Smartwings

Σε καθεστώς προστασίας από τους πιστωτές Smartwings και Czech Airlines

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ

Εταιρίες μέλη του ομίλου Smartwings, συμπεριλαμβανομένων των Smartwings και Czech Airlines, υπέβαλαν στα τέλη Αυγούστου, αίτημα στο Δημοτικό Δικαστήριο της Πράγας να κηρύξει έκτακτο μορατόριουμ προστασίας από τους πιστωτές τους, σύμφωνα με νέο νόμο που εισήγαγε η Τσεχία, ως εργαλείο για την ανακούφιση των επιπτώσεων της πανδημίας SARS CoV-2.

Στο νόμο αυτό εντάχθηκε, όπως αποκάλυψε το ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, και ο μεγάλος tour operator Firo-tour, στον οποίο το δικαστήριο έδωσε προθεσμία τριών μηνών για να εξυπηρετήσει τα χρέη του. Εντός της περιόδου προστασίας, η εταιρεία δεν χρειάζεται να αποπληρώσει τα χρέη προς τους πιστωτές και έτσι κερδίζει χρόνο για να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση των δραστηριοτήτων της.

Η ανάγκη υποβολής αίτησης από τις αεροπορικές εταιρίες, για μορατόριουμ, οφείλεται αποκλειστικά στις επιπτώσεις της πανδημίας που προκάλεσε τη μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία των αερομεταφορών. Και οι δύο εταιρείες ήταν κερδοφόρες πριν ξεσπάσει η πανδημία και αναμένεται να επιστρέψουν στην κερδοφορία μόλις υποχωρήσει. Το μορατόριουμ θα παρέχει προστασία τόσο στην Smartwings όσο και στην CSA σε μια εποχή που τα έσοδά τους έχουν μειωθεί σημαντικά. Και οι δύο εταιρείες θα αποκτήσουν επίσης χρόνο για να αναπτύξουν και να διαπραγματευτούν μια μακροπρόθεσμη βιώσιμη χρηματοδοτική λύση που θα ωφελούσε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, δηλαδή, πιστωτές, υπαλλήλους και επιβάτες.

«Οι Smartwings και CSA συνεχίζουν την κανονική τους λειτουργία. Και οι δύο εταιρείες εκτελούν όλες τις προγραμματισμένες πτήσεις και έχουν επαναλάβει πρόσθετες διαδρομές, όπως το επιτρέπει η επιδημιολογική κατάσταση και οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί στους αντίστοιχους προορισμούς. Ο Όμιλος Smartwings, όπως και άλλοι αερομεταφορείς, έχει εφαρμόσει μέτρα αναδιάρθρωσης για την επίτευξη λειτουργικής αποτελεσματικότητας και εξοικονόμησης πόρων. Το έκτακτο μορατόριουμ είναι μόνο ένα προσωρινό μέτρο που παρέχει στην Smartwings και την CSA το χρόνο που χρειάζονται για να επιτύχουν την οικονομική τους σταθερότητα σε συνεργασία με τράπεζες, εκμισθωτές αεροσκαφών και άλλους πιστωτές. Πιστεύουμε ότι τα βήματα που κάνουμε σήμερα θα μας βοηθήσουν να ξεπεράσουμε με επιτυχία αυτήν την άνευ προηγουμένου κρίση», λέει ο Jiří Šimáně, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Smartwings.

Λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκε από την τσεχική κυβέρνηση και της υιοθέτησης ειδικών μέτρων, ο Όμιλος Smartwings σημείωσε ετήσια μείωση του πτητικού έργου του  κατά 95% μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου 2020 και πάνω από 80% τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Από την έναρξη της επιδημίας, Smartwings και CSA, έχουν εφαρμόσει ένα πρόγραμμα εξοικονόμησης κόστους και έχουν υιοθετήσει κάθε πιθανό μέτρο για τον μετριασμό των αρνητικών οικονομικών επιπτώσεων της κρίσης του κοροναϊού.

Οι αερομεταφορείς σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των μεγαλύτερων παικτών (όπως η Lufthansa, η British Airways, η Air France, η KLM, η easyJet, η Swiss, η Austrian Airlines, οι Brussels Airlines, Emirates, American Airlines κ.λπ.) έχουν υιοθετήσει παρόμοια μέτρα.

ksd
adv

Πρόγραμμα υποστήριξης για μεγάλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα των μεταφορών και του τουρισμού δεν εφαρμόστηκε στην Τσεχική Δημοκρατία τους πρώτους μήνες της κρίσης του κοροναϊού. Το πρόγραμμα COVID Plus που απευθύνεται σε τέτοιες επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία ξεκίνησε από την Export Guarantee and Insurance Corporation (EGAP) μόνο το δεύτερο εξάμηνο του έτους και οι Smartwings και CSA, επιδιώκουν να επωφεληθούν από αυτό.

«Η διαδικασία αίτησης εγγύησης δανείου είναι μια περίπλοκη και μακρά διαδικασία που απαιτεί τη συμφωνία πολλών μερών. Αυτός είναι ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους ο Όμιλος Smartwings κατέφυγε στο έκτακτο μορατόριουμ. Εξετάζουμε όλες τις πιθανές επιλογές χρηματοδότησης για να διασφαλίσουμε τη συνέχεια των επιχειρήσεων και των δύο εταιρειών. Καθ ‘όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, θα συνεργαζόμαστε στενά με τους χρηματοοικονομικούς μας παρόχους και άλλους ενδιαφερόμενους. Σε αυτό το πλαίσιο, έχουμε επίσης εξουσιοδοτήσει την διεθνή εταιρία συμβούλων EY, η οποία διαθέτει εκτεταμένη εμπειρία στον τομέα της αναδιάρθρωσης και της χρηματοδότησης, καθώς και την απαραίτητη τεχνογνωσία της αεροπορικής βιομηχανίας», προσθέτει ο Jiří Šimáně.

Η Smartwings εκτελεί πτήσεις από την Πράγα σε 25 προορισμούς, από το Μπρνο σε 9 προορισμούς και από την Οστράβα σε 2 προορισμούς. Η CSA πραγματοποιεί πτήσεις προς 12 προορισμούς και σχεδιάζει να συνεχίσει πτήσεις προς τη Βαρκελώνη, τη Μαδρίτη, τη Βουδαπέστη, το Γκέτεμποργκ, το Βουκουρέστι, τις Βρυξέλλες, τη Βαρσοβία και το Μιλάνο τον Σεπτέμβριο. Άλλες πτήσεις αναμένεται να ξαναρχίσουν ανάλογα με την κατάσταση του ιού στις αντίστοιχες χώρες και τους ισχύοντες περιορισμούς ταξιδιού.

Η Smartwings πριν από την κρίση του κορονοϊού, είχε κέρδη προ φόρων ύψους 183 εκατομμυρίων CZK πέρυσι, παρά τα προβλήματα που προκλήθηκαν από την παγκόσμια καθήλωση των αεροσκαφών Boeing 737 MAX. Η CSA είχε κέρδη προ φόρων ύψους 79,2 εκατομμυρίων CZK το 2019. Ο Όμιλος Smartwings είχε έσοδα 28 δισεκατομμυρίων CZK το 2019. Η Smartwings και η CSA μετέφεραν περισσότερους από 9,6 εκατομμύρια επιβάτες συνολικά πέρυσι.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *