Ο τομέας των ταξιδιών κρουαζιέρας στην Ισπανία ξεπέρασε σε κρατήσεις τα προ-πανδημικά επίπεδα εφέτος, με αρκετές εταιρίες να αναμένεται να δουν τιμολογήσεις μεταξύ 40% και 50% υψηλότερες από το 2019, με πιο αισιόδοξες προβλέψεις για τα επόμενα χρόνια.
Πιο συγκεκριμένα, το 2023 αναμένεται να είναι ένα εξαιρετικά κερδοφόρο έτος για τον ισπανικό τουριστικό τομέα, ο οποίος αναμένεται να καταρρίψει ρεκόρ. Η κίνηση επιβατών κρουαζιέρας στην Ισπανία αυξήθηκε κατά 75% σε ετήσια βάση εφέτος, φθάνοντας σε νέο ιστορικό ρεκόρ 6,1 εκατομμυρίων επιβατών, ξεπερνώντας ακόμη και τα προ-πανδημικά επίπεδα του 2019, σύμφωνα με στοιχεία των κρατικών λιμένων της Ισπανίας.
Σύμφωνα με τον Alfredo Serrano, τον εθνικό διευθυντή της Διεθνούς Ένωσης Εταιριών Κρουαζιέρας (CLIA), ο τομέας των ταξιδιών κρουαζιέρας σημείωσε σημαντική ανάπτυξη φέτος.
Το προφίλ των Ισπανών που επιλέγουν κρουαζιέρα
Όπως είπε ο ίδιος, το καλοκαίρι είναι η προτιμώμενη εποχή για τους Ισπανούς ταξιδιώτες να πραγματοποιήσουν κρουαζιέρα, αφού ο τουρισμός κρουαζιέρας στην Ισπανία είναι ιδιαίτερα εποχικός σε σύγκριση με άλλες αγορές όπως η Γερμανία, η οποία έχει τον ίδιο αριθμό επιβατών κρουαζιέρας όλο τον χρόνο.
Παρά τις υψηλές θερμοκρασίες, οι κρατήσεις κρουαζιέρας παραμένουν ανεπηρέαστες. Ο λόγος είναι ότι οι περισσότερες κρατήσεις γίνονται αρκετά νωρίτερα και πρόκειται για ένα προϊόν που πωλείται κυρίως πριν από το καλοκαίρι. Ο κ. Serrano εξήγησε επίσης ότι τα ταξιδιωτικά γραφεία επικεντρώνονται ήδη στην πώληση κρουαζιέρων για το 2024 και το 2025.
Η Ισπανία παρουσίασε φέτος αύξηση στον κλάδο των ταξιδιών κρουαζιέρας, με την Ταραγόνα, το Αλικάντε και την Ίμπιζα να είναι τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα λιμάνια, κυρίως λόγω των ξένων επισκεπτών. Η Δυτική Μεσόγειος (συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Μάλτας) ήταν ο πιο δημοφιλής προορισμός για τους Ισπανούς επισκέπτες κρουαζιέρας, με περίπου το 50% να επιλέγει την περιοχή. Η Ανατολική Μεσόγειος (Ελλάδα, Αδριατική) ήταν δεύτερη με 20%, ενώ η Βόρεια Ευρώπη (συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου) ήρθε τρίτη με περίπου 15%. Η Βαρκελώνη παρέμεινε το κύριο λιμάνι για τις κρουαζιέρες στη Μεσόγειο, ενώ η περιοχή της Ασίας αναμένεται να ανακάμψει σύντομα, σύμφωνα με τα στοιχεία της CLIA.
Σύμφωνα με την έκθεση της CLIA για την ευρωπαϊκή αγορά κρουαζιέρας το 2022, ο μέσος όρος ηλικίας των επιβατών κρουαζιέρας στην Ισπανία είναι 43,6 έτη, δύο έτη χαμηλότερος από ό,τι κατά την προ-πανδημική εποχή. Οι Ισπανοί επιβάτες κρουαζιέρας αφιερώνουν επτά ημέρες σε μια κρουαζιέρα, ενώ ο υπόλοιπος κόσμος αφιερώνει ανάμεσα σε 8 και 9 ημέρες. Επιπλέον, συνήθως κάνουν κρατήσεις πιο κοντά στην ημερομηνία του ταξιδιού από ό,τι ο υπόλοιπος κόσμος.
Η Βαρκελώνη είναι ο πιο δημοφιλής προορισμός κρουαζιέρας στην Ισπανία, ακολουθούμενη από τις Βαλεαρίδες Νήσους, τα Κανάρια Νησιά, το Καντίθ, τη Μάλαγα και τη Βαλένθια. Η πλειονότητα των αλλοδαπών επιβατών σε κρουαζιέρες από τη Βαρκελώνη είναι Αμερικανοί (17% του συνόλου), ακολουθούμενοι από Βρετανούς (14%) και Γερμανούς (12%).
Έσοδα και τιμές
Οι εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ταξιδιών κρουαζιέρας έχουν σημειώσει σημαντική αύξηση, τόσο του αριθμού των πελατών τους, όσο και των εσόδων τους. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η ιταλοελβετική MSC, η οποία συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες εταιρίες κρουαζιέρας στον κόσμο. Σύμφωνα με τον Fernando Pacheco, γενικό διευθυντή της εταιρίας στην Ισπανία, η MSC αναμένει ρυθμό ανάπτυξης μεταξύ 40% και 50% στην Ισπανία, σε σχέση με το 2019. Οι προβλέψεις για τον όγκο επιβατών της MSC το 2023 δείχνουν ότι θα είναι μια χρονιά ρεκόρ, με την εταιρεία να αναμένει ότι θα φτάσει το 80% του συνόλου της κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου.
Η τιμή υπήρξε σημαντικός παράγοντας για την προσέλκυση πελατών στα ταξίδια κρουαζιέρας. Η MSC διαβεβαιώνει ότι, αν και υπήρξε μια πτωτική τάση στις τιμές λόγω της ανάγκης τόνωσης της ζήτησης και ανάκτησης της εμπιστοσύνης των επιβατών μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, είναι φυσικό ότι οι τιμές προσαρμόστηκαν καθώς η κατάσταση βελτιώθηκε και η ζήτηση αυξήθηκε. Ωστόσο, οι τιμές δεν έχουν φθάσει ακόμη στα επίπεδα του 2019 και τείνουν να αυξομειώνονται ανάλογα με την εποχή του έτους. Για παράδειγμα, οι επιβάτες πληρώνουν τα ίδια ή περισσότερα κάποιους μήνες, όπως τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο. Η Royal Caribbean υποστηρίζει ότι οι τιμές έχουν παραμείνει σταθερές παρά τις πληθωριστικές πιέσεις.