Σε νέα άνοδο ο εξερχόμενος τουρισμός από το Ην. Βασίλειο

ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Αυξημένες κατά 7% ήταν οι κρατήσεις από το Ην. Βασίλειο το καλοκαίρι του 2017, ενώ νέα άνοδος παρατηρείται, τόσο στις κρατήσεις για τον χειμώνα 2017-18, όσο και στις πρόωρες κρατήσεις για το καλοκαίρι του 2018.

Σύμφωνα με την Gfk, ενώ άνοδο κατά 5% παρατηρήθηκε στις κρατήσεις από τη βρετανική αγορά για τον χειμώνα 2017-18, στα τέλη Οκτωβρίου και αντίστοιχη αύξηση σημειώθηκε και στις πρόωρες κρατήσεις για το καλοκαίρι του 2018.

Ισχυρή δυναμική παρουσίασε το 2017 ο εξερχόμενος τουρισμός από το Ηνωμένο Βασίλειο, παρά τον αντίκτυπο των παγκόσμιων γεγονότων, όπως οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, ανάμεσά τους η Βαρκελώνη και το Παρίσι, η υποτίμηση της λίρας κατά 14% έναντι του ευρώ το διάστημα που μεσολάβησε από την απόφαση του Brexit μέχρι και σήμερα, αλλά και οι φυσικές καταστροφές, όπως ο τυφώνας Irma.

Παρ’ όλα αυτά, ο Βρετανός καταναλωτής εμφανίζεται διατεθειμένος να ταξιδέψει. Έτσι, για το καλοκαίρι του 2017 σημειώθηκε αύξηση των εξερχόμενων κρατήσεων κατά 7% από τον Ηνωμένο Βασίλειο και αύξηση των τουριστικών εσόδων κατά 12%. Φαίνεται ότι υπήρξε μια ελαφρά μείωση στα εξερχόμενα ταξίδια στις αρχές του καλοκαιριού του 2017, όπως δείχνουν τα προσωρινά στοιχεία από το Γραφείο Εθνικών Στατιστικών (ONS), που παρουσιάζουν κατά 1% λιγότερες επισκέψεις στο εξωτερικό από κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου το διάστημα μεταξύ Μάιου και Ιουλίου. Ωστόσο, τα ταξίδια διακοπών στο εξωτερικό αυξήθηκαν κατά 5% κατά τη διάρκεια των 12 μηνών έως τον Ιούλιο του 2017.

Η ενημερωμένη έκδοση του Deloitte Leisure Consumer για το τρίτο τρίμηνο του 2017 ανέφερε μείωση των καταναλωτικών δαπανών για δραστηριότητες αναψυχής συνολικά. Αλλά αν και οι καταναλωτές φαίνονται πιο επιφυλακτικοί, συνεχίζουν να ξοδεύουν σε διακοπές στο εξωτερικό, αφού φαίνεται πως είναι διατεθειμένοι να απέχουν από άλλες δραστηριότητες όπως το δείπνο ή το γεύμα εκτός σπιτιού. Αυτό σημαίνει πως οι διακοπές στο εξωτερικό εξακολουθούν να αποτελούν προτεραιότητα για τους Βρετανούς καταναλωτές και είναι ένας από τους τελευταίους τομείς που φαίνεται ότι είναι διατεθειμένοι να μειώσουν τις δαπάνες τους.

Παραδοσιακοί προορισμοί στην Ευρώπη, όπως η Πορτογαλία και η Κύπρος, είδαν ισχυρή ανάπτυξη το 2017. Άλλοι, πιο καινούριοι προορισμοί, όπως η Ισλανδία και το Μαυροβούνιο, παρουσιάζουν άνοδο, με τους αριθμούς επισκεπτών να αυξάνονται σταθερά, καθώς οι καταναλωτές δείχνουν μεγάλη προτίμηση σε ταξίδια σε προορισμούς που θεωρούνται ασφαλείς.

Την ίδια στιγμή, περιοχές που αντιμετώπισαν μείωση στην εισροή Βρετανών τουριστών ως αποτέλεσμα της πολιτικής αστάθειας, αρχίζουν να ανακάμπτουν καθώς αποκαθίσταται σιγά σιγά η εμπιστοσύνη των τουριστών. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για την Τουρκία. Το Υπουργείο Εξωτερικών χαλάρωσε τις συμβουλές του για απαγόρευση όλων των ταξιδιών στην Τυνησία τον Ιούλιο κι έτσι η Thomas Cook ανακοίνωσε την «επιστροφή» της στη χώρα, η οποία είχε σταματήσει τη σύνδεση με το Ην. Βασίλειο μετά τη σφαγή τουριστών στο Sousse τον Ιούνιο του 2015.

Τα στοιχεία από την GfK δείχνουν ότι οι οικογενειακές κρατήσεις αυξήθηκαν κατά 13% σε επίπεδο έτους, οι κρατήσεις πακέτων αυξήθηκαν κατά 8% και οι κρατήσεις πακέτων all inclusive κατά 10%, ενώ η ανάπτυξη ήταν «σύμφωνη με την αγορά» για κρατήσεις μικρών, μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων. Από την άλλη μείωση παρατηρήθηκε σε όλες τις κρατήσεις διάρκειες άνω των 12 διανυκτερεύσεων.

Σε ανοδική τροχιά και ο εισερχόμενος τουρισμός στο Ην. Βασίλειο

Ο αριθμός των ταξιδιωτών από μακρινούς προορισμούς προς το Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε κατά 4% το 2016, φτάνοντας τα 37,6 εκατ., κάνοντας νέο ρεκόρ, και το 2017 φαίνεται ότι θα ξεπεράσει αυτό το νούμερο, μιας και ο αριθμός των επισκεπτών μέσα σε 12 μήνες μέχρι τον Ιούνιο έφτασε τα 39 εκατ.. Η ασθενέστερη λίρα ήταν σαφώς ο πρωταρχικός παράγοντας σε αυτή την εξέλιξη.

Ο αριθμός των επισκεπτών από το εξωτερικό το 2016 σημείωσε οριακή άνοδο 1% σε ετήσια βάση, όμως μεγάλη αύξηση καταγράφηκε κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους μετά το δημοψήφισμα του Brexit, τον Ιούνιο, που προκάλεσε την πτώση της στερλίνας. Αυτό συνεχίστηκε το 2017. Οι επισκέπτες κατά τη διάρκεια των 12 μηνών έως τον Ιούνιο του 2017 ανήλθαν σε 15,2 εκατ., αριθμός αυξημένος κατά 10% από το 2015, με τους επισκέπτες από την Ε.Ε. να αποτελούν σχεδόν τα 2/3 του συνόλου.

Μια έρευνα του Βρετανικού Επιχειρηματικού Βαρόμετρου, τον Οκτώβριο, κατέληξε στο ότι οι κρατήσεις και οι αποδόσεις ήταν στα ίδια επίπεδα ή ανεβασμένες σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο, όπως και ο αριθμός επισκεπτών. Ωστόσο, μόνο οι μισοί από τα μέλη (53%) εξέφρασαν την εμπιστοσύνη τους στις μελλοντικές κρατήσεις, λιγότεροι από τον Μάρτιο (86%), αλλά περισσότεροι από την περίοδο μετά το δημοψήφισμα του Brexit τον Ιούλιο του 2016 (42%).

Η Γαλλία παρέμεινε στην πρώτη θέση όσον αφορά τον εισερχόμενο τουρισμό στο Ην. Βασίλειο, με περισσότερους από 4 εκατ. επισκέπτες το 2016, με μείωση 3% από το 2015. Υπήρξε διψήφια αύξηση επισκεπτών από την Ιταλία και σχεδόν αντίστοιχη αύξηση των επισκεπτών από την Ισπανία και τις Κάτω Χώρες. Οι ΗΠΑ παρέμειναν η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά με 3,5 εκατ. επισκέπτες, 6% περισσότεροι από το 2015, καθώς οι Αμερικανοί εκμεταλλεύτηκαν την ισοτιμία. Οι Αμερικανοί παρέμειναν επίσης πρώτοι στα έξοδα (£ 3,35 δισ.) με το σύνολο των εξόδων τους να ξεπερνά τις επόμενες αγορές, Γαλλία και Γερμανία, σε συνδυασμό. Ωστόσο, οι επισκέπτες από τη Μέση Ανατολή και την Κίνα αποδείχθηκε ότι ξοδεύουν τα περισσότερα ανά άτομο.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *