ITEP
© ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Σε λίγο τα “νούμερα” από το ΞΕΕ, ξεκίνησε η καταβολή αποζημιώσεων στους Έλληνες ξενοδόχους|Το ΦΕΚ των μέτρων

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Εν αναμονή των μέτρων που πρέπει να λάβει η κυβέρνηση για την στήριξη του τουριστικού κόσμου από την χρεωκοπία του Thomas Cook, σε λίγο το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος, θα δώσει στην δημοσιότητα τα αποτελέσματα της έρευνας που διενέργησε το ΙΤΕΠ, για το ύψος των χρεών που … άφησε πίσω του ο βρετανικός ταξιδιωτικός οργανισμός.

Παράλληλα, από χθες ξεκίνησε η πληρωμή από την ασφαλιστική εταιρία ZURICH, των Ελλήνων ξενοδόχων για τους πελάτες του Thomas Cook από την γερμανική αγορά, που φιλοξενήθηκαν στα ξενοδοχεία μετά την ανακοίνωση της χρεωκοπίας, καθώς συνεχίζεται η επιστροφή τουριστών στις πατρίδες τους.

pete
money tourism copyright photo

Την ίδια στιγμή ο -καταβεβλημένος- Peter Fankhauser, CEO του Thomas Cook, στα χέρια του οποίου “έσκασε” η εταιρία, στην πρώτη του συνέντευξη λέει ότι αν ξαναζούσε την ίδια διαδικασία, δεν θα άλλαζε κάτι απ’ όσα έκανε για να αποφύγει την χρεωκοπία, ενώ απορρίπτει τις καταγγελίες για υψηλές αμοιβές στην διοίκηση του tour operator.

thomasΤέλος, δημοσιεύθηκε στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (145 Α’ (30-09-19)), η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, «Κατεπείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εσωτερικών, Οικονομικών και Υγείας», στην οποία περιλαμβάνονται οι ρυθμίσεις για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από την κατάρρευση του Thomas Cook.

Τα άρθρα

Στο έκτο άρθρο προβλέπεται παράταση  υποβολής αίτησης ρύθμισης βεβαιωμένων οφειλών σε δήμους έως την 31-12-2019.

Στο  έβδομο άρθρο προβλέπεται αναστολή καταβολής ΦΠΑ για τις πληγείσες επιχειρήσεις που είχαν συναλλαγές με την εταιρεία «Thomas Cook Group PLC», ως εξής:

fpa«1. Αναστέλλεται μέχρι και τις 31.3.2020 για τους υποκείμενους στο Φόρο Προστιθέμενης Αξίας του ν. 2859/2000 (Κύρωση Κώδικα Φ.Π.Α., Α’ 248), όπως ισχύει, οι οποίοι έχουν συναλλαγές με την εταιρεία «Thomas Cook Group PLC», η καταβολή του συνόλου ή μέρους του φόρου που έχει βεβαιωθεί από χρεωστικές δηλώσεις Φ.Π.Α. με καταληκτική προθεσμία υποβολής τις 30.9.2019 και τις 31.10.2019, σύμφωνα με τα ειδικότερα οριζόμενα στις επόμενες παραγράφους.

  1. Η αναστολή καταβολής καταλαμβάνει υποκείμενους στο φόρο, των οποίων η αξία των φορολογητέων εκροών κατά το διάστημα 1.1.2019 έως 30.9.2019 με την επιχείρηση «Thomas Cook Group PLC» υπερβαίνει σε ποσοστό είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) τη συνολική αξία των εκροών του ιδίου διαστήματος.
  2. Η αναστολή χορηγείται κατά ποσοστό που ισούται με το ποσοστό που λαμβάνεται υπόψη για την εφαρμογή της προϋπόθεσης της προηγούμενης παραγράφου.
  3. Η αναστολή διενεργείται κατόπιν αίτησης του υποκειμένου στο φόρο στη Δ.Ο.Υ. που είναι αρμόδια για την παραλαβή της δήλωσης. Με την αίτηση συνυποβάλλεται αρχείο που περιλαμβάνει:

α. τις εκροές της περιόδου 1.1.2019 έως 30.9.2019 αναλυτικά ανά μήνα και συνολικά,

β. τις εκροές της περιόδου 1.1.2019 έως 30.9.2019 με την επιχείρηση «Thomas Cook Group PLC» αναλυτικά ανά μήνα και συνολικά, καθώς και κατάσταση των αντίστοιχων τιμολογίων,

γ. το ποσό του Φ.Π.Α. που αναλογεί στις εκροές με την επιχείρηση «Thomas Cook Group PLC» αναλυτικά ανά μήνα και συνολικά.

  1. Τυχόν αναλογούντες τόκοι εκπρόθεσμης καταβολής που υπολογίζονται από τις καταληκτικές προθεσμίες της παρ. 1 του παρόντος μέχρι και τις 31.3.2020 επί του φόρου του οποίου η καταβολή έχει ανασταλεί, δεν οφείλονται.
  2. Ποσά που τυχόν έχουν καταβληθεί δεν επιστρέφονται.
  3. Με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων μπορούν να καθορίζονται οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή του παρόντος».
Ολόκληρο το ΦΕΚ, ΕΔΩ.

Μείνετε συντονισμένοι γιατί σήμερα θα υπάρχουν σημαντικά νέα.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *