Σε… τροχιά ανάκαμψης ο διεθνής Τουρισμός | 235 εκατομμύρια διεθνείς αφίξεις το πρώτο τρίμηνο του 2023 | Απειλή το υψηλό πληθωριστικό κόστος

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στο 80% των προ-πανδημικών επιπέδων ανήλθαν οι διεθνείς, τουριστικές αφίξεις το πρώτο τρίμηνο του 2023, με τον αριθμό των ανθρώπων που ταξίδεψαν σε διεθνή επίπεδο να ανέρχεται σε 235 εκατομμύρια, υπερδιπλάσιος σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2022, όπως αποκαλύπτει το τελευταίο Παγκόσμιο Τουριστικό Βαρόμετρο του UNWTO για το 2023.

Η Μέση Ανατολή σημείωσε τις ισχυρότερες επιδόσεις, καθώς ήταν η μόνη περιοχή που ξεπέρασε τις αφίξεις του 2019 (+15%) και η πρώτη που ανέκτησε τα προ-πανδημικά μεγέθη. Από την άλλη, η Ευρώπη έφτασε στο 90% των προ-πανδημικών επιπέδων, χάρη στην ισχυρή ενδοπεριφερειακή ζήτηση. Την ίδια στιγμή, η Αφρική έφτασε στο 88% και η Αμερική περίπου στο 85% των επιπέδων του 2019

Η Ασία και ο Ειρηνικός επιτάχυναν την ανάκαμψή τους φτάνοντας στο 54% των προ-πανδημικών επιπέδων, αλλά η ανοδική αυτή τάση αναμένεται να επιταχυνθεί τώρα που οι περισσότεροι προορισμοί, ιδίως η Κίνα, έχουν ανοίξει εκ νέου τα σύνορά τους.

Ανά υποπεριοχή, η Νότια Μεσογειακή Ευρώπη και η Βόρεια Αφρική έχουν επίσης ανακτήσει τα προ-πανδημικά επίπεδα το πρώτο τρίμηνο του 2023, ενώ η Δυτική Ευρώπη, η Βόρεια Ευρώπη, η Κεντρική Αμερική και η Καραϊβική πλησίασαν σε αυτά.

Στο 80% – 95% των προ-πανδημικών επιπέδων οι διεθνείς αφίξεις το 2023

Τα αποτελέσματα του 1ου τριμήνου του 2023 είναι εναρμονισμένα με τα μελλοντικά σενάρια του UNWTO για το έτος, τα οποία προβλέπουν ότι οι διεθνείς αφίξεις θα ανακάμψουν κατά 80% έως 95% των προ-πανδημικών επιπέδων.

Ωστόσο, η ανάκαμψη του τουρισμού αντιμετωπίζει ορισμένες προκλήσεις, με την οικονομική κατάσταση να παραμένει ο κύριος παράγοντας που επιβαρύνει την αποτελεσματική ανάκαμψη του διεθνούς τουρισμού το 2023, με τον υψηλό πληθωρισμό και την άνοδο των τιμών του πετρελαίου να μεταφράζονται σε υψηλότερο κόστος μεταφοράς και διαμονής.

Ως αποτέλεσμα, οι τουρίστες αναμένεται να αναζητούν όλο και περισσότερο την καλύτερη σχέση ποιότητας-τιμής και να ταξιδεύουν σε προορισμούς πιο κοντά στην πατρίδα τους.

“Η αβεβαιότητα που απορρέει από τη ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας και άλλες αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις, εξακολουθούν επίσης να αποτελούν πτωτικούς κινδύνους”, προειδοποίησε ο UNWTO.

960 εκατομμύρια τουρίστες και 1 τρισ.  τουριστικά έσοδα το 2022

Ο τουρισμός συνέχισε να δείχνει την ανθεκτικότητά του. Τα αναθεωρημένα στοιχεία για το 2022 δείχνουν ότι πέρυσι ταξίδεψαν διεθνώς πάνω από 960 εκατομμύρια τουρίστες, που σημαίνει ότι ανακτήθηκαν τα δύο τρίτα (66%) των προ-πανδημικών μεγεθών.

Οι εισπράξεις από τον διεθνή τουρισμό αυξήθηκαν εκ νέου για να φθάσουν το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια το 2022, σημειώνοντας αύξηση 50% σε πραγματικούς όρους, σε σύγκριση με το 2021, λόγω της σημαντικής ανάκαμψης των διεθνών ταξιδιών. Οι δαπάνες των διεθνών επισκεπτών έφτασαν στο 64% των προ-πανδημικών επιπέδων (-36%, σε σύγκριση με το 2019, μετρούμενες σε πραγματικούς όρους).

Ανά περιφέρεια, η Ευρώπη είχε τα καλύτερα αποτελέσματα το 2022 με σχεδόν 550 δισ. δολάρια σε τουριστικές εισπράξεις (520 δισ. ευρώ), ή το 87% των προ-πανδημικών επιπέδων. Η Αφρική ανέκτησε το 75% των προ-πανδημικών εισπράξεων, η Μέση Ανατολή το 70% και η Αμερική το 68%. Λόγω του παρατεταμένου κλεισίματος των συνόρων, οι ασιατικοί προορισμοί ανέκτησαν περίπου το 28%.

Σε δηλώσεις του ο γενικός γραμματέας του UNWTO, Zurab Pololikashvili, είπε: “Η αρχή του έτους έδειξε και πάλι τη μοναδική ικανότητα του τουρισμού να ανακάμπτει. Σε πολλά μέρη βρισκόμαστε κοντά ή και πάνω από τα προ-πανδημικά επίπεδα αφίξεων. Ωστόσο, πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση για τις προκλήσεις που κυμαίνονται από τη γεωπολιτική ανασφάλεια, τις ελλείψεις προσωπικού και τις πιθανές επιπτώσεις της κρίσης του κόστους ζωής στον τουρισμό, και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η επιστροφή του τουρισμού ανταποκρίνεται στις ευθύνες του ως λύση για την αντιμετώπιση της έκτακτης ανάγκης για το κλίμα και ως μοχλός ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς”.

 

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *