Keep Agean Blue

Σε Τήνο και Μύκονο, η δράση Keep Agean Blue της ΠΝΑΙ

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Σε Τήνο και Μύκονο, συνεχίστηκε η δράση Keep Agean Blue της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Συγκεκριμένα, μετά την Πάρο, Λέρο ,Κάλυμνο,  Κω , Ρόδο ,Σύμη, Τήλο, Σαντορίνη, Μήλο, Νάξο,  Σύρο  και Τήνο, η μεγαλύτερη αποστολή καθαρισμού ακτών στην Ελλάδα, η περιβαλλοντική δράση “Κeep Aegean Blue” της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, συνεχίστηκε στο νησί της  Μυκόνου , με εντυπωσιακά αποτελέσματα!

Με πολύ μεγάλη συμμετοχή μαθητών αλλά και ευαισθητοποιημένων πολιτών, όπως άλλωστε σε κάθε νησί, η δράση της Περιφέρειας που υλοποιείται  σε συνεργασία με τον Οργανισμό για την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος,  “All For Blue”, της Κατερίνας Τοπούζογλου, είχε «σοδειά» μεγαλύτερη από ένα τόνο σκουπιδιών που περισυλλέχτηκαν από την ακτή και τον βυθό της παραλίας του Κόρφου στον Ορνό.

1300 κιλά  σκουπίδια κατάφεραν να βγάλουν οι 400  μαθητές  του Γενικού και Επαγγελματικού Λυκείου ,  4 επαγγελματίες πιστοποιημένοι δύτες από το  Mykonos Diving Center Gerasimos Voulgaris ,  ανεξάρτητοι εθελοντές  και  εκπρόσωποι  του Λιμενικού Σώματος,  που συμμετείχαν στην εκστρατεία. Συμμετείχαν επίσης , ο σύλλογος των καθηγητών καθώς και η  Δευτεροβάθμια επιτροπή του Δήμου.

Μεταξύ άλλων «αλίευσαν» από την παραλία , ένα κώνο οδικής κυκλοφορίας, μια ταμπέλα από το οδικό δίκτυο , μια  σιδερώστρα, σχοινιά, σακούλες, μπουκάλια,  ρόδες, τραπέζια, καλάθια, οικοδομικά εργαλεία, αμέτρητα πλαστικά και άλλα αντικείμενα, όπως μια γυναικεία τσάντα Louis Vuitton!

Η μεταφορά των μαθητών στην παραλία έγινε δωρεάν από το ΚΤΕΛ Μυκόνου.

Πριν τον υποβρύχιο και παράκτιο καθαρισμό, παρουσία  του Αντιπεριφερειάρχη Στέλιου Μπρίγγου , και του Λιμενικού  Σώματος  Μυκόνου , πραγματοποιήθηκαν  δυο  σεμινάρια σε κατάμεστες αίθουσες ,   το πρώτο  στην Γ Λυκείου ΓΕΛ , και το δεύτερο  σε μεικτό ΓΕΛ / ΕΠΑΛ  τα οποία  παρακολούθησαν οι μαθητές, με αντικείμενο την σημασία της προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Εισηγήτρια στο σεμινάριο ήταν η Κατερίνα Τοπούζογλου εκπαιδεύτρια ελεύθερης κατάδυσης και παγκόσμια πρωταθλήτρια υποβρύχιας σκοποβολής και ιδρύτρια του Οργανισμού για την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος “All for Blue” , που ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για τον σκοπό και την δράση του Οργανισμού.

Η Κατερίνα Τοπούζογλου με την ομάδα της,  διασχίζουν με φουσκωτό εκατοντάδες ναυτικά μίλια, για να συναντήσουν στα νησιά τους μαθητές  των σχολείων που συμμετέχουν στη δράση και όλους όσοι περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένοι, περιμένουν για να συμβάλουν στην προσπάθεια για καθαρές ακτές και θάλασσες.

Στόχος της καμπάνιας είναι  η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος από την ρύπανση, παράλληλα με την ευαισθητοποίηση και δραστηριοποίηση των νέων παιδιών, τους εγγυητές ενός μέλλοντος βιώσιμης ανάπτυξης για το Νότιο Αιγαίο.

Το πρόγραμμα των δράσεων της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας συνεχίζεται με επόμενο σταθμό την  Κάρπαθο  στις 8  Μαΐου.

“Keep Aegean Blue”:  412 κιλά σκουπίδια έβγαλαν από την παραλία, του Αγίου Φωκά  στην  Τήνο μαθητές  και δύτες

Με ιδιαίτερη θέρμη συμμετείχε η Τήνος στη δράση περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου “Keep Aegean Blue” η οποία έχει στόχο τη διατήρηση του απέραντου γαλάζιου που περιβάλλει τα νησιά της, μέσα από την ευαισθητοποίηση της νέας γενιάς.

Η  Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου , σε συνεργασία με την  ομάδα της All For Blue , και με τη συμμετοχή εκατοντάδων  εθελοντών, συνδυάζουν  για μία ακόμα φορά την οικολογική δράση με την περιπέτεια.

Περισσότερα από 412  κιλά σκουπίδια αφαιρέθηκαν  από την παραλία, του Αγίου Φωκά- Αγκάλη στην Τήνο, όπου πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 17 Απριλίου 2019  με μεγάλη συμμετοχή , ο παράκτιος και υποβρύχιος καθαρισμός της παραλίας

Μαθητές από το 1ο και 3ο Δημοτικό σχολείο Τήνου,  από το Νηπιαγωγείο Στενής Τήνου , η  Κοιν.Σ.Επ. «Καλλονή-Κελλιά» , η Ομάδα Don Blue Yachting η οποία ήρθε με φουσκωτό σκάφος από την Μύκονο,  αλλά  και δύτες από τον Ναυτικό Όμιλο Τήνου ,  συμμετείχαν ενεργά στην επιχείρηση καθαρισμού της παραλίας  του Αγίου Φωκά  , κατά την διάρκεια της οποίας αφαίρεσαν  περίπου μισό τόνο σκουπιδιών , μεταξύ άλλων ρόδες, σαγιονάρες, πλαστικά ποτήρια, καλαμάκια, σίδερα, παντόφλες, σκαμπό, δίχτυα, παπούτσια, μπουκάλια, σχοινιά, και ένα σωρό και άλλα αντικείμενα.

Στην αποκομιδή των σκουπιδιών συμμετείχε ο τομέας καθαριότητας του Δήμου Τήνου

Ο συντονισμός της όλης «επιχείρησης» έγινε από την Κατερίνα Τοπούζογλου (εκπαιδεύτρια ελεύθερης κατάδυσης, παγκόσμια πρωταθλήτρια υποβρύχιας σκοποβολής και ιδρύτρια του Οργανισμού για την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος “All for Blue” )

Η δράση συνοδεύτηκε και από περιβαλλοντικό σεμινάριο, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη από μαθητές αίθουσα του Λυκείου ΕΠΑΛ & ΓΕΛ , όπου συμμετείχαν 300 μαθητές ,  η περιβαλλοντική ομάδα του Γυμνασίου Τήνου , η ομάδα του Don Blue Yachting , ευαισθητοποιημένοι στα περιβαλλοντικά θέματα πολίτες, με αντικείμενο την σημασία της προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος

Οι συμμετέχοντες έλαβαν δίπλωμα παρακολούθησης από τον οργανισμό.

Ο ενθουσιασμός των μαθητών ήταν εντυπωσιακός καθώς έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για τα όσα έμαθαν σχετικά με τα πλαστικά και τον τρόπο αποφυγής της χρήσης τους.

Το πρόγραμμα των δράσεων της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας “Keep Aegean Blue” που  ανέλαβε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και  υλοποιείται σε συνεργασία με τον Οργανισμό “All For Blue”, συνεχίζεται , με επόμενους σταθμούς την Μύκονο , και την  Κάρπαθο.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *