωρισμός απειλεί να εξαλείψει την ιδιωτική κατανάλωση ως σημαντικό πυλώνα της οικονομικής ανάπτυξης

Οι προσδοκίες για τα εισοδήματα πέφτουν σε χαμηλό 20ετίας

Οι προσδοκίες για τα εισοδήματα συνέχισαν την απότομη πτώση τους τον Ιούνιο. Η αύξηση που καταγράφηκε τον προηγούμενο μήνα αποδεικνύεται έτσι μια σύντομη ανάσα. Ο δείκτης χάνει 9,8 μονάδες και πέφτει στις -33,5 μονάδες. Πρόκειται για τη χαμηλότερη τιμή των τελευταίων σχεδόν 20 ετών. Τον Δεκέμβριο του 2002 μετρήθηκαν -35,5 μονάδες. Σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, το εισοδηματικό κλίμα παρουσιάζει ακόμη και μείωση σχεδόν 68 μονάδων.

Τα ποσοστά πληθωρισμού σχεδόν 8% δεν συμπιέζουν μόνο το κλίμα, αλλά προκαλούν και το “μαρασμό” της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών. Κατά συνέπεια, οι οικονομικοί πόροι που εξοικονομήθηκαν κατά τη διάρκεια των lockdowns των δύο τελευταίων ετών δεν θα χρησιμοποιηθούν πιθανώς για αγορές και εξαγορές στο βαθμό που θα αναμενόταν. Ως αποτέλεσμα, η εγχώρια οικονομία θα υποφέρει τους επόμενους μήνες.

Η αγοραστική διάθεση συνεχίζει την πτωτική της τάση

Στον απόηχο της μείωσης των οικονομικών και εισοδηματικών προσδοκιών, η τάση για αγορές υπέστη επίσης απώλειες. Ο δείκτης έχασε 2,6 μονάδες και βρίσκεται πλέον στις -13,7 μονάδες. Η τελευταία φορά που μετρήθηκε χαμηλότερη τιμή των -20,1 μονάδων ήταν κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης τον Οκτώβριο του 2008.

Η συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης ως αποτέλεσμα του πληθωρισμού γίνεται όλο και περισσότερο αισθητή στην τάση για κατανάλωση. Εάν τα νοικοκυριά πρέπει να πληρώνουν σημαντικά περισσότερα για την ενέργεια και τα τρόφιμα, αντίστοιχα λιγότεροι οικονομικοί πόροι είναι διαθέσιμοι, ιδίως για μεγαλύτερες αγορές.

Tagged

1 σχόλιο στο “Σε ιστορικό χαμηλό η καταναλωτική διάθεση των Γερμανών

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *