lazani

Σε Ρόδο και Σύρο οι ημιτελικοί διαγωνισμοί του European Young Chef 2019

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Τη δυνατότητα σε νέους σεφ να αναδείξουν το ταλέντο και το μεράκι τους για την γαστρονομία και να δημιουργήσουν, προβάλλοντας τα αυθεντικά τοπικά  προϊόντα των νησιών της, δίνει και φέτος η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Για τέταρτη συνεχή χρονιά , προκηρύσσει διαγωνισμό για την ανάδειξη του νεαρού σεφ , ο οποίος θα εκπροσωπήσει την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου,  στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό European Young Chef Award 2019, που θα διεξαχθεί στις 23 και 24 Οκτωβρίου 2019 στην Ρόδο.

Ειδικότερα θα διοργανωθούν  δύο ημιτελικοί διαγωνισμοί, σε 2 νησιά της Περιφέρειας , στη Σύρο 20/9 και στη Ρόδο στις 27/9, στους οποίους θα πάρουν μέρος σεφ από 18-26 ετών και θα κριθούν από τριμελή επιτροπή, Πρόεδρος της οποίας θα είναι η Πρέσβης κ. Αργυρώ Μπαρμπαρήγου.

Οι νικητές θα διαγωνιστούν στον τελικό, που θα διεξαχθεί στη Ρόδο στις 28/9, στον οποίο θα κριθεί, από επιτροπή ο νεαρός σεφ που θα εκπροσωπήσει την Περιφέρεια  στο European Young Chef Award 2019, τον Οκτώβριο στην Ρόδο.

Το ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο των νέων σεφ αποτελεί μεγάλο πλεονέκτημα για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, κυρίως μετά την κατάκτηση του τίτλου του “European Young Chef 2016” από τον Σταμάτη Μισομικέ αλλά και την διάκριση του Σπύρου Κουγιού, το 2017.

Η επιτυχημένη εκπροσώπηση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στους διαγωνισμούς που διεξήχθησαν στην Βαρκελώνη και στην Ιρλανδία στην συνέχεια, σε συνεργασία με την Λέσχη Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου & Κυκλάδων, στρατηγικό κοινωνικό εταίρο της Περιφέρειας, στο πλαίσιο της Γαστρονομικής Περιφέρειας 2019, προμηνύει πως και οι φετινές συμμετοχές των νεαρών σεφ σε όλα τα επίπεδα,  θα ξεπεράσουν κάθε προσδοκία , αφού ο πήχης ανεβαίνει ψηλά και τα ντόπια προϊόντα των νησιών μας θα ταξιδέψουν για ακόμη μία φορά στο εξωτερικό για να “μαγέψουν” με τη γεύση και την ποιότητά τους,  τους λάτρεις της υψηλής γαστρονομίας.

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με όπλα τα ισχυρά συγκριτικά  πλεονεκτήματα των νησιών μας και τις εντυπωσιακές επιδόσεις των νεαρών σεφ που την εκπροσώπησαν στο European Young Chef Award ,διεκδίκησε και πέτυχε ο διεθνής γαστρονομικός διαγωνισμός φέτος να διεξαχθεί στο Νότιο Αιγαίο και συγκεκριμένα στην Ρόδο.

Συνάντηση εργασίας είχε αμέσως μετά την εκ νέου ανάληψη καθηκόντων του , ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Φιλήμονας Ζαννετίδης , με τον Πρόεδρο της Λέσχης Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου & Κυκλάδων  Νίκο Χριστοφόρου και με την, επικεφαλής της Επιτροπής της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019, Χάιντι Λαζάνη, με αντικείμενο την προετοιμασία του διαγωνισμού.

Για τον διαγωνισμό, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Φιλήμονας  Ζαννετίδης, δήλωσε:

«Συνεχίζουμε με τον ίδιο ρυθμό και αμείωτη ένταση , την συνεργασία μας με την Λέσχη Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου & Κυκλάδων, με απώτερο σκοπό την ανάδειξη της  Γαστρονομίας του Νοτίου Αιγαίου.

Επενδύουμε στην εξωστρέφεια για να κάνουμε τα νησιά μας σημείο αναφοράς μεταξύ των γαστρονομικών προορισμών παγκοσμίως.

Διανύουμε το έτος της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019, συνεργαζόμαστε για την διοργάνωση των τοπικών ημιτελικών αλλά και του ευρωπαϊκού τελικού του European Young Chef Award 2019 που θα λάβει χώρα στις 23-24 Οκτωβρίου 2019 στην Ρόδο , καθώς και μια σειρά από άλλες δράσεις μέχρι το τέλος του έτους, σε συνεργασία με τους φορείς οι οποίοι συνεργάστηκαν μαζί μας για να αποκτήσουμε αυτό τον μεγάλο τίτλο της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης για το 2019”.

Ο πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου & Κυκλάδων , Νίκος Χριστοφόρου δήλωσε :

«Το επίπεδο των συμμετεχόντων στον διαγωνισμό, είμαι βέβαιος ότι θα είναι πολύ υψηλό. Οι νέοι σεφ έχουν μάθει να πειραματίζονται και να δημιουργούν με τα τοπικά προϊόντα και αυτό είναι πολύ ελπιδοφόρο για το μέλλον του τόπου και της τοπικής παραγωγής.

Η εμπνευσμένη γαστρονομική πρόταση που υποβάλλεται από κάθε υποψήφιο είναι μια σύγχρονη παραλλαγή παραδοσιακού πιάτου με τοπικά προϊόντα Ο τίτλος της Γαστρονομικής Περιφέρειας θα ενισχύσει συνολικά την εικόνα και τη φήμη του Νοτίου Αιγαίου».

Ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχής στους ημιτελικούς του  European Young Chef 2019 από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης για το 2019, στο πλαίσιο της διοργάνωσης του διαγωνισμού για την ανάδειξη του European Young Chef απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση προς κάθε ενδιαφερόμενο.

Οι υποψήφιοι για την κατάκτηση του τίτλου European Young Chef 2019 θα πρέπει:

  • Να είναι ηλικίας 18-26 ετών.
  • Να είναι σπουδαστές πλήρους φοίτησης ή απόφοιτοι σχολής μαγειρικής ( ο τίτλος απόκτησης να μην απέχει του ενός έτους από την ημερομηνία διεξαγωγής του διαγωνισμού). Η προσκόμιση του αποδεικτικού εγγραφής /αποφοίτησης είναι απαραίτητη.
  • Το διαγωνιζόμενο πιάτο θα πρέπει να αναδεικνύει με καινοτόμο τρόπο μια παραδοσιακή τοπική συνταγή από την εκπροσωπούμενη περιοχή. Ως εκ τούτου, μια μέρα πριν τον διαγωνισμό θα ζητηθεί από του υποψηφίους να προετοιμάσουν δύο μερίδες από το πιάτο τους (όπως αυτό θα παρουσιαζόταν στα τοπικά εστιατόρια και σπίτια) έτσι ώστε η κριτική επιτροπή να εξακριβώσει την καινοτομία του. Η προετοιμασία του πιάτου δεν θα πρέπει να ξεπερνάει την μία ώρα και τριάντα λεπτά.
  • Την ημέρα του διαγωνισμού σε καμία περίπτωση η προετοιμασία του πιάτου δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις δύο ώρες και τριάντα λεπτά από την έναρξη του διαγωνισμού
  • Οι προπαρασκευές δεν επιτρέπονται. Εξαιρούνται η ζύμωση, η συντήρηση, το μαρινάρισμα ή το στράγγισμα. Οποιαδήποτε άλλη προπαρασκευή θα μετρήσει αρνητικά για τον υποψήφιο.
  • Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του πιάτου η κριτική επιτροπή θα παρατηρεί τόσο την προετοιμασία όσο και το αποτέλεσμα της παρασκευής του πιάτου συμπεριλαμβανομένης και της υγιεινής της κουζίνας. Επίσης θα εκτιμήσει την ικανότητα των διαγωνιζομένων να μειώσουν τα απόβλητα τροφίμων και τη χρήση πλαστικών μιας χρήσης.
  • Οι υποψήφιοι έχουν το πολύ τρία λεπτά για να παρουσιάσουν στην κριτική επιτροπή το πιάτο. Να σημειωθεί ότι η επιτροπή θα εκτιμήσει την ικανότητα των υποψηφίων να εξιστορήσουν μια πρωτότυπη ιστορία, εξηγώντας την πολιτιστική σύνδεση του πιάτου με την περιοχή και παρουσιάζοντας τις τοπικές φυτικές και ζωικές ποικιλίες που χρησιμοποίησαν.
  • Ο νικητής θα εκπροσωπήσει την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στον τελικό διαγωνισμό για την ανάδειξη του European Young Chef που θα πραγματοποιηθεί στη Ρόδο στις 23 Οκτωβρίου 2019.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να αποστείλουν το βιογραφικό τους σημείωμα, το πτυχίο και την Αστυνομική Ταυτότητα τους σκαναρισμένα στα e-mail της ΠΝΑΙ στη διεύθυνση [email protected] για τα Δωδεκάνησα και για τις Κυκλάδες στη διεύθυνση [email protected] καθώς και στo e-mail της Λέσχης Αρχιμαγείρων στη διεύθυνση [email protected] και [email protected].

Οι καταληκτικές ημερομηνίες για την αποστολή είναι: για τους υποψηφίους των Κυκλάδων στις 17/9/2019 και ώρα 10:00 το πρωί και για τους υποψηφίους των Δωδεκανήσων στις 23/9/2019 στις 18:00.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *