© ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Σε πτωτικά επίπεδα οι τιμές των ξενοδοχείων στο Παρίσι λίγο πριν τους Ολυμπιακούς | Παραμένουν ακριβές

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

Μειωμένες κατά 13% εμφανίζονται οι τιμές των ξενοδοχείων στο Παρίσι, από την αρχή του έτους, ενώ κατακόρυφη είναι η πτώση τους από τον περασμένο Οκτώβριο, η οποία διαμορφώνεται στο 40%, σύμφωνα με το γραφείο τουρισμού της γαλλικής πρωτεύουσας. Εντούτοις, οι τιμές εξακολουθούν να είναι “τσιμπημένες”, με το μέσο κόστος μιας διανυκτέρευσης να ξεπερνάει τα 450 ευρώ και να είναι διπλάσια συν όσον αφορά τα ξενοδοχεία 4 αστέρων.

Όπως φαίνεται, οι Παριζιάνοι ξενοδόχοι έχουν συνειδητοποιήσει ότι χρέωναν υπερβολικές τιμές κατά τη διάρκεια της γενικευμένης προολυμπιακής ευφορίας, ωθώντας τους προς εναλλακτικές λύσεις.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι τιμές των δωματίων παραμένουν υψηλές, καθώς κατά τη διάρκεια των δύο εβδομάδων που διεξάγονται οι θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες, μια διανυκτέρευση στο Παρίσι θα κοστίζει κατά μέσο όρο 452 ευρώ. Ενώ, το μέσο κόστος ενός τυπικού ξενοδοχείου 4 αστέρων ανά διανυκτέρευση είναι περίπου 910 ευρώ, γεγονός που έχει επικριθεί έντονα από τον Τύπο στο εξωτερικό.

Η μέση ξενοδοχειακή τιμή στο Παρίσι μπορεί να είναι παραπλανητική λόγω μερικών υπερπολυτελών ξενοδοχείων, που είναι απρόσιτα για τους περισσότερους. Σε αυτά περιλαμβάνονται “παλάτια”, όπως το Lutetia, το Meurice και το Bristol, τα οποία είναι προσιτά μόνο σε σεΐχηδες ή βασιλείς, ενώ οι αστρονομικές τιμές τους διαστρεβλώνουν τις στατιστικές για τις τιμές των ξενοδοχείων στην πόλη.

Μυστηριώδεις ακυρώσεις και ιδιωτικά διαμερίσματα

Τα κέντρα κρατήσεων προχώρησαν σε μείωση των τιμών τους, αλλά παραδόξως, τα ξενοδοχεία έχουν ακόμη άδεια δωμάτια και οι ακυρώσεις αυξάνονται. Αρχικά, θεωρήθηκε ότι αυτό οφειλόταν σε μη Ευρωπαίους επισκέπτες που έπρεπε να παρουσιάσουν κράτηση ξενοδοχείου για λόγους βίζας και στη συνέχεια την ακύρωσαν μόλις εγκρίθηκε η βίζα τους. Ωστόσο, ο κύριος λόγος αυτής της τάσης οφείλεται πιθανότατα στο ότι πολλοί επισκέπτες των Ολυμπιακών Αγώνων αναζητούν ιδιωτικά καταλύματα ως εναλλακτική λύση στα υπερτιμημένα ξενοδοχεία.

Η δημοτικότητα των πλατφορμών ενοικίασης όπως η Airbnb συνεχίζει να αυξάνεται, κυρίως για διαμερίσματα δύο και τριών δωματίων, τα οποία προσφέρουν περισσότερο χώρο από τα τυπικά δωμάτια ξενοδοχείων. Όμως, οι καλύτερες προσφορές αυτού του είδους εμφανίζονται συχνά δεσμευμένες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Airbnb, η μέση τιμή ενός διαμερίσματος στο Παρίσι είναι 619 ευρώ την ημέρα.

Στο κομψό δυτικό τμήμα του Παρισιού, οι καλύτερες προσφορές φτάνουν γρήγορα σε περισσότερα από 1.000 ευρώ ημερησίως.

Φθηνότερες επιλογές διαμονής εξακολουθούν να υπάρχουν σε επαρχιακές πόλεις όπως η Reims, η Lille ή η Chartres. Παρόλο που οι πόλεις αυτές απέχουν πολύ από το Παρίσι στον χάρτη, διαθέτουν σιδηροδρομική σύνδεση με το Ολυμπιακό Κέντρο σε λιγότερο από μία ώρα. Οι ευκαιρίες είναι όλο και πιο δύσκολο να βρεθούν, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν. Για παράδειγμα, ένα πρώην μοναστήρι που μετατράπηκε σε οίκο ευγηρίας στο Saint-Maur-des-Fossés, στα περίχωρα του Παρισιού, πρόσφερε πρόσφατα δωμάτια έναντι 250 ευρώ.

Με 100 ημέρες να απομένουν μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες, η διαμονή στο Παρίσι γίνεται ελαφρώς πιο προσιτή, αλλά δεν είναι ακόμα καθόλου φθηνή.

Ισχυρή ανάκαμψη λόγω της επιστροφής των τουριστών μεγάλων αποστάσεων

Η γαλλική ξενοδοχειακή βιομηχανία, που αποτελείται από 16.850 καταλύματα και 652.000 δωμάτια (που αντιπροσωπεύουν το 26,9% της εμπορικής δυναμικότητας καταλυμάτων στη Γαλλία), είχε μια επιτυχημένη χρονιά το 2023. Ο τομέας γνώρισε μια ενθαρρυντική ανάκαμψη, με αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 10%, σε σύγκριση με το 2022. Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στην επιστροφή των διεθνών τουριστών, ιδίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ασία, οι οποίοι άρχισαν να επιστρέφουν στη Γαλλία.

Όλες οι κατηγορίες ξενοδοχείων επωφελήθηκαν από αυτή τη θετική τάση, με τα οικονομικά ξενοδοχεία να σημειώνουν τη μεγαλύτερη αύξηση τιμών, ενώ η κατηγορία των πολυτελών ξενοδοχείων κατέγραψε τη σημαντικότερη αύξηση της πληρότητας.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *