Αεροδρόμιο Schiphol – Φωτογραφία από το site του αεροδρομίου

Σε πτωτικά επίπεδα οι τιμές για ταξίδια και διαμονή στην Ευρώπη | Μειωμένες και στις ΗΠΑ

ΜΟΝΕΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Μειωμένες κατά 8% ήταν οι τιμές των ταξιδιών, το τελευταίο τρίμηνο του 2022, σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρίας διαχείρισης ταξιδιών Travelperk. Ωστόσο, προηγήθηκαν αυξήσεις των τιμών κατά 11% το πρώτο τρίμηνο του 2022, κατά 15%το δεύτερο τρίμηνο και κατά 6% το τρίτο τρίμηνο του 2022. Η μείωση του τελευταίου τριμήνου παρατηρήθηκε σε όλους σχεδόν τους τομείς του τουριστικού τομέα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο πληθωρισμός στον τομέα του τουρισμού υποχώρησε για πρώτη φορά παγκοσμίως. Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων μειώθηκαν κατά 7%, οι τιμές των ξενοδοχείων κατά 3% και οι τιμές των σιδηροδρομικών εισιτηρίων κατά 2%.

Αύξηση 6% παρατηρήθηκε μόνο στις τιμές ενοικίασης αυτοκινήτων το τέταρτο τρίμηνο του 2022. Ο πληθωρισμός κατά τη διάρκεια του τριμήνου καταγράφηκε σε 26%, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Σε πτήσεις από/προς Λονδίνο η μεγαλύτερη πτώση τιμών

Εννέα από τις δέκα πτήσεις που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη πτώση τιμών ήταν από ή προς το Λονδίνο. Μεταξύ αυτών των εννέα πτήσεων, οι τιμές μειώθηκαν κατά 38% στην πτήση Μόναχο-Λονδίνο, κατά 29% στην πτήση Λονδίνο-Βουδαπέστη, κατά 21% στην πτήση Λονδίνο-Βαρκελώνη και κατά 16% στην πτήση Λονδίνο-Βερολίνο.

Το τρίτο τρίμηνο παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση των τιμών των ταξιδιών. Οι τιμές των πτήσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά 96% το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2022, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2021. Το ποσοστό αυτό ήταν 64% για την Ισπανία, 48% για τη Γαλλία και 45% για τη Γερμανία.

Μειωμένες οι τιμές διαμονής σε πολλούς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Οι τιμές των καταλυμάτων σε όλη την Ευρώπη μειώθηκαν κατά 7% το τελευταίο τρίμηνο του 2022, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Τα τέλη διαμονής μειώθηκαν κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες στην Ισπανία, κατά 7 στη Γερμανία και κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες στη Γαλλία.

Οι πόλεις με τις μεγαλύτερες μειώσεις ήταν το Εδιμβούργο με 24%, η Βαρκελώνη με 18%, το Δουβλίνο με 15% και το Μόναχο με 12%.

Από την άλλη πλευρά, οι τιμές των ξενοδοχείων αυξήθηκαν κατά 10% στη Λισαβόνα και κατά 8% στο Ελσίνκι.

Με πτώση ξεκίνησε το τρίτο τρίμηνο στις ΗΠΑ

Η πτώση στις ΗΠΑ ξεκίνησε νωρίτερα από ό,τι στην Ευρώπη, ιδίως κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, διότι οι τιμές των καυσίμων στις ΗΠΑ είναι φθηνότερες από ό,τι στην Ευρώπη.

Οι πτήσεις επαγγελματικής θέσης ήταν κατά 10% φθηνότερες στις ΗΠΑ από ό,τι πριν από την πανδημία. Σε γενικές γραμμές, οι τιμές των πτήσεων παρέμειναν σταθερές το τέταρτο τρίμηνο του 2022. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες περιφερειακές διαφορές στις τιμές των ταξιδιών. Παρόλο που οι τιμές στην πτήση Νέα Υόρκη-Λος Άντζελες αυξήθηκαν κατά 20% η αύξηση αυτή αντισταθμίστηκε από την πτώση κατά 2% στην πτήση Σαν Φρανσίσκο-Νέα Υόρκη και κατά 1% στην πτήση Νέα Υόρκη-Σικάγο.

Τα τέλη διαμονής στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 4% το τρίτο τρίμηνο του 2022, σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο, ενώ επιπλέον αύξηση 1% σε τριμηνιαία βάση σημειώθηκε το τελευταίο τρίμηνο του 2022.

Στο Λας Βέγκας, ωστόσο, τα τέλη διαμονής αυξήθηκαν κατά 38% το τρίτο τρίμηνο του 2022, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Πρόσθετη αύξηση 25% σε τριμηνιαία βάση παρατηρήθηκε στο Λας Βέγκας το τέταρτο τρίμηνο του 2022. Έτσι, ο πληθωρισμός στο Λας Βέγκας το τρίτο τρίμηνο ήταν ο υψηλότερος πληθωρισμός που παρατηρήθηκε στις τιμές διαμονής, ενώ ο πληθωρισμός το τέταρτο τρίμηνο ήταν ο δεύτερος υψηλότερος που σημειώθηκε στα τέλη διαμονής.

Υψηλά, επίσης, ποσοστά πληθωρισμού στις τιμές διαμονής εντοπίζονται στις ΗΠΑ -η Νέα Υόρκη και το Όστιν έχουν υψηλά ποσοστά πληθωρισμού 14% και το Χιούστον 11%.

Αντίθετα, οι τιμές διαμονής μειώθηκαν κατά 21% στη Βοστώνη, κατά 16% στο Σικάγο και κατά 13% στο Σαν Φρανσίσκο.

Παρά αυτή τη μείωση των τιμών, οι τιμές των ταξιδιών εξακολουθούν να είναι υψηλότερες, σε σχέση με την προ-πανδημική περίοδο. Οι τιμές των πτήσεων είναι 34% υψηλότερες από ό,τι πριν από την πανδημία, ενώ οι τιμές των ταξιδιών είναι 20% υψηλότερες από ό,τι πριν από την πανδημία.

Tagged

1 σχόλιο στο “Σε πτωτικά επίπεδα οι τιμές για ταξίδια και διαμονή στην Ευρώπη | Μειωμένες και στις ΗΠΑ

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *