tax

Σε Βέλγιο και Ιταλία οι υψηλότεροι τουριστικοί φόροι στην Ευρώπη

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ένας ολοένα αυξανόμενος αριθμός ευρωπαϊκών πόλεων ή περιοχών εφαρμόζουν τουριστικούς φόρους για τους ταξιδιώτες που διανυκτερεύουν στα καταλύματα της περιοχής τους, αν και με μεγάλες διαφορές ως προς το ποσό που χρεώνεται.

Η Καταλονία και οι Βαλεαρίδες Νήσοι είναι οι μόνες κοινότητες της Ισπανίας που χρεώνουν τουριστικό φόρο, ωστόσο ο φόρος αυτός κυμαίνεται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα. Έτσι, για μία εβδομάδα διαμονή σε ένα ξενοδοχείο 5 αστέρων στην Καταλονία, ο επισκέπτης θα χρειαστεί να πληρώσει μέχρι 17,75 ευρώ, ενώ στις Βαλεαρίδες Νήσους το ποσό αυτό, είναι περίπου 14 ευρώ.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το Kayak, το Βέλγιο και η Ιταλία είναι οι τουριστικοί προορισμοί με τους υψηλότερους τουριστικούς φόρους. Οι ταξιδιώτες που θα αποφασίσουν να επισκεφθούν τις Βρυξέλλες υποχρεώνονται να καταβάλουν περίπου 42, 56 ή 70 ευρώ για επτά διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχείο 3, 4, ή 5 αστέρων, αντίστοιχα.

dan-novac-1naE8177_bI-unsplash
dan novac unsplash

Στην περίπτωση της Ιταλίας, η Ρώμη έχει το προβάδισμα με μέγιστο φόρο 49 ευρώ για την ίδια διάρκεια παραμονής. Αμέσως μετά ακολουθούν η Φλωρεντία, η Βενετία και το Μιλάνο με μέσο όρο 35 ευρώ. Εκτός από την περίπτωση της Βενετίας, όπου χρεώνονται μόνο οι πρώτες 5 ημέρες, στις υπόλοιπες πόλεις της Ιταλίας, ο φόρος χρεώνεται για τις πρώτες δέκα ημέρες.

Στη Λισσαβόνα οι χαμηλότεροι φόροι

Άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπως το Άμστερνταμ, το Βερολίνο και η Βιέννη, υπολογίζουν τον φόρο ανάλογα με το κόστος του δωματίου και όχι με την κατηγορία. Σε αυτές τις πόλεις, τα ποσοστά φτάνουν το 6%, 5% και 3,2%, αντίστοιχα.

Στο Παρίσι για επτά διανυκτερεύσεις, σε ξενοδοχείο 5 αστέρων, οι επισκέπτες καλούνται να πληρώσουν φόρο 20,1 ευρώ και ο φορολογικός συντελεστής μειώνεται ανάλογα με την κατηγορία του ξενοδοχείου.

Η Λισσαβόνα είναι, χωρίς αμφιβολία, ο προορισμός με τους χαμηλότερους τουριστικούς φόρους, αφού κάθε τουρίστας καλείται να πληρώσει ένα ευρώ ανά διανυκτέρευση, ανεξάρτητα από την κατηγορία του ξενοδοχείου στο οποίο διαμένει.

Η Ισλανδία είναι πιθανό να χρησιμοποιεί τους τουριστικούς φόρους για να κρατήσει τον μαζικό τουρισμό μακριά. Στην κατεύθυνση αυτή η υπουργός τουρισμού της χώρας ανακοίνωσε πρόσφατα την εφαρμογή ενός νέου φόρου, ο οποίος θα ελέγχει τον αριθμό των επισκεπτών που έρχονται στην Ισλανδία και την αύξηση των εσόδων.

Η Ισλανδία παλεύει χρόνια με την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη του τουρισμού. Το 2010 η χώρα καλωσόρισε 459.000 επισκέπτες, ενώ το 2020 εκτιμάται ότι θα υποδεχθεί 2 εκατομμύρια ταξιδιώτες. Η ραγδαία αύξηση του ενδιαφέροντος για τη χώρα, οφείλεται στην υποτίμηση του εθνικού της νομίσματος.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *