CRUISE

Σε πτώση η ελληνική κρουαζιέρα το 2015

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Αύξηση 3% παρουσίασε η ευρωπαϊκή αγορά κρουαζιέρας το 2015, σε σύγκριση με το 2014, προσελκύοντας 200.000 επιβάτες επιπλέον, ενώ την ίδια στιγμή ο συγκεκριμένος κλάδος στην Ελλάδα εμφάνισε πτώση 14%, με τους επιβάτες να ανέρχονται σε λιγότερους από 16.000, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η Διεθνής Ένωση Κρουαζιέρας (CLIA), στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Συνεδρίου Κρουαζιέρας Seatrade, που λαμβάνει χώρα αυτήν την εβδομάδα στη Φλόριντα των Ηνωμένων Πολιτειών.

1Η ελληνική αγορά κρουαζιέρας εξακολουθεί να λειτουργεί υπό την πίεση των δημόσιων οικονομικών της χώρας και τα μέτρα λιτότητας που έχουν εισαχθεί στο πλαίσιο των πακέτων διάσωσης της ΕΕ.

Το 90% του κλάδου της κρουαζιέρας στην Ελλάδα αφορά προσεγγίσεις σε προορισμούς κυρίως στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα. Αυτή είναι μια τάση που αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια λόγω του συγκριτικά υψηλότερου κόστους αντίστοιχων δρομολογίων από μεγάλες εταιρείες κρουαζιέρας, παγκοσμίως.

1!Κατά την ομιλία του στο συνέδριο, ο διευθύνων σύμβουλος της Celestyal Cruises και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής CLIA Ευρώπης, κ. Κυριάκος Αναστασιάδης είπε ότι, η κρουαζιέρα συνεχίζει να αποτελεί μια ιδανική επιλογή διακοπών και κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι άνθρωποι συνειδητοποιούν τη μεγάλη αξία και τις εκπληκτικές εμπειρίες που προσφέρονται από τις διακοπές με κρουαζιερόπλοιο, γεγονός που βοηθά να αναδειχθούμε ως η πιο ελκυστική επιλογή για διακοπές.

3!«Ως νέος κλάδος που αντιπροσωπεύει ένα μικρό ποσοστό των συνολικών ταξιδιών διακοπών, οι ευκαιρίες μας για να αναπτυχθούμε στην Ευρώπη, αλλά και παγκοσμίως, είναι σχεδόν απεριόριστες», είπε ο κ. Αναστασιάδης, ο οποίος αναφερόμενος στην ελληνική αγορά κρουαζιέρας επισήμανε: «Ευελπιστούμε ότι σταδιακά και η ελληνική αγορά θα επανέλθει στους ρυθμούς ανάπτυξης αφού σταθεροποιηθεί η πολιτικό-οικονομική κατάσταση της χώρας μας».

«Ενώ ο κλάδος της κρουαζιέρας είναι έτοιμος να συνεχίσει να επεκτείνεται στην Ευρώπη, αντιμετωπίζουμε μια σειρά από κοινές προκλήσεις που καλούμαστε να υπερβούμε, ώστε να βεβαιωθούμε ότι ο κλάδος της κρουαζιέρας θα συνεχίσει απρόσκοπτα την πορεία του», δήλωσε o Εκτελεστικός Πρόεδρος της MSC Cruises και Πρόεδρος της CLIA Ευρώπης, κ. Pierfran5!cesco Vago. «Για να διασφαλιστεί η μελλοντική ανάπτυξη καλούμε τους Ευρωπαϊκούς φορείς χάραξης πολιτικής να συνεχίσουν να εργάζονται προς την κατεύθυνση ενός πιο φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Χρειαζόμαστε ιδιαίτερα την υποστήριξή τους για τη μεταρρύθμιση του ισχύοντος Ευρωπαϊκού κώδικα VISA, έτσι ώστε να ενθαρρύνουμε περισσότερους ξένους τουρίστες να επισκεφθούν την Ευρώπη. Ο τομέας της κρουαζιέρας χρειάζεται επίσης μια πιο συνεπή εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και μεταρρυθμιστικές ενέργειες για τα λιμάνια σε όλη την ήπειρο, προκειμένου να αποφευχθεί η δημιουργία λειτουργικών εμποδίων στα ευρωπαϊκά ύδατα».

6!Η Διεθνής Ένωση Κρουαζιέρας (CLIA) ανακοίνωσε ότι ένας αριθμός ρεκόρ, 6,6 εκατομμύρια Ευρωπαίοι, ταξίδεψε με κρουαζιερόπλοια το 2015, παρουσιάζοντας αύξηση 3% από την περσινή χρονιά, με 200.000 επιπλέον επιβάτες.

Από το 2008, η ευρωπαϊκή αγορά της κρουαζιέρας έχει αυξηθεί εντυπωσιακά κατά 49%, αποδεικνύοντας τόσο την ανθεκτικότητα του κλάδου της κρουαζιέρας στην οικονομική ύφεση, όσο και την αξία που παρέχεται από τις διακοπές με κρουαζιέρα. Αυτό ισοδυναμεί με ένα μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 6%, για τα τελευταία επτά χρόνια.
Σύμφωνα με έρευνα του κλάδου, από το 2004 έως το 2014, οι διακοπές με κρουαζιερόπλοιο σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν γίνει πιο δημοφιλείς από ότι οι διακοπές στη στεριά με ένα περιθώριο μεγαλύτερο από 20%.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *