©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Σε νέα ύψη ο ευρωπαϊκός city break τουρισμός | Πρώτος προορισμός το Λονδίνο | “Άφαντη” η Αθήνα

ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Σε τροχιά ανάκαμψης παραμένει ο τουρισμός στις ευρωπαϊκές πόλεις μετά την πανδημία, όπως αποκαλύπτει η 19η έκδοση της έκθεσης “City Travel Report” της CityDNA.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι ευρωπαϊκές πόλεις πέτυχαν εκπληκτικό ρυθμός ανάπτυξης της τάξης του 79,6% το 2022, ξεπερνώντας κατά πολύ τον ρυθμό ανάπτυξης του 36,7%, του προηγούμενου έτους.

Αξιολογώντας 115 ευρωπαϊκές πόλεις, η έκθεση προσφέρει μια ολοκληρωμένη ματιά στην ανάκαμψη που σημειώθηκε μετά την πανδημία. Όπως διαπιστώνει, ο αξιοσημείωτος ρυθμός ανάπτυξης αποδίδεται στη σημαντική αύξηση των συνολικών διανυκτερεύσεων που καταγράφηκε σε 111 από τις 115 πόλεις που αναλύονται.

Το Λονδίνο, το Παρίσι και η Κωνσταντινούπολη συνέχισαν να κατέχουν τις πρώτες θέσεις όσον αφορά τις συνολικές διανυκτερεύσεις το 2022. Εν τω μεταξύ, μεταξύ των 15 καλύτερων επιδόσεων, οι πιο αξιοσημείωτες αυξήσεις καταγράφηκαν στη Ρώμη (303,7%), τη Βαρκελώνη (224,8%) και το Άμστερνταμ (171,0%), γεγονός που οδήγησε σε βελτίωση της κατάταξής τους από το 2021. Συγκεκριμένα, η Ρώμη μετακινήθηκε από την 15η στην 5η θέση, η Βαρκελώνη από την 9η στην 6η θέση και το Άμστερνταμ από τη 10η στην 7η θέση.

Εκτός από την τοπική ανάκαμψη, οι ευρωπαϊκές πόλεις σημείωσαν αλματώδη άνοδο και στον διεθνή τουρισμό, με εντυπωσιακά διψήφια (Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ρωσία) και τριψήφια (ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Κίνα, Ιαπωνία) ποσοστά αύξησης, που καταγράφηκαν από βασικές αγορές προέλευσης.

Η έκθεση σημείωσε μέσους ετήσιους ρυθμούς αύξησης 167,0% στις διεθνείς διανυκτερεύσεις στις ευρωπαϊκές πόλεις, σε σύγκριση με 82,8% για τα 27 κράτη της ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σε συγχρονισμό με τις βιώσιμες στρατηγικές, η έκθεση για τα ταξίδια πόλης παρείχε βασικές προβλέψεις σχετικά με τις εκπομπές CO2, που σχετίζονται με τις μεταφορές και προκαλούνται από τον τουρισμό πόλης. Έδειξε μια μέση ονομαστική τιμή για το συνολικό CO2 το 2022 που ανέρχεται σε 600.199, αριθμός που επηρεάζεται από μεγάλες πόλεις όπως το Άμστερνταμ, η Λισαβόνα και η Βιέννη.

Επίσης, η έκθεση υπογράμμισε τη σημασία της σιδηροδρομικής συνδεσιμότητας, τονίζοντας τον υψηλό αριθμό διεθνών σιδηροδρομικών συνδέσεων των γερμανικών και ελβετικών πόλεων.

Η Petra Stušek, πρόεδρος της City Destinations Alliance, σχολίασε τη δέσμευση του CityDNA για ποιοτικούς βασικούς δείκτες επιδόσεων (KPI). Τόνισε τον ρόλο των προϊόντων και των υπηρεσιών στην επίτευξη βιώσιμης μακροπρόθεσμης ανάπτυξης και υπογράμμισε τις πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με τις εκπομπές CO2 και τη συνδεσιμότητα με τρένα.

Η κα. Stušek επεσήμανε επίσης την επίδραση της διεθνούς συνδεσιμότητας στις επιλογές προορισμών. “Με την κατανόηση αυτών των παραγόντων, οι προορισμοί μπορούν να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις για την προσέλκυση επισκεπτών και την προώθηση της βιώσιμης μακροπρόθεσμης ανάπτυξης”, δήλωσε.

 

Tagged

1 σχόλιο στο “Σε νέα ύψη ο ευρωπαϊκός city break τουρισμός | Πρώτος προορισμός το Λονδίνο | “Άφαντη” η Αθήνα

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *